Slavlje Zagrebaša (arhiva)

 GORAN SEBELIC Cropix
JUBILARNI NASLOV

Zagreb je 30. put prvak Hrvatske! Titulu zagrebaši slave na terenu svog najvećeg protivnika

U drugom susretu doigravanja PPD Zagreb u uzbudljivoj završnici pobijedio Nexe. Bilo je uzbudljivo...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. svibanj 2022. 19:59

Nexe - PPD Zagreb 24:26 (9:11)

NAŠICE SD Kralja Tomislava. Gledatelja 2.000. Suci: Cindrić i Gonzurek (Osijek).

NEXE: Radovanović 1 (12+1), Kuzmanović; Jelinić 3, Melić 6 (3), Tomić 4, Moslavac 3, Kević 2 (1), Vejin 2, Pribetić, Jaganjac, Kavčić 1, Severac 2, Markušić, Manci Mičević. Trener Branko Tamše

PPD ZAGREB: Slavić (12), M. Mandić (1+1); D. Mandić 3, Čupić 10 (6), Musa 3, Srna 1, Obranović 1, Leimeter 2, Matanović, Grahovac, Šipić 1, Klis, Vistorop, Klarica 5, Gojun. Trener Ivica Obrvan

SEDMERCI: Nexe 5 (4), PPD Zagreb 7 (6)

ISKLJUČENJA: Nexe 10 minuta (Moslavac 6, 16, Kavčić 19, Tomić 33, Pribetić 46), PPD Zagreb 8 minuta (D. Mandić 10, Grahovac 17, Klarica 52, 60)

IGRAČ UTAKMICE: Luka Klarica

PAKET 24 PREMIJER LIGA



Zagreb je po 30. jubilarni puta prvak Hrvatske. Sva artiljerija iz Našica u posljednjih dvadesetak dana nije ih zaustavila i proslavili su naslov prvaka na terenu svog najvećeg protivnika. Bilo je uzbudljivo, no Zagreb je vodio od početka do kraja… U posljednjih 20 dana Zagreb – Nexe 4:0, sa + 19 golova plusa i tu se malo što može dodati. David Mandić je podigao pehar, njemu, Vistoropu i Obranoviću ovo je bila posljednja utakmica u Zagrebu u kojem su svoje prve naslove državnih prvaka u Hrvatskoj podigli Čupić, Slavić i Musa.

Zagreb je u Našice došao po naslov prvaka. Bilo je vruće, pa je ritam bio malo mirniji nego inače. U sastavu Nexea pojavio se Halil Jaganjac, no to se pokazalo loše, jer je najbolji igrač Nexea obnovio ozljedu i nakon ulaska u utakmicu sa 0/4 izašao s terena. Nije bilo u sastavu Nexea ni ratobornog Barišića Jamana, niti drugih krila Vide i Bakića. Tamše je pojačao kilažu sastava za veliku borbu povratkom Pribetića. Zagreb je stiogao bez Ćavara koji je operirao prst, pa ga je u sastavu8 zamijenio Ravnić kao i obično.

Nije bilo iznenađenja u igri ni s jedne strane. Zagreb je počeo u 6-0 sa Musom i Gojunom, sa Srnom i Mandićem do njih, reklo bi se u udarnoj postavi. Napadački je igru vodio Obranović. Djelovali su vrlo strpljivo i sveli ritam na svoj mlin. Iskoristili su na najbolji mogući način loš ulazak Nexea u utakmicu, poveli 7:3 i sve je djelovalo po željama. Ali, Nexe se vratilo sa serijom 3:0, Radovanović je bio raspoložen i nakon 6:7 sve se skoro vratilo na početak.

Zagreb je inzistirao na obrani, jako dobro se vraćao, Slavić nije zaostajao za Radovanovićem i to je bio temelj. Jako koncentrirao je otvorio Musa, pa Čupić laganom realizacijom, ali se kod četvrtog sedmerca zaigrao, što je kod Radovanovića jako opasno, pa je Nexe dočekalo i obranu penala.

Žešće su djelovali Našičani, u okvirima je protestirao Zagreb, posebno Čupić i Mandić. Čupić je protestirao zbog zaboravljenog sedmerca na Šipiću, Mandić zbog svog isključenja na Maliću, no protesti kao i obično nisu pomogli. Moglo je biti ljuto i Nexe zbog penala na Jeliniću, a u utakmici je puno takvih stvari. No, Nexe je imalo veliki problem i u činjenici da je prvi obrambeni igrač Moslavac u 16. minuti zbog guranja u leđa imao duplo isključenje, što je uz Jaganjca koji je ispao bio dosta veliki problem za Tamšea. Morao je u vatru Blažević, zagrebaši su ciljali njegove ne prebrze noge i tražili čiste prilike. No, obrana Zagreba je bila ta koja je u prvom redu odredila tijek prvih 30 minuta. Treba dodati da je Zagreb u dva navrata gađao prazan gol, ali ga Slavić i Čupić nisu uspjeli pogoditi, pa su se sa +2 uputili na predah.

Nexe je dobro počelo nastavak, ali je obrana Zagreba pojačala sredinu i bilo im je sve teže. Obranama je pomogao i Slavić, pa je Zagreb nakon desetak minuta nastavaka bio na +5 što je u takvom susretu bila ogromna prednost zbog koje je Nexe moralo riskirati. Krenuli su Našičani agresivnije u obrani, što je bio rizik, ali nisu imali previše izbora. Nešto su na -5 morali pokušati. Tamše je da bi ih ohrabrio zvao time out. No, Zagreb je bio miran i čekao svoju priliku za prelomiti utakmicu. Dva promašaja Obranovića nisu im išla na ruku. No, obrana je ustrajno gradila novu priliku. Onda se Nexeu dogodio novi veliki problem zbog kojeg je Jelinić morao biti iznesen s terena nakon jednog pogotka, a drugog lijevo krila nisu imali u sastavu, pa je na krilo morao Markušić. Obrana Zagreba izmorila je Nexe koje nije imalo snage za dodatni gas i polako se gasilo kako je utakmica išla prema kraju.

Umorio se u silnoj vrućini i Zagreb, prestao biti okomit na vrata Nexea, promašilo neke čiste situacije što je Melić odmah pokažnjavao i natjerao ih na koncentraciju do samog kraja. Nexe je došlo na 23:24 s nekoliko brzih akcija i šest minuta prije kraja probudilo nadu u preokret. Pod velikim pritiskom i u padu najbolje su reagirali Klarica i Čupić i držali Zagreb u prednosti. Nexe je na -2 fulalo penal (Melić), a onda i zicer (Markušić). A isključen je Klarica prije toga do kraja…

Junak Zagreba postao je mladi Matej Mandić s dvije sjajne obrane, a do kraja je bilo manje od minute i +2. Nexe je krenulo u presing, Čupić je fulao zicer, Nexeu je ispala lopta i tu je bio kraj. Zagreb je slavio.



Nexe – Zagreb ove sezone

Paket 24 Premijer liga

Nexe – PPD Zagreb 30:29

PPD Zagreb – Nexe 25:16

PPD Zagreb – Nexe 31:26

Nexe – PPD Zagreb 24:26

Kup Hrvatske finale

PPD Zagreb – Nexe 30:27

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 04:20