Slavlje Vardara 2019.

 MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp
SPEKTAKL NA FINAL FOURU

‘Znate zašto Barcelona nije favorit? Dule će malo potegnuti... Pa mi smo ih ove sezone dvaput pobijedili‘

Igor Karačić, jedini hrvatski rukometaš koji je bio MVP Final Foura Lige prvaka u Kölnu, opet na spektaklu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. lipanj 2022. 06:53

Vardar je 2019. godine bio prvak Europe u Kolnu, a Igor Karačić tadašnji srednjak makedonskog prvaka postao je jedini hrvatski igrač koji je u povijesti Final Foura osvojio MVP naslov. Dvije velike utakmice je odigrao na tom turniru u polufinalu s Barcelonom i u finalu s Veszpremom. Karačić će sada u dresu poljskog Kielca na Final Four doći četvrti put, nakon što je s Vardarom triput bio u Kölnu i osvojio dva naslova prvaka, imat će priliku s Kielcem ići po treći i tako se izjednačiti s Ivanom Čupićem koji je u povijesti jedini triput osvajao naslove u Kölnu.

Sezona poljskog prvaka činila se idealnom, jer najjaču skupinu u povijesti Lige prvaka prošli su iznimno uvjerljivo te na taj način izborili izravan plasman u četvrtfinale u kojem su sa 11 golova razlike uvjerljivo izbacili Montpellier. Onda su i kod kuće u Poljskoj odradili posao u Prvenstvu svladavši u doigravanju Wislu i sve bi bilo u top izdanju da im se nije dogodio Kup Poljske u kojem su dosta toga doveli pod sumnju porazom od Wisle od čak sedam golova razlike. Takva stvar sastavu Talanta Dušebajeva se teško ponavlja. Pa evo iz prve ruke što se točno dogodilo u toj utakmici po riječima Igora Karačića...

image

Igor Karačić

FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

- Prvo, mi nismo izgledali dobro. Drugo, utakmica je došla u jako nezgodnom trenutku, odmah nakon Prvenstva i u pripremama za Final Four. Nadigrani smo, da su okolnosti bile drugačije vjerojatno bi se stvari drugačije odvijale, ali što je tu je. Sigurno da nitko u klubu nije sretan, ali ni previše nesretan.

Rukomet pokrenuo sve

Dodao je još:

- Probali smo neke stvari na toj utakmici koje bi nam mogle zatrebati. Nisu bile dobre i to smo na desetominutnom sastanku nakon Kupa zaključili i nećemo više ponavljati. A ono jako važno za reći je da je Wisla odlična momčad, da nam je priredila velike probleme i u Prvenstvu i jednostavno je iskoristila priliku i zasluženo pobijedila.

Dušebajev teško podnosi takve poraze?

- Nije ga ni bilo u finalu, nije mogao biti na klupi. Istina je to, ali popravit ćemo.

Kakva vam je sada atmosfera prije Kölna?

- Dobra, radimo, pripremamo se i s velikim ambicijama idemo u Njemačku na završnicu.

Kielce je pokrenulo puno u gradu kada se spomene rukomet?

- Rukomet je ovdje posebna priča, tada 2016. pokrenuo je cijelu sredinu. Kasnije se pojavio i nogomet, sada se vratio u Prvu ligu Poljske i grad je sa sportom definitivno živnuo. Za grad veličine Splita, recimo, to je jako dobra i važna stvar. Prije neki dan na nogometu u kvalifikacijama za Prvu ligu stadion je bio pun. Sport ima veliku podršku.

Kako vi gledate prema Veszpremu koji vam je protivnik u polufinalu. I oni su šokirani protekli vikend makar se sve činilo idealnim?

- Gledao sam tu završnicu koju su nesretno izgubili od Szegeda. Dogodi se takva stvar. Veszprem je iskusna momčad koja tu možda nije imala ni sreće i ne mislim da će koliko god im taj poraz bio šokantan utjecati na njih.

Kielce voli Veszprem, pamti ga po svojoj najvećoj pobjedi ikad?

- To je bilo prije šest godina, puno se toga promijenilo, tako da ne treba uspoređivati stvari. Sigurno je da se radi o dva sastava koja su spremna iskoristiti svaku grešku protivnika. Makar su obje momčadi više napadačke, mislim da će obrana biti važniji segment, a tu će presudni biti vratari. Tko ne bude imao dobrog vratara, nema što tražiti. Veszprem ima super dvojicu Cuparu i Corralesa, mi imamo Wolffa, ali ne bih tu zaboravio ni Korneckog koji je nekoliko puta ove sezone bio taj koji nam je nosio bodove. Moje uspomene s Veszpremom iz Vardara su jako dobre, nisam pesimist.

U kakvom ste zdravstvenom stanju prije Kölna?

- Dobrom, nema nam samo Gudjonssona na desnom krilu kojeg nema veći dio sezone.

image
INA FASSBENDER Afp

Za Kiel će povući Dule

U drugom polufinalu će igrati Kiel i Barcelona?

- Kielu definitivno jako nedostaju Pekeler i Sagosen, ali Kiel je super momčad iznimno jake obrane i s fenomenalnim Landinom na golu i ni po čemu u tom jednom susretu Barca nije favorit. Barca ima svoj stil, ogromnu kvalitetu i Perez de Vargasa na golu. Kako će Kiel riješiti probleme? Pa jednostavno, Dule (Duvnjak) će morati više potegnuti, a to mu neće biti ništa novo. Mi smo u Ligi prvaka dvaput ove sezone igrali s Barcelonom i dvaput smo ih pobijedili. Ali ako me pitate koga bih želio u finalu, zaključio bih samo da se mi plasiramo pa tko došao...

Četiri Hrvata su u četiri momčadi na Final Fouru.

- Tu nemaš što reći osim blago nama, jako lijepo saznanje koje nam daje rukometni optimizam za ono što nas čeka ubuduće.

Kielce planira ostati jako?

- Iskreno rečeno sada o tome nitko ne razmišlja. Znam da su doveli neke igrače poput Remilija, Konkouda, da će otići Vujović, Sigurdsson, Kuleš, a sada kako će to izgledati ubuduće vidjet ćemo. Momčad se stvara, ove sezone smo odlično kliknuli i to se vidi, a ja se nadam da će i iduće biti tako. Kielce je ozbiljan klub, ima jaku organizaciju, grad iza sebe i mislim da je to stvar za respekt. Klub je peti put na Final Fouru, od prvog je prošlo već devet godina i to su jako dobre stvari - zaključio je veliki adut Talanta Dušebajeva i Žutih iz Kielca, naš Igor Karačić.

Karačić na F4

4.

nastup (tri s Vardarom, prvi s Kielcem)

2

naslova prvaka s Vardarom, 2017. i 2019.

1

MVP nagrada, 2019. (8 golova u 2 utakmice)

10

golova u šest odigranih utakmica

Kielce s hrvatskim predznakom peti put u Kölnu

Kielce je četiri puta dosad bilo na Final Fouru u Kölnu. Prvi put na inauguralom turniru u Lanxess Areni, 2013. s generacijom koja je iznijela poljski rukomet tih godina do mnogih medalja u kojoj su bili Bielecki, Lijewski, Szmal, Tkaczyk, Jachlewski te uz njih čak pet Hrvata: Losert, Musa, Čupić, Štrlek i Buntić. Polufinale su izgubili od Barcelone, da bi u utakmici za treće mjesto bili bolji od Kiela.

Vratili su se 2015. godine i opet izgubili polufinale od Barce te dobili Kiel u susretu za treće mjesto. Opet je u sastavu bilo pet Hrvata: Šego, Štrlek, Čupić, Musa i Buntić.

A onda je treća bila sreća jer su 2016. postali prvaci Europe u najuzbudljivijem susretu finala u Kölnu u kojem su nakon produžetaka i sedmeraca svladali Veszprem 39:38 završnim golom Aguinalgaldea. Prije toga su u polufinalu svladali PSG, dres Poljaka nosili su tada su nosili Šego, Štrlek i Čupić.

Posljednji dolazak Kielca u Köln dogodio se 2019. godine, u polufinalu su izgubili od Veszprema, u susretu za treće mjesto od Barcelone. Dres Kielca tada su nosili Ivić, Mamić i Cindrić.

Dakle, četiri F4, dva puta po 5 Hrvata, dva puta po tri Hrvata. Kielce s hrvatskim predznakom. Danas ga predstavlja Igor Karačić. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 17:30