Dvoboji između Nexea i PPD Zagreba podigli su velike tenzije

 SRčAN VRANčIć/CROPIX
‘NEĆEMO ŠUTJETI‘

Legendarni Kauboj: Naravno da u Zagrebu imaju svoju stranu priče, ali samo će im naivni povjerovati...

‘Jasno mi je da laik ne može prepoznati što se događalo u prvih 20 minuta, ali to nikad nisam vidio‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. svibanj 2022. 23:53

Svašta je posljednjih dana izrečeno i napisano o dvobojima PPD Zagreba i Nexea u završnici domaćih natjecanja. Ima onih koji se ne ustručavaju reći svoj stav, a pritom ne mislimo na komentare na društvenim mrežama i ispod tekstova na portalima, ima i onih koji se odlučuju za “diplomaciju”, a ima i onih koji se odlučuju za šutnju iako ponekad ta šutnja govori više nego što bi izrekli riječima. Neki naravno imaju veću “rukometnu težinu”, neki manju, a svatko ionako ima pravo vjerovati kome želi.

To što je netko bio “faca” u sportu o kojem govori ne znači nužno da mu se treba bespogovorno vjerovati, ali tko više od njih ima pravo reći što o tom sportu misli? Pa vjerovali mi u to što govore ili ne.

Vedran Zrnić je definitivno jedan od onih koji ima pravo pričati o rukometu, o kvaliteti igre ili o suđenju, svejedno. Bivši hrvatski reprezentativac, koji je s Hrvatskom osvojio i svjetsko i olimpijsko zlato, bivši igrač PPD Zagreba i bivši igrač Nexea, a danas sportski direktor Nexea. Dovoljno razloga da bude sugovornik kojeg se vrijedi čuti.

Prošlogodišnji prekid

Kaže direktor PPD Zagreba Vedran Šupuković kako je “način na koji se Nexe ophodi u najmanju ruku bezobrazan”.

Pa, zašto ste “bezobrazni” prema jedinom našem klubu koji se može pohvaliti da je svih ovih godina prvak Hrvatske?

image

Vedran Zrnić se ne boji otvoreno reći što misli

GORAN MEHKEK/CROPIX

"Naravno da oni imaju svoju stranu priče, ali samo naivni bi mogli povjerovati u nju. Zna se kako su lani nakon što smo mi jako dobro odigrali protiv RN Löwena, a oni su u tom trenutku imali problema s ozljedama, prekinuli prvenstvo. U rukometnom miljeu je bilo jasno zašto je došlo do tog prekida, a samo oni koji nisu dovoljno upućeni mogli su povjerovati u priču kako je razlog za prekid bila situacija s koronavirusom. A ove sezone se odjednom nije smjela snimati naša međusobna utakmica u Zagrebu iako su se sve ostale dotad snimale, a i taj dan su neke druge prvenstvene utakmice uredno snimane i mogle su se pogledati na YouTube kanalu Hrvatskog rukometnog saveza. Gdje je tu i HRS i gdje je tu nekakva pravda pa da dva naša najbolja kluba odigraju jednu lijepu završnicu u kojoj će pobijediti bolji", kaže bez zadrške Vedran Zrnić.

Zašto uvijek isti?

Nexe je najavilo da će poslati priopćenje i analizu EHF-u. I dalje to planirate napraviti?

"Pripremao priopćenje, imamo činjenice u pisanom obliku, a kako se napokon pojavila i snimka na kramerici, možemo to i potkrijepiti. Mi time tražimo zaštitu, a naravno da ćemo sve poslati i HRS-u jer želimo da je sve transparentno i tražimo izuzeće sudačkog para Jurinović i Mrvica."

Vi kažete da vam uvijek sudi spomenuti par, ali nije da su sudili baš svaku utakmicu PPD Zagreba i Nexea.

"Svatko tko želi može malo pogledati u povijest i vidjeti tko je sudio, koliko utakmica i kako."

Znači li to da RK Nexe želi da sve vaše utakmice s PPD-om do kraja sezone sudi naš najbolji sudački par Gubica i Milošević?

"Ne, mi to ne bismo htjeli. Nemamo ništa protiv da sudi i netko drugi, pa imamo dovoljno i drugih kvalitetnih sudaca, a vjerojatno bi i za njih nešto značilo da imaju priliku suditi ovakve utakmice, podignulo im rejting. Mi smatramo da bi trebali suditi najbolji, ali ispada da u svakoj utakmici koja je bitna sudi isti par."

Šutnja nije dobra

Kao igrač koji je sve prošao, stojite iza toga da su suci utjecali na razvoj utakmice i krajnji rezultat?

"Da. Definitivno jesu prvih 20 minuta."

image

Halil Jaganjac (Nexe)

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Ali izgubili ste 9 razlike i mnogi će reći pa nije gol-dva razlike pa da su suci “navukli” rezultat?

"To je modus operandi, tako to funkcionira. Jasno mi je da laik ne može prepoznati ono što se događalo u prvih 20 minuta, od prekidanja naših napada, sprječavanja brzog centra, tri isključenja odmah na početku, sedmerci, situacija da stalno moramo šutirati pod pritiskom... Mi smo prije samo nekoliko dana zabili 37 golova jednoj vrhunskoj danskoj momčadi, a sad smo u cijelom poluvremenu zabili 6, u 45 minuta 9 golova. Možemo mi biti loši koliko god hoćemo i ako ćemo gledati kvalitetu prikazanog rukometa u toj utakmici bili smo loši, ali to nikad nisam vidio."

Otvoreno se žalite na posao koji je odradio sudački par, a iz Udruge hrvatskih rukometnih sudaca su najavili pokretanje stegovnih postupaka. Ne bojite se kazni?

"Jasno je meni da se suci ne smiju komentirati, ali mi moramo tražiti svoju zaštitu jer ovo nije u redu. Nama je bit cijele priče da hrvatski rukomet ide naprijed, da imamo jaku ligu, da naša reprezentacija bude što bolja, da se naši rukometaši razvijaju i ostaju što duže doma i da se mladim ljudima ovakve stvari ne događaju. Nama sve ove reakcije oduzimaju i vrijeme i energiju i najmanje nam se da pisati neka priopćenja."

Zašto to onda radite?

"Zato što smatramo da nije u redu ako šutimo, ako dopustimo da se sve to zaboravi i ne dignemo glas protiv nepravde. Hoćemo li uspjeti išta promijeniti, ne znam, ali borit ćemo se do kraja jer hoćemo da bude pošteno i transparentno pa nek’ pobijedi bolji."

Kvaliteta za trofej

Što očekujete u idućim utakmicama? Rast tenzija ili će sad doći do smirivanja?

"Ono što mi moramo napraviti kao klub je izolirati igrače koliko najviše možemo od svega što se događa i prezentirati naš rukomet. Ako dođemo do finala Kupa vjerujem da će to biti spektakl, da će biti jedna dobra utakmica i neka uz pošteno suđenje pobijedi onaj tko je taj dan bolji. Mi bismo htjeli da nema nikakvih tenzija i spremni smo za normalnu suradnju. Uostalom, Zagrebu su jako bitni naši bodovi koje osvajamo u Europi, ako želi igrati Ligu prvaka, a i nama je u korist da Zagreb osvaja bodove. Ovo što se događa nikome ne donosi korist. Sad kad smo mi izborili završnicu Europske lige, što je u korist cijelog hrvatskog rukometa, kad se igraju završnice domaćih natjecanja, ono što je najzanimljivije, svi bismo zapravo trebali uživati u tome."

image

Našički rukometaši imaju sve veću pomoć s tribina

SRčAN VRANčIć/CROPIX

Ima li Nexe igračku snagu osvojiti trofej ove sezone? Ili trofeje.

"Naravno da ima. I to smo pokazali već puno puta. Volio bih da osvojimo nešto ove sezone jer smo puno dobrih stvari napravili, a naravno da će nama uvijek biti cilj da budemo prvaci Hrvatske i za to ćemo se iz godinu u godinu boriti."

'HRS je uoči sezone molio klubove da snimaju utakmice, pa makar i mobitelom, a sad se najzanimljivija nije smjela snimati'

Kome zamjerate što nije bilo dozvoljeno snimanje utakmice i emitiranje na YouTube kanalu HRS-a? Iz PPD Zagreba kažu kako su oni to zatražili, ali im je odbijeno.

"Znam, kažu kako su i oni poslali zahtjev, ali ljudi, nemojmo se zezati. To je jedina utakmica koja se nije smjela snimati, pametnome je dosta da mućne glavom i vidi u čemu je stvar."

Ako smo dobro shvatili, klubovi su do ove utakmice isključivo kontaktirali s HRS-om vezano uz stavljanje utakmica na YouTube kanal HRS-a?

"Da, nismo dobili od HRS-a nikakav dokument da su prava nekome prodana, ne znamo je li bilo natječaja za to ili ne... Svaki put kad smo tijekom sezone tražili ključ potreban za snimanje utakmica, a tražili smo ga od HRS-a, dobili smo ga. Nikad nismo ni upozoreni od HRS-a da bismo ga trebali tražiti od nekoga drugoga."

Cijelu sezonu?

"Cijelu sezonu. Uostalom, uoči njezinog početka na sjednici Upravnog odbora HRS-a rečeno je da imamo problem jer je Planet Sport odustao od prijenosa utakmica i traženo je da snimamo utakmice. Rečeno nam je da probamo da to bude što bolje, ali da se mogu snimati i mobitelom samo da što više utakmica bude snimljeno i da se mogu gledati na YouTube kanalu HRS-a i to je stvarno dobro funkcioniralo."

Vi u Nexeu, naravno, ne snimate mobitelom?

"Ne, mi imamo stvarno dobru produkciju, TV Našice, a sve utakmice snimamo s četiri kamere. I za ovu utakmicu smo tražili da nama daju mogućnost da je mi snimamo, ako ne može PPD Zagreb. Čak smo ponudili i novčanu naknadu, ali smo odbijeni."

Hoće li biti snimke prve sljedeće utakmice iz Našica?

"Svakako će biti. Mi ćemo snimati utakmicu i naravno da ćemo je prenositi. Sad, koje će biti konzekvence, hoće li nam to dozvoliti, ne znam, ali mi ćemo sve napraviti da bude prijenosa, da ljudi mogu pogledati utakmicu i da snimka bude u propisanom roku na kramerici."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 16:07