Ivica Obrvan

 DAMIR KRAJAC Cropix
ŠOK TERAPIJA

Ivica Obrvan više nije trener PPD Zagreba! Evo tko bi mogao preuzeti vruću klupu hrvatskog prvaka

‘Prvu ekipu Zagreba do daljnjega će voditi pomoćni treneri Valčić i Špoljarić‘.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. studeni 2022. 11:36

Ivica Obrvan više nije trener Zagreba. Presudio mu je poraz od Dinama iz Bukurešta u Areni u srijedu, a momčad će do daljnjeg voditi njegovi suradnici Tonči Valčić i Denis Špoljarić. Nije bila laka odluka vodstva Zagreba, ali to je tako u Zagrebu, kada je u pitanju rezultat. Nije ga bilo, izgubljeno je pet bodova kod kuće od direktnih konkurenata za prolaz u osminu finala Lige prvaka i sve dobu napravljeno prije toga palo je vodu. Obvan je jedini trener koji se u zagrebu zadržao duže od jedne sezone u posljednje vrijeme, što dovoljno govori o njegovom radu i ostvarenom. No, u Ligi prvaka ove godine nije išlo, makar su uz to stajali i problemi kojih je protiv Dinama iz Bukurešta bilo najmanje, a opet nije bilo bodova.

Vedran Šupuković direktor PPD Zagreba kaže:

- Gospodinu Ivici Obrvanu želimo se zahvaliti na proteklih 18 mjeseci u kojima je s iznimnim profesionalizmom vodio našu prvu ekipu, pritom ostvarujući zacrtane ciljeve. Nažalost, broj osvojenih bodova u četiri domaće utakmice ovogodišnje Lige prvaka nije bio u skladu s klupskim ambicijama, što je u određenoj mjeri poremetilo naše ovosezonske planove, te smo u dogovoru s gospodinom Obrvanom shvatili kako je stiglo vrijeme za reakciju s naše strane. Gospodinu Ivici Obrvanu želimo sve najbolje na profesionalnom i privatnom planu te mu se u ime svih naših igrača, osoblja i trenera od srca zahvaljujemo.

Obrvan je naslijedio Igora Vorija prije 18 mjeseci i prvo podigao Zagreb u Ligi prvaka, a nakon toga osvojio premoćno oba domaća naslova protiv nikad nabrijanijeg protivnika iz Našica. Ova sezona trebala je biti iskorak, ali se nekoliko stvari slomilo. Prvo, nije došao kako je trebao Borozan, drugo dugo se nakon ozljede oporavljao Kavčić, treće odmah po njegovom povratku ozlijedio se Srna, pa se ozlijedio i Čupić, Kos koji je trebao doći iz Ljubuškog na početku sezone došao je tek uoči Wisle. I u svemu tome Obrvan je odlično plivao, ali taj posljednji korak nije uspio ostvariti. Može se reći da je nekolicina mladih uz njega dobila odličnu priliku, da se pojavila na sceni, da je posljednji primjer u tom smislu Karpo Sirotić, no eto biti trener Zagreba traži nešto više i jednostavno nakon velikog broja izgubljenih bodova koje nije trebalo izgubiti, smjena nije bila neočekivana, makar postoji i ono pitanje bi li Zagreb s nekim drugim uspio napraviti taj iskorak koji mu je nedostajao ove sezone.

Biti trener Zagreba nije lako, ono traži i nešto više od odrastanja mladih igrača. A to više je rezultat. Zagreb je ove sezone dobio pozivnicu za Ligu prvaka jer nije imao direktno mjesto u njoj. I naravno da se nakon nevjerojatnog poraza od Dinama, skoro nevjerojatnog od Wisle u tim uvukla nervoza, a kada se uvuče nervoza kada se nema mira, onda može isplivati samo iskusna momčad, a Zagreb uz poštovanje Musi, Gojunu i Dibirovu to ipak nije.

Tri tjedna je stanke do nastavaka Lige prvaka i vjerojatno će u Zagrebu u tom vremenu nastojati pronaći zamjenu za Obrvana. To nije nimalo jednostavna stvar, jer svima je težnja naći čovjeka koji će odgovoriti svim zahtjevima. To opet ne može biti svatko, jer takvo mjesto traži trenera sa iskustvom, rejtingom koji se spreman posvetiti poslu maksimalno, ne samo na treninzima i na utakmicama. Onako kako je to radio Obrvan u proteklih 18 mjeseci.

Izbor je sužen. Od trenera koji su slobodni na vrata Zagreba mogu pokucati Slavko Goluža koji je taj posao već radio s uspjehom i u Zagrebu i u reprezentaciji. Ako je HRS dao mogućnost izborniku Hrvoju Horvatu za posao u Njemačkoj, onda po tom kriteriju mjesto može biti i za Hrvoje Horvata. A na utakmici protiv Dinama na tribinama je viđen Goran Perkovac, proslavljeni hrvatski reprezentativac zlatni iz Atlante koji je trenutno na čekanju. U sudaru protiv Porta na tribinama je viđen i Veselin Vujović koji je posljednjih godina u Europi ostavio najveći trag. Vujović je trenutno izbornik Irana i vjerojatno nije kandidat za poziciju, ali jest Vladan Matić bivši reprezentativac Jugoslavije koji je godinama uspješno radio u Mađarskoj u kojoj je vodio i Szeged. Tu je naravno uvijek prisutni i uvijek željan novih velikih izazova Lino Červar, naš trofejni izbornik.

Dakle, izbor postoji, ovo vjerojatno nije cijeli, ali postoji i ograničeni klupski budžet koji ne omogućuje svakakve izazove. Tek poklopi li se situacija sa trenutačnim stanjem, Zagreb će moći dobiti novog šefa struke. Tu nema žurbe, tu pomaže samo strpljenje, baš kao i u slučaju momčadi koja je bez obzira na silne financijske teškoće vrlo dobra ove sezone i konkurentan svima u Ligi prvaka. Klupa Zagreba je vruća, ali je iznimno izazovna za svakog trenera. Na njoj se stječe ime, ali ona za uzvrat traži i nešto više od rezultata koje svatko može predvidjeti. To je najteži dio posla. I naći dugoročno rješenje u tom smislu iznimno je zahtjevno.

Već sutra PPD Zagreb igra domaći susret u Križevcima protiv KTC-a, a momčad će na njemu voditi Tonči Valčić i Denis Špoljarić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 16:38