Ante Čizmić/Cropix
SJAJNE VIJESTI

Hrvatska će biti još jača, Sigurdsson dočekao velikog aduta: ‘Živ sam, zdrav sam, jedva sam dočekao‘

‘Još mi je sve to malo u glavi, i treba mi možda još koji trening pa ću prestati osjećati taj mali strah...‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 11. ožujak 2024. 11:41

Znate li kako bi trebao igrati svaki hrvatski rukometaš da se reprezentacija vrati tamo gdje je nekad bila?! Onako kako na terenu igra Ivan Martinović (26), do jučer ozlijeđeni igrač Melsungena, koji je bio upitan za nastup na kvalifikacijama za odlazak na OI u Parizu. I onako kako on "igra" izvan terena.

Izborniku Daguru Sigurðssonu najprije je iz Njemačke u petak navečer došla sretna vijest da se Martinović nakon dvomjesečne stanke poslije ozljede vratio na teren, te je on u Balingenu protiv istoimenog protivnika odigrao bundesligašku utakmicu u kojoj je zabio sedam pogodaka i asistirao četiri puta u pobjedi 25-22.

A bila mu je to prva utakmica nakon ozljede koju je doživio u utakmici protiv "svoje" Austrije na EP-u! Za dodatno podsjećanje, Ivan je u svojoj posljednjoj utakmici za Melsungen prije ozljede postigao čak 16 pogodaka.

image
Cropix

Nakon toga je zabio čak osam u velikoj pobjedi Hrvatske protiv Španjolske na otvaranju Eura, a Austrijancima dva prije no što su ga oni ozlijedili i izbacili iz igre.

Neviđena želja

Toliko o stvarnoj igri, no Ivan je odmah nakon toga doslovno preko noći "odigrao" još jednu dobru "utakmicu". Na treningu reprezentacije pojavio se već u subotu poslijepodne u 16.00 i "raportirao" svoj dolazak Sigurðssonu:

- Odradio sam ovaj tjedan u Njemačkoj tri treninga, osjećao sam da sam dobar. Liječnici i ljudi zaduženi za rehabilitaciju priopćili su mi da smijem igrati, i ja sam to jedva dočekao. Dobro sam se osjećao, a više od svega, nedostajalo mi je igranje, i rekao sam sâm sebi - idemo, nema čekanja...

Pauza je potrajala dosta, ali male su posljedice ostale nakon onog nesretnog peha protiv Austrije u drugoj utakmici EP-a:

- Ipak sam na toj utakmici u petak protiv Balingena probao imati što manje pogibeljnih kontakata, i uspio sam u tome. Nisam ni divljao niti se bacao se na glavu, ali opet je solidno išlo. Mislim da sam pomogao ekipi, jer smo solidni na ljestvici Bundeslige, ali izgubili smo sve utakmice vani, a dvije smo doma jedva dobili.

Prvi trening

Put iz Njemačke trajao je vrlo kratko, Ivan gotovo i nije stigao spavati:

- Malo jesam, ali mi je motivacija tolika da je ne mogu niti opisati, i jedva sam čekao doći u Zagreb. Stigao sam pola sata prije treninga, i drago mi je da sam stigao na vrijeme. Nema toga što nekog od nas iz ekipe može spriječiti da igramo za reprezentaciju.

Zdravstveno je stanje u redu, kakav je osjećaj nakon pauze?

- Još mi je sve to malo u glavi, i treba mi možda još koji trening pa ću prestati osjećati taj mali strah od neke nove ozljede ili obnove ove koju sam imao. Uvijek je to negdje u glavi, ali brzo ću to "izbrisati"...

image
Ante Čizmić/Cropix

S Martinovićem bi Hrvatska na EP-u sigurno bolje prošla, no on to skromno nije želio isticati. Istaknuo je nešto drugo:

- Izgubili smo kasnije ritam iz prvog kruga, neki su igrali utakmice po 60 minuta i bili su umorni. Da se to nije dogodilo, sigurno bih pomogao da se malo više može rotirati i odmarati, no bilo je, kako je bilo. Mislim da mi nikad u životu nije bilo teže. Dva, tri dana sam tada bio ugasio mobitel i nisam se javljao nikome, osim obitelji. Ubrzo sam razmišljao samo o tome kako me to mora ojačati i da se što prije vratim. Tako se sada i osjećam, što te ne ubije, to te ojača.

Novi izbornik Martinoviću, kao ni ostalim igračima, neće predstavljati preveliki problem pri adaptaciji:

- Kad god se promijeni trener ili izbornik, promjene su nužne i logične. Malo je vremena do puta u Njemačku, ali brzo ćemo to sve pohvatati, siguran sam. Sastančit‘ ćemo malo uz treninge i hvatati njegovu koncepciju. Bitno je da budemo maksimalno koncentrirani na njegove zahtjeve, kao što ćemo to biti i na utakmicama, i vjerujem da ćemo izboriti OI.

Po tri pobjede

Prva utakmica s Austrijom svima je u glavi predstavljena kao ključna:

- Prošli put na kvalifikacijama za Tokio reprezentacija nije izborila Igre, a pobijedila je u dvije utakmice na kvalifikacijama. Na to ne treba računati. Idemo mi pobijediti sve tri utakmice, da budemo sigurni i da nema nekih kalkulacija. Ne razmišljam uopće samo o Austriji kao o ključnoj utakmici, možemo ih sve dobiti.

Inače, za još jedno podsjećanje, Martinović je 2019. godine debitirao za Hrvatsku, nakon što je ranije igrao za mlađe uzraste hrvatske reprezentacije, iako ima i austrijsko državljanstvo - rođen je u Beču - te je mogao igrati za Austriju. Ne treba nimalo sumnjati da će on opet biti jedan od ključnih igrača reprezentacije...

Linker
25. travanj 2024 01:09