Ivan Čupić i Timur Dibirov su najstariji tandem krila u Ligi prvaka. Između njih na fotografiji je Tin Tomljanović

 RONALD GORSIC Cropix
75 GODINA I 1804 GOLA

U Hrvatskoj će sljedeće sezone igrati najstariji i najefikasniji tandem krila u Ligi prvaka!

‘Najvažnije da ne letimo, da se dobro pripremimo, kliknemo i da sve to bude kako svi želimo‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 15:28

Zagreb je prošli tjedan počeo s pripremama za novu sezonu. Bilo je jako vruće, tradicionalno je prvi trening odrađen u Grabi na stadionu Trešnjevke preko puta Kutije šibica. Nisu došli Željko Musa i Vuko Borozan. imali su koronu. No, dok je Musa iz izolacije izašao u nedjelju te krenuo s momčadi put priprema na Vlašić, Borozan je u Crnog Gori iz koje do srijede zbog zaraze neće moći izaći pa će se ostatku momčadi priključiti na Vlašiću. Dok je momčad trenirala javio se iz Crne Gore i prvo pitanje je bilo “kako je Čupić?”. Na prvi trening nije došao Miloš Kos. Razlog je jednostavan. Premda je klub dogovorio dolazak s mladim reprezentativcem Srbije, Zagreb i Kosov klub Izviđač se nisu dogovorili, jer je odšteta koju traže iz Ljubuškog prevelika i Zagreb u takvu utrku neće ući ne promijeni li se nešto. Čekat će, ako treba, sljedeću sezonu da Kos postane slobodan igrač i da se pojavi u Kutiji šibica. Svi ostali koji su trebali, uz pojačanja predvođena Timurom Dibirovim na vrijeme su se pojavili u Kutiji šibica.

Zagreb će u sezonu ući s najstarijim tandemom krila u Ligi prvaka. Timuru Dibirovu je 39 godina, Ivanu Čupiću 36. No, ono ključno je da taj tandem zabija skoro 80 golova u Ligi prvaka, da je prošle sezone briljirao i da takav tandem predstavlja ogroman kapital za Zagreb, tim više jer iza leđa imaju odlične pratitelje željne dokazivanja - Ćavara, Buvinića, Matanović, Perića i Kraljevića. Reklo bi se da je Zagreb na krilima sjajno popunjen za novu sezonu od koje se puno očekuje.

Timur Dibirov je u Zagreb stigao nekoliko dana prije početka priprema, obitelj je još u Skoplju, doći će nakon što se Zagreb vrati s priprema na Vlašiću i dotad preseliti u stan. Dibirov je odlično raspoložen, nema dojam da je u nekoj nepoznatoj sredini. Od prve je jasno da se odlično snašao u novom društvu.

"Nemam problema s godinama, jako se dobro osjećam, zdrav sam i pun motiva za novi izazov. Iskreno, jedva sam čekao da sve ovo počne, falilo mi je da se nešto događa."

Nisu vas umorile godine za nove pripreme?

"Ma ne, ja sam inače hiperaktivan, a kažem ako netko može više trčati ili što bolje raditi od mene, ja ću se prvi maknuti. Nemam problema s tim. Naravno da mi je žao da se s Vardarom dogodilo to što se dogodilo, ali ja sam profesionalac, morao sam pronaći novi izazov i siguran sam da nisam pogriješio."

Optimizam je žešće napao Zagreb?

"S tim treba oprezno. Svi smo mi naravno optimisti, ali treba biti realan i gledati s kojih pozicija u sve iduće sezone ulazi Zagreb. Liga prvaka je jako izjednačena i svaki će bod trebati i te kako zaraditi. Zato je najvažnije da ne letimo, da se dobro pripremimo, kliknemo i da sve to bude kako svi želimo. Mislim da mogu pomoći u svemu tome", zaključuje Timur Dibirov.

image

Timur Dibirov

INA FASSBENDER Afp

A s druge strane napadat će Ivan Čupić, njegov nekadašnji suigrač iz Vardara, igrač s kojim je osvojio četiri SEHA naslova i dva naslova europskog prvaka. Čupić je lani bio najefikasniji igrač Zagreba u Ligi prvaka i ta činjenica sasvim dovoljno govori o tome što je donio s Musom i Gojunom toj mladoj momčadi.

1032

gola u Ligi prvaka zabio je Timur Dibirov, četvrti u povijesti

772

gola u Ligi prvaka zabio je Ivan Čupić, deveti u povijesti

Odmor je bio dug...

"Dovoljno dug. Odmorio sam se, zdrav sam i to je najvažnije. I završio je odmor s otvaranjem Pelješkog mosta, a kako sam ja u Repiću koji je odmah do iskoristili smo priliku i drugi dan se provozali. Stvarno sjajna stvar i super osjećaj. Naježim se i sad. Ne, ne, nismo stajali i slikali se na sred mosta, djeca su bila s nama", smije se uvijek raspoloženi Čupić.

Puno optimizma

Koje su vam ovo pripreme?

"A nemam pojma, uglavnom, da mislim da ne mogu ne bih bio tu, ne bih sam sebe mučio."

Optimizam je na visokoj razini, kao nikad posljednjih godina?

"Treba biti pozitivan od prvog dana usprkos svemu. Evo korona nas već trese od početka. Sada se treba dobro spremiti, uigrati i od prvog dana biti top. A top je već Vojvodina koja je 17. kolovoza utakmica koja nam odlučuje Final Four SEHA lige, a ta Vojvodina i te dvije utakmice na Final Fouru trebale bi biti vodilja za ulazak u sezonu koja će biti vrlo zahtjevna. Optimizam sam po sebi je super stvar, mi ga moramo učiniti realnim. Imamo mi i turnire, ali turniri su uvijek drugo od utakmica poput one koja nas čeka s Vojvodinom."

Imate trojicu igrača Vardara koji su u posljednje vrijeme osvojili europski naslov. Kako je to funkcioniralo u Vardaru? Koliko znamo Dibirov i vi ste imali liderske uloge u toj priči?

"Timur je imao veliku minutažu, bio nositelj momčadi, najbolji strijelac kluba. Ima liderske crte u sebi i znam da je došao jer želi momčad koja će igrati za rezultat. Bili smo na kavi, nagovarao sam ga da dođe, znam što može donijeti i momčadi i klubu u svakom pogledu, jer cijeli svijet zna tko je Timur Dibirov. Ima kao i svaki drugi igrač svojih boljih i lošijih dana, ali uvijek zdrav, top spreman, ako kažem da je osam godina igrao bez zamjene onda sam skoro sve rekao. Ta liderska crta i njegova realizacija bit će nam najveći dobitak u svlačionici. Svi se vode da nema starih, samo dobrih i loših, a brojke i karijere bolje govore same za sebe. Ali uvijek je svaki početak novi i tako mu treba pristupiti. U sportu nema opuštanja. Vuko Borozan je malo specifičan igrač, ima crnogorsku crtu, ali po meni ako je u pravoj formi i danas među 3-4 najbolja lijeva vanjska na svijetu. Kada je zdrav, kada je pravi, kada je sto posto unutra, on je top igrač. Dosta sam razgovarao s njim kada je dolazio, znam da je u Katar išao spletom okolnosti da napravi jedan reset u karijeri i sada je pun pozitive i naboja i bit će nam pravo pojačanje u dva pravaca. Može igrati i fino, može i oštro, troši se do zadnjeg atoma snage."

Još s detaljem se dotaknuo starog Vardara.

"Jedino smo Stoleta (Stojanče Stoilov) ostavili u Vardaru, nekoga smo morali. Ali Stole je ikona Vardara, da on ode ne bi bilo dobro za klub."

image

Ivan Čupić

SRDJAN VRANCIC Cropix

Ždrijeb Lige prvaka je dobar, ali jako opasan sve više što se natjecanje bliži?

"Realno, mi se trebamo spustiti stepenicu ispod PSG-a, Veszprema, Barce, Kiela, Kielca, ali s kadrom koji imamo moramo vjerovati u sebe. Mislim da je najvažnije vratiti pobjednički mentalitet, posebno u Zagrebu i s tim vratiti publiku na tribine. Treba nam kontinuitet za to da bismo se digli na razinu više. S tim bi trebalo biti i više bodova i prolaz ne bi trebao biti upitan. Ono što smo pokazali protiv Szegeda i Kiela lani, recimo."

Kod nas ovisi o politici

Komentar na Vardar i izbacivanje iz Europe?

"Krivo mi je, žao mi je, Vardar je jako puno napravio za rukomet i nadam se da će se brzo vratiti. Vardar je moj drugi dom i to tako ostaje. Najviše mi je žao da neću u Skoplje, ponovo igrati pred tim sjajnim navijačima koji su nas nosili dugo godina. To više nije Vardar Sergeja Samsonjenka, ali je i dalje Vardar. Opet su neku momčad sklepali i prebrodit će to."

Tko je kriv za Vardar, često se spominje Samsonjenko?

"Po meni je Sergej tu najmanje kriv. On jest imao problema po pitanju plaćanja, ali mi smo to s njim izregulirali. On je naš veliki prijatelj, pošten i častan čovjek koji je uvijek bio i ostao korektan. I kada se kasnilo i kada je bilo teško, a bilo je takvih momenata, gurali smo zajedno zbog Vardara. Ali posljednje dvije godine se puno toga promijenilo. Klub je otišao u drukčijem smjeru, rade se stvari koje se ni meni nisu sviđale, zbog njih sam i otišao u Zagreb. Dolaze igrači na kratko, nakon pola godine odu i traže svoje, a mi koji smo godinama bili tu nikad se nismo tako ponašali i odnosili. I nikad ne bismo tužili Vardar. Sergej je napravio i dvije Lige prvaka, i ženski rukomet, i hotel, i dvoranu, sve to ostaje Vardaru zauvijek."

Može li se ponoviti takav Vardar na Balkanu?

"Moguće je, i drugi su imali probleme, pa su se dizali, ali igrači moraju dati obol u svemu tome da to uspije. Kod nas te stvar puno više ovise i o politici i njenoj pomoći. Kažem, moguće je, a sve ovisi o odlukama", zaključio je Ivan Čupić.

"Stare kosti" danas više nisu tako stare

Puno puta priča se o tome trebaju li igrati stari ili mladi. A ustvari je istina da trebaju igrati najbolji, jer je to suština svake priče o uspjehu. Iskusni Veselin Vujović dao je sjajnu definiciju koja će riješiti odgovor na to vječno pitanje riječima: "ako imam mladog i starog koji su mi jednaki kvalitetom, uvijek će igrati mladi, ali ne zato što stari ne može, nego jer s mladim imam budućnost". I tu je priča zaokružena.

Timur Dibirov bit će sljedeće sezone najstariji sudionik Lige prvaka, dosad je vrh držao Jean Genty, vratar PSG-a, ali Dibirov je samo malo ispred ostalih jako važnih igrača za svoje klubove u rukometnoj Ligi prvaka. Recimo, Zagreb ima Čupića, Musu i Gojuna kojima je po 36, PSG je i dalje nezamisliv bez Nikole Karabatića kojem je 38 godina, a s njim će u momčadi biti i vratar Andreas Palicka kojem je 36. Szeged ima Rolanda Miklera, Aalborg Henrika Möllgaarda, Dinamo Cedrica Sorhainda kojima je po 38 godina, u Szegedu je naš Mirko Alilović s 37, a u Bukureštu Valentin Ghionea kojem je 36. Svi oni imaju ključne role u svojim sastavima i danas.

I nije rukomet jedini takav. Luka Modrić s 36 i Karim Benzema s 34 vuku nogometni Real, Leo Messi s 35, Sergio Ramos s 36, te Thiago Silva s 37 PSG, Pique s 35, Busquets s 34 i Lewandowski s 33 Barcelonu. U košarci Lakerse vuče LeBron James s 38, Golden State Wariorse Stephen Curry s 34… I samo te činjenice dovoljne su kao dokaz priči o starima i mladima u sportu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 00:01