Hrvatska je izborila svoj šesti nastup na olimpijskim igrama

 Noah Wedel/imago Sportfotodienst/profimedia
NEMA ‘LETENJA‘

Hrvatska je opasna, ali Hannover je bio samo početak. Jednu stvar nikada nismo radili dobro

Tri su promjene među 12 sudionika u odnosu na OI u Tokiju prije tri godine
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. ožujak 2024. 13:21

Hrvatski rukometaši će u Parizu šesti put u Parizu sudjelovati na olimpijskom turniru. Ukupno sedmi za naš rukomet jer su jednom, u Londonu 2012. bile su i rukometašice (ispale u četvrtfinalu). Rukometaši su dosad bili pet puta, prvi put u Atlanti sa zlatom, drugi puta u Ateni opet sa zlatom, treći put u Pekingu sa četvrtim mjestom, četvrti puta u Londonu s broncom i peti puta u Riju kada su došli do četvrtfinala.

Olimpijski turnir u Parizu igra se od 25. srpnja do 11. kolovoza. Sudjelovat će 12 reprezentacija podijeljenih u dvije skupine, po prve četiri idu u četvrtfinale i kasnije eliminacijski do medalja. Prvi dio turnira igrat će se u South West Areni 6 u Parizu, dok će se dugi dio igrati kao i završnica (od četvrtfinala do kraja) na stadionu Pierre Mourroy u Lilleu.

Ždrijeb oba olimpijska turnira, rukometašica i rukometaša, bit će 16. travnja u Parizu nakon što kvalifikacije za OI odigraju rukometašice neposredno prije toga u Ulmu, Torrevijeji i Tatabanyji. Izvlačit će se iz šest bubnjeva s po dvije selekcije, po jedna iz svakog ide u jednu skupinu. Hrvatska je u istom bunju 2 s Norveškom s kojom ne može igrati u prvom krugu. Drugi su sljedeći: bubanj 1 Danska - Španjolska, bubanj 3 Mađarska - Njemačka, bubanj 4 Slovenija - Francuska, bubanj 5 Švedska - Egipat, bubanj 6 Japan - Argentina. Ako ste počeli slagati što je najbolje, nemojte zaboraviti križanje u žetvrtfinalu sustavom 1-4, 2-3, 3-2, 4-1.

image

Dagur Sigurdsson

FRANZISKA GORA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Franziska Gora/imago Sportfotodienst/profimedia

Tri su promjene među 12 sudionika u odnosu na OI u Tokiju prije tri godine. Ovaj puta neće na OI igrati Brazil, Portugal i Bahrein, dok se na Igre svraćaju Hrvatska i Slovenija nakon Rija 2016. i Mađarska nakon Londona 2012. Francuska je trostruki olimpijski pobjednik, europski prvak i domaćin, Danska je svjetski prvak i to su dva apsolutno najveća favorita za medalje.
Francuska je domaćin, sve će biti spremno za njeno četvrto olimpijsko slavlje. Nikola Karabatić nakon OI odlazi u mirovinu, isto je najavio i Valentine Porte. Danci, aktualni svjetski prvaci, posljednji će put na OI povesti Mikkela Hansena.

Nema većeg izazova nego “napasti” olimpijske pobjednike i europske prvake na njihovom terenu, mada su svi svjesni da će to biti jako teško. Francuska je dvaput organizirala SP otkad smo u tom krugu i mi, recimo, i oba puta je bila prvak svijeta - 2001. i 2017. A znate li koliko je do danas bilo olimpijskih turnira rukometaša u ovom izdanju? Trinaest. Znate li koliko je domaćina Olimpijskih igra osvojilo olimpijsko zlato u povijesti kod rukometaša? Niti jedan. I čeka nas jedan poseban turnir na Igrama koje dolaze i koje se pamte.

Hrvatska je opasna, jako opasna. Ne letimo, nema idile, to što smo se plasirali na Olimpijske igre ne znači da smo nešto osvojili. Dapače, daleko smo od postolja, posljednje godine to jako dobro pokazuju. Ali, počelo se nešto događati i bit će zanimljivo pratiti u kojem će pravcu ta priča ići. Mi smo se uvijek voljeli vratiti nakon što nas neposredno prije toga nije bilo. Čim smo upali u redovitost, upali smo u rutinu i to nikad nismo radili dobro. Kampanjci kakvi jesmo, ipak imamo pravo vjerovati u nešto dobro. Zasad samo to, jer ne napravimo li posao koji trebamo, na tome ćemo i ostati. U Hannoveru je tek počelo, budimo realni.

Linker
19. ožujak 2024 13:22