Goran Perkovac

 Ronald Goršić/Cropix
IZBORNIK PERKOVAC ZA SN

Evo kakva će biti nova Hrvatska: ‘Njima Zagreb može parirati! Puno toga je bilo krivo - izbor igrača...‘

‘Igrači koje odaberem za akciju u ožujku bit će oni na kojima ćemo ustrajati jer moramo ustaliti momčad‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. veljača 2023. 06:07

Makar se malo tko nadao tako brzim rezovima i odlukama, Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza vrlo je konkretno rekao što misli o aktualnom stanju u našem rukometu. Rezovi nikad nisu jednostavna stvar, no činjenica da ih je HRS morao povući kao nekad prije govore da je situacija eskalirala i da to više nije moguće tolerirati.

Goran Perkovac je zlatni kapetan reprezentacije iz Atlante koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju i novi je izbornik muške rukometne reprezentacije Hrvatske. Perkovac je dugo godina trener Švicarskoj, Grčkoj i Njemačkoj i svaku našu utakmicu i dan danas maksimalno doživljava. Teško mu je pao Egipat nedavno u Jönköpingu, Danska je bila bolja, vratila nadu, ali su pitanja ostala. I on ima vrlo čvrst pogleda na njih.

Sad mu se ostvarila velika želja, postao je hrvatski izbornik.

- Mislim da je ovo kruna moje karijere i nešto što sam dugo želio. Zahvalan sam na ukazanom povjerenju - uvodno će Perkovac.

Čeka vas veliki posao...

- Ja sam i kao igrač bio vrijedan i radan, jer je to je bio jedini način da se napravi pomak i da vučemo svi u istom smjeru. Mi nismo na razini Švedske, Danske i Francuske trenutno, ali imamo kapacitet veći nego oni i zato sam optimist.

image

Goran Perkovac

Damir Krajač/Cropix

Slijede nam promjene, kakve će one biti?

- O imenima neću reći, samo da mogu reći da će reprezentacija koju odaberem za utakmice protiv Nizozemske u ožujku biti ta na kojoj ćemo ustrajati i težiti u budućnosti. Uvijek se može dogoditi problem, ozljeda, ali moramo znati na kojem smo pravcu i težiti ustaliti momčad. Samo želja i volja bit će ključ cijele priče, i to bez izuzetaka.

Tko će vam biti suradnici?

- Nisam još odlučio. Razgovarat ću sa svima koji su relevantni u Hrvatskom rukometnom savezu, jer oni su izrazili volju da to odredim sam. Imam nekih imena, ali nisam pričao s njima, pa nema smisla da prije toga kažem bilo koga. Uglavnom, svatko će odgovarati za svoj posao, trener vratara za vratare, kondicijski trener za kondiciju, sve u tom smjeru.

Gdje ste dočekali vijest da ste izbornik?

- U Zagrebu, ali sad idem doma u Švicarsku obaviti poslove koje moram i brzo se vraćam. Imamo jako puno posla.

Vratili smo se na Svjetsko prvenstvo u Švedskoj...

- Mislim da je sad još više jasno da smo pogriješili u pripremama za SP. Izgradili smo samouvjerenje bazirano ni na čemu i zato smo izgubili od Egipta kako smo izgubili. Sada je tako kako je, mi moramo ići protiv svakoga 100 posto, moramo respekt koji smo imali tek ponovo izgraditi.

Kako to učiniti?

- Mogu reći sa svoje strane, a to je da rezultate ne mogu jamčiti, kao ni itko drugi u ovom trenutku, ali rad, red i disciplinu i više reda na klupi i da nema isključenja u ključnim trenucima, to svakako da. Možeš se kontrolirati, to se mora.

Što se momčadi tiče...

- Jednostavno, u reprezentaciji će igrati oni koji su najbolji, neće vrijediti bilo kakvi drugi kriteriji na tom planu. Pripreme su bile gubljenje vremena i na tome smo izgubili protiv Egipta. Talijanima, Izraelu i Makedoniji smo zabili 40, njima smo zabili 22. Drugo, obrana je ključ svega, a ta obrana nije funkcionirala ni na pripremnim utakmica. Protiv Danske je bilo prekasno i premalo.

I još nešto?

- Pristup se mora promijeniti, a najviše ono tko igra u klubu i kakve utakmice igra, jer to se odražava i na reprezentaciji. Ne može netko tko sjedi 50 minuta igrati u reprezentaciji 50 minuta. Niti igrač koji igra Ligu prvaka može biti isti s igračem koji ne igra, to je vrlo jednostavna stvar. Pa, jedan Zagreb može parirati svim Ali Zeinima, Shebibima i Elderama protiv Bukurešta i Veszprema, dok reprezentacija nije mogla. U čemu je onda tu problem?

Doista, u čemu je bio problem?

- Izbor igrača je bio krivi, jer mi imamo bolje i imamo igrače koji imaju iskustva igre u dva pravca. Bez ijednog iskusnog golmana otići na SP je je ruski rulet. To nije protiv golmana, koji su dobri, koji imaju potencijal, ali baciti ih u vatru na taj način je čisti ruski rulet, jer oni nikad nisu imali takve prilike. Jedan da, ali obojicu istovremeno ne. Da su protiv Danaca vratari bili samo malo bolji mi bismo to dobili i uz sve što se događalo. Poljake smo dobili jer je Stevanović obranio 17 lopti u Krakowu, mi smo u Atlanti dobili jer je Matošević obranio penal u ključnim trenucima, u Portugalu je Šola radio čuda. Danas bez toga ne ide.

Dotaknuo se još jednog igrača...

- Martinović ima ogroman potencijal, veliki je kapacitet, ali tu treba još puno rada da to dođe na razinu koja je ozbiljan za naše potrebe.

S ponosom će napomenuti:

- Masu poziva sam dobio i svi me podržavaju i vjerujem u priliku koju sam dobio.

Međutim, za početak je izbornik - ozlijeđen.

- Operirao sam rame, istrošeno je, odgađao sam to dugo, ali bolovi su postajali sve veći i morao sam na operaciju. Imam malu protezu, idem na vježbe i sada je sve OK.

Hoćemo li biti spremni do Nizozemske s novim postavkama cijele priče?

- Meni u prvim utakmicama nije važna atrakcija nego samo rezultat, pa ćemo onda slagati na tome - zaključio je Goran Perkovac, novi izbornik hrvatskih rukometaša.

Linker
24. travanj 2024 00:52