JOZO CABRAJA/ KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
ODRAĐEN ŽDRIJEB

Zagreb u Ligi prvaka smješten u izrazito zahtjevnu skupinu, protivnike saznala i Podravka

Svaka utakmica od starta će biti važna i zato će puna Arena biti i te kako važan adut u cijeloj priči
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. lipanj 2024. 18:40

U Beču je u četvrtak kasno podne izvučen ždrijeb skupina za novu sezonu Lige prvaka u muškoj i ženskoj konkurenciji. Mi smo imali svoje predstavnike Zagreb i Podravku. Slabih protivnika u Ligi prvaka nema, tako da je ždrijeb težak, možda nešto povoljni za Podravku. Inače, cilj i Zagreba i Podravke je prolazak u drugu rundu natjecanja.

Sustav natjecanja se nije mijenjao, bit će isti kao i posljednjih sezona. Dvije skupine po 8 klubova u obje konkurencije, nakon toga osmina finala 3, 4, 5 i 6. timova u skupinama. Dva najbolja iz skupina idu direktno u četvrtfinale, a dva najslabija ispadaju. Nakon osmine finala uključuju se i najbolji iz skupina, igra se četvrtfinale, a pobjednici četvrtfinala igrat će na završnim turnirima u Kolnu i Budimpešti.

Kod rukometaša su bila tri bubnja, a kod rukometašica 4. Princip je ostao isti, dva kluba iz istih država ne mogu se sastati u prvom krugu, osim ako je riječ o Ligi prvakinja u kojoj igraju tri kluba iz Rumunjske i tri kluba iz Danske.

Prva na redu bila je Podravka u Ligi prvakinja koja se vraća u elitu nakon nekoliko godina suše. Već nakon dva bubnja bilo je jasno da ide u težu ili bolje reći ujednačeniju skupinu s Krimom, Ferencvarosom, Metzom, CSM Bukureštom, Nykobingom i Storhamarom. Na kraju joj je došla još Gloria iz Bistrice. Meta je dosta, to su Glorija, Nykobing i Storhamar u prvom redu. Metz, Krim, CSM Bukurešt i Ferencvaros idu u red favorita skupine, ali u Koprivnici ne smije biti nepobjedivih za Podravku.

Nakon ždrijeba Lige prvakinja, na red je došao Zagreb u Ligi prvaka. Lani je Zagreb nakon tri sušne godine prošao skupinu, zadržao je glavninu momčadi tako da se očekuje nova dobra sezona. Lani je Zagreb imao tešku, a sljedeće godine će imati još težu skupinu, sa tri sudionika F4 (Barcelona pobjednikom lani, Aalborg lanjskim finalistom, Magdeburg prvakom Njemačke), pa onda plus Kielce top tim proteklih godina, da bi se od teških opcija kao najizglednije pokazale Kolstad i Szeged od kojih su bolji bili lani i Nantes koji je poziciju zauzeo umjesto Montpelliera koji je bio koban u osmini finala.

Bit će, iskreno rečeno, umijeće izboriti prolaz, ali bilo je i lani, pa su uspjeli. Svaka utakmica od starta će biti važna i zato će puna Arena biti i te kako važan adut u cijeloj priči, važno i zbog činjenice da ćemo u sredini sezone baš u Areni biti domaćini SP rukometaša. No, lošu sreću u ždrijebu treba gledati s druge strane, jer uspiju li proći uz malo sreće četvrtfinale ne bi bio daleko.

Iznenađenje u bubnju 1 bila je Wisla nakon što je ponijela naslov u Poljskoj, a u prva dva bubnja Barcelona je bila jedina koja nije imala para kada je riječ o državama, pa je bilo jasno da će iz zadnjeg bubnja u skupinu s Barcelonom ići dva, a u skupinu bez Barcelone tri kluba. Bubanj dva se formirao tako da je svaki klub promašio para iz svoje države.

Cilj Zagreba i Podravke bit će plasman u razigravanje.

Liga prvakinja starta 7/8. rujna, a Liga prvaka 11/12. rujna. I dalje će rukometašice igrati vikendom, a rukometaši srijedom ili četvrtkom.

LIGA PRVAKA 2024/25

SKUPINA A

Wisla (Poljska)

Veszprem (Mađarska)

PSG (Francuska)

Fredericia (Danska)

Füchse (Njemačka)

Sporting (Portugal)

Dinamo Bukurešt (Rumunjska)

Pelister (Makedonija)

SKUPINA B

Aalborg (Danska)

Magdeburg (Njemačka)

Barcelona (Španjolska)

Kielce (Poljska)

Szeged (Mađarska)

Nantes (Francuska)

Zagreb (Hrvatska)

Kolstad (Norveška)

LIGA PRVAKINJA 2024/25

SKUPINA A

Ferencvaros (Mađarska)

Metz (Francuska)

CSM Bukurešt (Rumunjska)

Krim (Slovenija)

Storhamar (Norveška)

Nykobing (Danska)

Podravka Vegeta (Hrvatska)

Gloria Bistrica

SKUPINA B

Vipers (Norveška)

Esbjerg (Danska)

Budućnost (Crna Gora)

Ludwigsburg (Njemačka)

Gyor (Mađarska)

Brest (Francuska)

Rapid (Rumunjska)

Odense (Danska)

Linker
27. lipanj 2024 18:50