Slijeva nadesno: Nenad Kljaić, voditelj emisije Siniša Sušec i novinar SN Dražen Pinević u Sportcastu

 HANZA MEDIA TV
SPORTCAST

‘Evo kako smo trebali zaustaviti Hansena, a jedan naš igrač samo je smetao u napadu Luki Cindriću...‘

Olimpijski pobjednik, velik igrač, danas trener baš poput slavnog mu oca, analizirao je naše na Euru
Piše: Siniša SušecObjavljeno: 26. siječanj 2022. 16:49

- Cveba (nadimak našeg izbornika Horvata, op.a.) je dobar trener, jedan od boljih koje imamo. Ne znam što će odlučiti Savez, hoće li ostati izbornik, ali sigurno ga se ne smijemo odreći. S obzirom na sve okolnosti, dijelom i koronu, ovaj rezultat naše reprezentacije u Mađarskoj nije neuspjeh. Ali, mogli smo i trebali bolje, tvrdi Nenad Kljaić, nekad sjajni kružni napadač, olimpijski pobjednik iz Atlante, danas trener poput legendarnog mu oca, pokojnog Velimira Kljaića, koji je u Atlanti odveo Hrvatsku na olimpijski tron.

Nenad Kljaić potom je u Sportcastu i argumentirao što se trebalo napraviti kvalitetnije: - Prvo, trebali su igrati najbolji. Ako imaš dva podjednaka igrača na nekoj poziciji, normalno da ćeš prednost dati mlađem, ali u ovoj našoj momčadi sigurno su trebali biti i Šego i Karačić, možda i još neki.

image

Nenad Kljaić

HANZA MEDIA TV

Drugo, bio sam pivot kao igrač i meni je nepojmljivo da mi naše pivote moramo mijenjati u napadu i obrani, da oni nisu igrači koji mogu igrati u oba pravca. Evo, recimo, taj Šipić, u obrani je neupotrebljiv, A i u napadu čini mi se da je samo smetao Cindriću, kojem treba osloboditi prostor i pustiti ga da slomi čuvara jedan na jedan. Onda golmani. Svi oni puno bolje brane u svojim klubovima nego za reprezentaciju. A zašto? Zbog načina na koji mi igramo u obrani, ustvrdio je Kljaić, pa potom detaljno objasnio koji je problem u našoj defenzivnoj formaciji.

Najslabija naša utakmica bila je ona protiv Crne Gore, kiks koji se nije smio dogoditi, a najbolja, unatoč porazu, onaj okršaj protiv Danaca. Tamo nas je uništio ponajbolji svjetski igrač Mikkel Hansen: - Oni su cijeli drugi dio igrali 'sedam na šest' u napadu, gdje se sve vrtilo oko Hansena, on je ili asistirao ili pucao. Trebalo se kockati, trebali smo ući u rizik i postaviti nekog na Hansena, morali smo probati tu 5+1 obranu, pa onda neka druga dva vanjska igrača Danske to pokušaju riješiti...

image

Specijalist Sportskih novosti za rukomet Dražen Pinević također je sudjelovao u Sportcastu

HANZA MEDIA TV

Kljaiću se nije svidio ni istup izbornika nakon te utakmice: - Mora se naviknuti na kritike, na takvoj je poziciji. Ponavljam, dobar je trener, ali dosad je radio kao samostalni strateg samo u Dubravi i Nexeu. A tamo u usporedbi s reprezentacijom praktički nema pritiska, što god napraviš dobro je, za razliku od nacionalne momčadi...

Ipak, optimist je kada je u pitanju budućnost hrvatskog rukometa: - Sasvim sigurno imamo igrače koji su sposobni boriti se za medalju na velikim natjecanjima. Samo to treba posložiti kako treba. I moraju uvijek igrati najbolji, te priče o pomlađivanju, koje se kod nas vrte već godinama, meni djeluju samo kao alibi.

Pogledajte Sportcast:

Linker
24. travanj 2024 00:53