Jakov Gojun je najavio nove izazove PPD-a

 JURE MISKOVIC
ZADOVOLJNI ŽDRIJEBOM

PPD Zagreb je spreman za nove izazove, žele proći skupinu u Ligi prvaka: ‘Bolji smo i jači nego lani‘

‘Opet ćemo se potući za svaki bod‘, poručio je kapetan Jakov Gojun uoči nove sezone
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 17. srpanj 2022. 16:41

"Zadovoljni što ćemo i ove sezone igrati elitni rang europskog klupskog natjecanja, što ćemo igrati u Ligi prvaka..." Nedavno smo te riječi mogli čuti iz usta Vedrana Šupukovića, direktora PPD Zagreba, vječitog prvaka Hrvatske. Tom je prilikom Šupuković pojasnio kako stoje stvari u europskom rukometu, u nekoliko je rečenica analizirao je li uopće i zašto je postojala mogućnost da Zagreb izgubi tu privilegiju.

Ipak nije bilo toliko dramatično kako se na prvi ogled čini. Prije dvije godine, naime, promijenjen je format natjecanja, izravan status sudionika imalo je devet prvaka država s najboljim nacionalnim koeficijentom, Njemačka je jedina kao najbolja, direktno imala dodatno mjesto. Kako je Vardar izbačen iz natjecanja, sedam je mjesta popunjeno pozivnicama.

"Zagreb je po evaluaciji EHF-a bio treći od 13 momčadi koje su aplicirale za ta mjesta. Ostali smo u eliti i ostat ćemo i dalje s punim pravom, te nam je i u doglednom periodu taj status osiguran. Nismo "unutra" jer je Vardar izbačen, nismo nešto dobili "preko veze", mi smo i dalje zasluženo u Ligi prvaka jer nam je kvalitetom, statusom i tradicijom tu i mjesto", zaključio je Šupuković.

Neposredno nakon toga Zagreb je saznao imena protivnika u skupini, saznali su protiv koga će tražiti plasman u eliminacijski dio najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Kuglice su im namijenile francuski Paris Saint Germaine, njemački Magdeburg, portugalski Porto, danski GOG Gudme, rumunjski Dinamo Bukurešt, mađarski Veszprem i poljsku Wislu. Kako i dolikuje, iz Zagreba su odmah došle samoohrabrujuće reakcije, trener Ivica Obrvan i njegovi igrači uvjereni su u dobar ukupni nastup i sanjaju opet proći skupinu.

Osam bodova

Drugoplasiranim ekipama iz Danske, Mađarske, Francuske i Poljske, norveškom Elverumu, Celju i Zagrebu su, dakle, uručene pozivnice, vrijeme će pokazati je li našem prvaku zaista mjesto u Ligi prvaka jer smo posljednjih godina vrlo često i sami pomislili da to baš i nije tako. Posebno u pretprošloj sezoni kad zagrebačka momčad nije osvojila niti bod u skupini ispisavši neslavni rekord Lige prvaka.

Lani je bilo puno bolje, igrači Ivice Obrvana nekako su izvukli tri pobjede i dva remija; s osam bodova su ostali ispod crte samo zbog lošije gol razlike od Elveruma. Zanimljivo je, iako je "postava" 16 sudionika Lige prvaka slična (umjesto Montpelliera, Vardara, Bresta, Flensburga i Motora unutra su Nantesm Wisla, Celje, Magdeburg u GOG Gudme), Zagreb ove sezone u skupini nema niti jednog istog protivnika kao lani.

"Naša skupina A je, rekao bih, malo lakša, možemo biti zadovoljni ovim ždrijebom. Veći broj u teoriji kvalitetnijih ekipa ostao u grupi B. PSG, Veszprem, ali i Magdeburg su izuzetno jaki, probat ćemo i protiv njih dati sve od sebe, s ostalima se, iako su i oni puno bogatiji i s većim budžetima, želimo ravnopravno nadmetati i ove sezone uzeti još koji bod viška i proći skupinu", rekao je trener Zagreba Ivica Obrvan.

Agilni Buvinić

Želje su mu, naravno, identične onima njegovih igrača kao i svih navijača naviklih na puno bolje rezultate. No, od naricanja i plakanja za "starim dobrim vremenima" kad je Zagreb osvajao naslove prvaka Euurope, igrao u finalima i polufinalima, proteklo je puno vode ispod savskih mostova. Zagreb je danas, realno, drugi razred europskog rukometa. Iako je tako, u klubu se dosta radilo ovog ljeta nakon još jedne blijede sezone u kojoj su se ipak othrvali napadu Nexea u domaćim vodama.

Nakon što su u redove hrvatskog prvaka kao pojačanja došli Vuko Borozan, Milan Milić i Aljaž Panjtar, trogodišnji ugovor s potpisao je i Gabriel Buvinić iz Umaga, najbolji strijelac lige zadnje dvije sezone. Zagreb se popunio na deficitarnim pozicijama nakon odlaska Davida Mandića u Melsungen, Sandra Obranovića u Schaffhausen, Filipa Vistoropa u Balingen te Filipa Ivića u Chambéry. Po starom dobrom običaju, slabo platežnom klubu kao što je Zagreb, ostalo je da se pojačava u regiji te, osim domaćih mladih igrača i iskusnih domaćih povratnika, kupuje u "regiji" pa u svojim redovima sada ima igrače iz svih država bivše Jugoslavije izuzev Makedonije plus Mađara Leimetera.

Nagradno pitanje glasi - je li Zagreb ove sezone jači nego lani, mogu li se ispuniti Obrvanove želje i nada da se ove sezone može još bolje. Iskusni kapetan i (bivši) reprezentativac Jakov Gojun i dalje je stup obrane Zagreba, i on je uvjeren u bolje dane. Najstariji je u momčadi, isto 1986. godište kao Musa i Čupić:

"Opet ćemo se potući za svaki bod, Pariz je u našoj skupini najveći favorit, a s ostalima možemo igrati ravnopravno. Magdeburg je odigrao strašnu sezonu u Bundesligi i Veszprem je strahovito jak. Veseli me da ćemo igrati s mojim bivšim klubom PSG-om, kao i odlazak u "Musin" Magdeburg. Respektiram sve te ekipe, ali smatram da smo mi klub koji je u usponu, koji je lani pokazao da se može nositi i s većim ekipama i koji je danas jači nego što je bio prije godinu dana. Lako biti neće, ali vjerujem da možemo proći skupinu", poručio je kapetan PPD Zagreba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:36