JOZO CABRAJA/ KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
RUSKI MAJSTOR

Ima 40 godina, ali je bio MVP Kupa Hrvatske: Osvojio je nevjerojatni 44. trofej u karijeri

Timur Dibirov je u dvije utakmice u tri dana postigao 13 golova i time donio rukometni Kup
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. svibanj 2024. 15:38

Nije iznenađenje kada Zagreb osvoji Kup Hrvatske, jer ga je osvojio po 30. put. Ali kada igrač koji je 30. srpnja 2023. godine napunio 40 ljeta bude MVP turnira, onda je to najstariji igrač koji je Kup Hrvatske osvojio u povijesti. Osim toga, taj igrač je odigrao na završnici Kupa u Poreču svih 60 minuta bez ikakvih problema, dvije utakmice u tri dana. I taj igrač treba biti primjer svima onima koji se pretendiraju baviti vrhunskim sportom kako stvari trebaju izgledati. Taj sjajni profesionalac je Timur Dibirov, lijevo krilo Zagreba koji se ne predaje, nije umoran, nikad se ne dogodi da nema motiva, da debatira sa sucima oko odlike s kojom se ne slaže, koji će sa 41 godinom raditi još jednu sezonu u dresu Zagreba. A biti profesionalac u sportu u tom dobu mogu samo posebni. Timur je jedan od njih.

- Baš smo se potrudili da osvojimo taj kup. Imamo problema s ozljedama, s umorom jer je kraj sezone, ali smo uspjeli odigrati dvije dobre utakmice. Makar su Sesvete u finalu bilo dobar protivnik, nije nam se uspjelo približiti niti u jednom trenutku i makar ljudi misle da je to uvijek sve lako, trebalo se potrudit, biti koncentriran i i te kako da na kraju bude kako je ispalo. Zato mislim da možemo biti sretni nakon ovog turnira. Privodimo sezonu kraju, ona je bila bolja od prošlih, i u Ligi prvaka gdje smo otišli korak dalje i na domaćim terenima gdje smo blizu maksimuma, što nije uvijek jednostavno kako se čini.

Niste se umorili sa skoro 41 godinom na leđima, dvije utakmica u tri dana, 13 golova, MVP naslov?

- Nisam, makar bih lagao da je isto kada sam bio mlađi. No, dobro, takva je situacija, Ćavar nam se ozlijedio i trebalo je povući. Nije problem, sretan sam da mogu vratiti momčadi. Osjećam se dobro, pripremljen sam, nemam ozljeda i kuca u drvo da tako ostane. Što god da je trebalo, bio sam u stanju u činiti samo da moja momčad pobijedi. MVP priznanje je veliko posebno u mojim godinama, ali za njega su zaslužni svi moji suigrači jednako.

image

Timur Dibirov

UROŠ HOČEVAR/KOLEKTIFF

Lani ste bili najbolje krilo Europe, ali sezona nije bila tako uspješna kao ova. U čemu je ove godine bila razlika?

- Mi smo pokazali da vrijedimo. Izgubili smo u Europi koja nam je mjerilo samo jednu domaću utakmicu. Važna je svaka utakmica, ali ne treba uspoređivati europske utakmice s nekim domaćim. Ono što je najbitnije, naši igrači rastu i očekuje da sljedeća sezona bude još bolja nego ova. To nam mora biti polazna točka za iduću sezonu. Očekujem da ćemo biti jači i da ćemo to pokazati na terenu.

Ali, ova sezone još nije gotova, u četvrtak u Kutiju šibica dolazi Nexe od 18.00 sati. Zagreb ima 4:0 u bodovima, igra se do 6 bodova, što u prijevodu znači da ćete imati prvu meč loptu ove sezone u prvenstvu.

- Nexe ne dolazi da se preda, to nam je svima jasno. Ne gledamo njih i na njihove probleme, koncentrirani smo na sebe. Nas je malo, imamo problema o kojima sam govorio, ali to nema veze, jer to što budemo imali bit će maksimalno motivirano da napravimo ono što smo si zacrtali kao posao ove sezone, a to je dupla domaća kruna. Mi smo kod kuće, imamo cilj i samo trebamo učiniti to što trebamo – zaključio je Timur Dibirov.

Impresivna karijera sa 44 trofeja za još bogatiju bogatu obiteljsku kolekciju

Napisali smo već, uskoro će Timur Dibirov proslaviti 41. rođendan. Karijera traje i jako je puno već napravio u njoj...

Igrao je za samo tri kluba u karijeri - 11 sezona u Čehovskim medvjedima, devet sezona u Vardaru, dok mu je ovo druga sezona u Zagrebu. Sa Čehovskim medvjedima osvojio je 18 trofeja uključujući Kup Kupova 2006. godine, s Vardarom ih je uzeo 23 od čega dva naslova prvaka Europe i četiri u SEHA ligi, dok mu je ovaj porečki bio treći sa Zagrebom. Ukupno - 44 trofeja.

Dibirov je najbolji strijelac u europskoj povijesti Vardara s 525 golova, u dvije sezone je za Zagreb zabio 132 gola u Ligi prvaka, dok je lani dostigao svoj rekord od 78 golova, dvaput ostvaren u dresu Vardara.

Službeno najbolje lijevo krilo Europe prošle godine u dresu Zagreba, olimpijac iz Pekinga 2008. i uz to 215 nastupa i 747 golova za reprezentaciju Rusije na velikoj sceni.

Sjajna karijera na koju se nadovezuje privatni život, supruga Irina Poltorackaja, sjajna srednjakinja, trostruka svjetska prvakinja u nezaboravnom stroju Jevgenija Trefilova, rukometašica koja je osvojila sve europska klupske kupove, od čega dvije Lige prvakinja (jednu sa Slagelseom, drugu sa Zveningorodom). Danas je trenerica ponajboljeg ruskog sastava Rostova. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 15:38