JANEK SKARZYNSKI Afp
ČEKA IH DANSKA

VIDEO: Nevjerojatna drama! Španjolci srušili Norvežane, pogledajte ludnicu iz posljednjih sekundi

Prvi polufinale na SP u Švedskoj i Poljskoj igrat će Danska - Španjolska
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. siječanj 2023. 20:25

Norveška - Španjolska 34:35 (29:29, 25:25, 13:12)

GDANSK Ergo Arena. Gledatelja 8.000. Suci: Lah i Sok (Slovenija)

NORVEŠKA: Saeveras (0+2), Bergerud (14+2); Aga, Sagosen 3 (2), Barthold 8 (2), Overjordet, Overby 2, Bjornssen 9, Gullerud 1, Johanessen, O‘Suliivan 4, Reinkind 3, Grondahl 2, Gulliksen, Blonz, Rod 2. Izbornik: Jonas Wille

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas (17+1), Corrales; Pecina, Maqueda, Fernandez 7, A. Dušebajev 7, Figueras 5 (1), Sole 3 (1), Serdio 1, Canellas 5, Casado, Guardiola, Rovira, Migallon, D. Dušebajev 5, Odriozola 2. Izbornik Jordi Ribera

SEDMERCI: Norveška 6 (4), Španjolska 6 (2)

ISKLJUČENJA: Norveška 12 minuta (Sagosen 6,14, Grondahl 29, Johanessen 35, 58, O‘Sullivan 70), Španjolska 8 minuta (Canellas 18, D, Dušebajev 23, Migallon 58, D. Dušebajev 59)

IGRAČ UTAKMICE: Gonzalo Perez de Vargas


Danska – Mađarska 40:23 (21:12)

STOCKHOLM O2 Arena. Gledatelja 15.000. Suci: Brunner i Salah (Švicarska)

DANSKA: N. Landin (10+1), Moller (4+1); Kirkeloke 5, M. Landin 1, Jakobsen 5, Lauge, Saugstrup 4, Gidsel 9, Mollgaard, Mensah, Hansen 4 (1), Jorgensen 2, Plogbv, Holm 2, Hald, Pyttlick 8. Izbornik Nikolaj Jacobsen

MAĐARSKA: Mikler (1+1), Szekely (1); Sipos, Boka 3 (2), Rosta 3 (2), Ilić, Ligetvari, Banhidi, Sollosi, Budjoso, Rodriguez 1, Szita 1, Ancsin 2, Bodo 6, Lekai 6, Hanusz. Izbornik Chema Rodriguez.

SEDMERCI: Danska 4 (1), Mađarska 8 (4)

ISKLJUČENJA: Danska 6 minuta (M. Hansen 16, Molgaard 16, Mensah 50), Mađarska 8 minuta (Banhidi 4, 51, Bodo 20, Szita 30)

IGRAČ UTAKMICE: Niklas Landin


Prvi polufinale na SP u Švedskoj i Poljskoj igrat će Danska - Španjolska. Danci su polufinale izborili lako, ali tek kada odigra Švedska znalo se gdje će igrati polufinale, jer ako Švedska u polufinalu igrat će u Stockholmu, a ako je nema tamo će biti Danci koji u drugom slučaju moraju u Gdanjsk. Malo nevjerojatna odluka IHF-a, ali tako je to u rukometu kada se domaćinu omogućava da zaradi što bolje može. Kao da su Gdanjsk i Stockholm blizu i u istoj državi. Njima je to jednostavno da ekipe ne zna gdje igra dalje.

Španjolska i Norveška sudarile su se u Gdanjsku. Sudar bez favorita s nešto više rutine Španjolaca u takvom slučaju. Bolje su rkenuli Norvežani. Recimo da su ulovili Španjolce na spavanju, poveli 6:2 nakon čega je Jordi Ribera morao zvati time out. Tu se Španjolska stabilizirala i počela igrati obranu koja je zatvorila igru norveške vanjske linije s pivotom i dobila priliku za povratak. Vratili su se na 7:7, nakon toga ponovo potonuli u minus, pa se opet vratili, poveli i nakon 10:9 za Španjolke Jonas Ville je zvao prvi time out za Norvešku. Otežavajuća okolnost mu je bila činjenica da je Sander Sagosen u 14. minuti imao dva isključenja. No, tu se nakon time outa vratila Norveška ponovo i na poluvrijeme otišla s mini plusom.

Izjednačeno je bilo drugo poluvrijeme do 24:22 za Norvešku kada je Ribera zvao time out i vratio svoj tim u egal. Norveški junak u tim trenucima je postao vratar Kristian Saeveras koji nije branio osim sedmerce, a dva je zaustavio Španjolcima. Onda su na to Španjolci napravili isključenje, ali ih je spasio Perez de Vargas i dobili su loptu za egal. No, Alex Dušebejev je pogodio Bergeruda u nogu, Norveška je 20 sekundi do kraja imala loptu i time out. Išli su sami na gol, Bjornsen je ničim izazvan vratio loptu, suci su svirnuli pasivu i Španjolska je dobila šansu za egal koju je za 4 sekunde Daniel Dušebajev pretvorio u gol. Nevjerojatno.

DRAMU U ZAVRŠNICI UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

Prvi poluvrijeme prvog produžetka od pet minuta 2:2, Norvežani su vodili. I u drugih pet minuta poveli su Norvežani. Svaka lopta je bila važna. Španjolci su okrenuli na krilima Perez de Vargasa i Alexa Dušebajeva. Norveška se ipak izvukla, otišlo se u drugi produžetak. U njegovom prvom poluvremenu opet egal 32:32. Nitko nije popuštao.

Ali je na kraju Daniel Dušebajev zabio, Gonzalo Perez de Vargas obranio zicer Bjornsenu i tu je bio kraj. Bjornsen je promašio sve.

Danska je u Stockholmu sve riješila samo u nekoliko početnih minuta. Mađari su su bili posljednji koji su ih uopće svladali na SP a bilo je to 2017. u Francuskoj. Ovaj puta nisu imali šansi. Počelo je sa četiri obrane Niklasa Landina, laganih 3:0 za Dansku, pa se na mađarsko isključenje nadovezao kontrama Emil Jakobsen i tu je već sve na 8:4 bilo jasno. Mađarska se do 17:12 još neko držala, ali onda su Danci mini serijom od 4:0 digli prednost na 21:12 i tu je sve već bilo gotovo nakon prvog poluvremena.

Odmah su Danci na startu drugog dijela otišli na +10 i to je bila dosadna utakmica. Prednost Danske je samo rasla, Mađari su bili nedorastao protivnik i na kraju su završili na čak -18, što je neprimjereno četvrtfinalu. Za Dansku je to bila savršena utakmica za početak završnice.

Linker
25. travanj 2024 03:46