NEBOJSA TEJIC/KOLEKTIFF
VELIKO FINALE

Ništa od dvostruke krune u Zagrebu: Podravka još jednom dobila Lokomotivu i uzela Kup Hrvatske

Mladi stručnjak Antonio Pranjić opet je dobio Lokomotivu, a taj uspjeh neće proći nezapaženo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. svibanj 2023. 19:27

LOKOMOTIVA - PODRAVKA VEGETA 20:26 (9:13)

POREČ – Sportska dvorana Žatika. Gledatelja 800. Suci: Tomislav Cindrić i Robert Gonzurek (Osijek). Delegat: Siniša Rudić (Biograd Na Moru).

LOKOMOTIVA: Ivančok (9+1), Novosel; Burić, Tupek 1(1), Malec 1(1), Birtić, Posavec 6, Ćurić 3, Dramac 4, Petika 1, Japundža 3, Kaluđerović, Lisjak 1, Sedloska, Škarić, Mehmedović. TRENER: Nenad Šoštarić.

PODRAVKA VEGETA: Tucaković (7+2), Bešen (1); Zadravec 3, Turk, Vuković, Stelmah 1, Popović, Franušić, L. Kalaus 5(2), Šenvald 1, D. Kalaus 1, Mrđen 2, Vuljak, Barišić 5(1), Šimara 6, Pandža 1. TRENER: Antonio Pranjić.

SEDMERCI: Lokomotiva 4(2), Podravka Vegeta 4(3).

ISKLJUČENJA: Lokomotiva 8 min, Podravka Vegeta 14 min.

CRVENI KARTON: Larissa Kalaus (53 – treće isključenje).

Podravka Vegeta osvojila je 25. Kup Hrvatske za rukometašice, dok je Lokomotiva ostala bez svog sedmog trofeja u ovom natjecanju, ali se može utješiti osvojenim prvenstvom. Antonio Pranjić je i drugi put u kratkom razdoblju dobio Lokomotivu i svoj novi privremeni mandat završava kao pobjednik, u rukometnom svijetu to ne bi trebalo proći nezapaženo.

Lokomotiva je dvostruku krunu osvojila 1992. i 2014. godine, ovaj put nije uspjela, no obranila je naslov prvakinja prvi put u povijesti ove sezone.

Finalni susret odigran je u lijepom ozračju Žatike, brojni rukometni djelatnici su ovog vikenda na seminaru u Poreču te su uživo pogledali žensko finale. Podravku su s tribina bodrili kadeti RK Koprivnice, imali su dečki i bubanj, no čula se i podrška Lokosicama.

image
NEBOJSA TEJIC/KOLEKTIFF

Krenulo je očekivano tvrdo i čvrsto s obje strane, no prvo poluvrijeme u potpunosti je pripalo Koprivničankama koje su primile samo devet pogodaka, s tim da su vratarke Bešen i Tucaković imale svaka po jednu obranu. To dovoljno govori o pokretljivosti i angažmanu Podravkine obrane, koju je izvana uspijevala probiti tek Dramac, te solo partiturama Posavec.

Prvo veće odvajanje Podravke uslijedilo je u 13. minuti kad je raspoložena Šimara pogodila za 2:5. Koristila je Pranjićeva ekipa blagodati dobre obrane i povukla par kontranapada, vidjeli smo i brzi centar u nekoliko navrata, kao i par lijepih napadačkih rješenja iz izrađenih akcija.

Lokomotivu je od većeg minusa čuvala Ivančok koja je imala par efektnih obrana u prvom dijelu, bez nje bi minus na odmoru bio i veći. U napadu je Šoštarić miksao i tražio rješenja, no teško ih je pronalazio, dok je Pranjić dosta rotirao i tako čuvao svježinu.

Petika je već u 22. minuti zaradila drugo isključenje pa je morala biti oprezna u obrani, a u napadu joj nije išlo, u prvih 30 minuta zabila je tek jedan gol. S druge strane, Koprivničanke su zaradile ukupno 8 minuta isključenja.

Početkom nastavka Posavec je smanjila na 10:13, ali Larissa Kalaus odmah uzvraća svojim četvrtim golom. Ubrzo nakon toga Podravkina kapetanica zaradila je isključenje, a Tupek iz sedmerca vraća na -3.

Potom Lokosice ostaju bez Škarić na dvije minute, ubrzo van ide i Kaluđerović, a Barišić realizira sedmerac za 11:15.

Nije Podravka ‘naplatila‘ dvije igračice više, pa je još jedan zicer skinula Ivančok. Suci zbog koškanja na hlađenje šalju Burić i L. Kalaus, a Tucaković obranom ‘poništava‘ Ivančok iz prethodnog napada. Uslijedila je peta obrana Tucaković i četvrti gol Šimare za 11:16.

Šoštarić je novog napadačkog aduta pronašao u Ćurić koja je u 43. minuti smanjila na 14:17, Podravka je izgubila loptu zbog tehničke pogreške u napadu, a Posavec izborila sedmerac kojeg Tupek nije realizirala, još jednu važnu obranu upisala je Tucaković, a za 14:18 zabila Mrđen.

image
NEBOJSA TEJIC/KOLEKTIFF

Lomila se utakmica sredinom drugog dijela, grizla je Lokomotiva, ali nije ni Podravka popuštala. U 50. minuti nova obrana Tucaković i realizacija Zadravec s krila za 15:20, ali nitko tada nije mogao biti siguran da je sve riješeno.

I nije bilo. Nakon gola Malec iz sedmerca L. Kalaus je u 53. minuti naivno zaradila treće isključenje, a Japundža smanjila na 17:20. Šimara vraća na +4, na što uzvraća odlična Posavec. Tek prvi gol zabila je Pandža u 55. za 18:22, i Lisjak pogađa prvi put i vraća na -3.

U 56. je na sceni Šimara, novi atraktivan gol za 19:23. Lokomotiva sljedeći napad nije realizirala, Lisjak je imala zicer ali je promašila okvir, da bi u 58. minuti Stelmah pod prekršajem pogodila za novih +5 i konačno rješenje ovog uzbudljivog i skoro do samog kraja zanimljivog finala.

‘‘Antonio Pranjić‘‘, skandirali su na kraju Podravini navijači, i koprivnička je fešta uskoro mogla početi.

Pehare i medalje ekipama je uručio predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, a prijelazni pehar Podravkinoj kapetanici L. Kalaus predao je potpisani novinar SN.

Linker
06. svibanj 2024 21:57