Sander Sagosen

 Ole Martin Wold/ntb Scanpix/profimedia
BURA U SVIJETU RUKOMETA

Zagrebov suparnik stavio novac na stol, počeo dovoditi najbolje, a onda izveo prevaru najgore vrste

Problem je što je Kolstad prijavio financijske probleme tek nakon što je dobio pozivnicu za Ligu prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. rujan 2023. 09:56

Kolstad je potpuno novo ime u Europi, prvi puta u Ligi prvaka, klub koji je za to dobio posebnu pozivnicu EHF-a. Prije godinu dana je krenuo u žestoku akciju okupljanja norveških reprezentativaca i Skandinavaca koji to mogu i došao je na norveški tron. Kolstad je norveški pokušaj da se klupski nosi s vrhom Europe jer reprezentativno norveški rukomet se puno puta dokazao posljednjih godina. Kolstad je stavio novac na stol, počeo dovoditi najbolje, a kao vrh te priče Sandera Sagosena, najboljeg norveškog rukometaša iz Kiela.

No odmah u startu predsjednik Jostein Sivertsen uvjerio se da je to jako težak posao, pa je prije nekoliko mjeseci objavio da nemaju taj novac koji su obećali, da ga moraju smanjiti za 30 posto što je izazvalo pravu buru rukometne Europe. Nije problem što su imali financijskih teškoća, to se dogodi svakome, ali problem je da su to objavili tek nakon što su dobili specijalnu pozivnicu Lige prvaka za koji nisu imali baš niti jednu osnovu i teško bi je dobili da se za tu realnost tada znalo.

To je izazvalo buru, mnogi su rekli da je to prevara najgore vrste, neki su sugerirali izbacivanje po hitnom postupku, ali Sivertsen je odradio razgovore s igračima, objasnio im situaciju, dao slobodne ruke ako žele otići i jedini koji ih je napustio u pravcu Magdeburga bio je Dadi Smarasson, islandski srednjak. Ostali su prihvatili novo normalno i krenuli u sezonu, a klub je primirio EHF obećanjima da se slično neće ponoviti.

Kolstad je norveška u malom, vodi je bivši norveški izbornik Christian Berge. Glavni dio sustava je prva postava, a klupa možda nije jaka kako su htjeli jer su spomenute teškoće ipak ostavile traga. Na golu je odlični Torbjørn Bergerud, a temelj obrane su Magnus Gullerud, standardni norveški reprezentativac, prvi pivot i Vetle Aga, nova snaga te iste selekcije.

Krila su standardno dobri realizatori, poznatiji Islanđanin Sigvaldi Gudjonsson desno i domaći, najmanje poznat Adrian Aalberg lijevo. Vanjska linija u pravom formatu je Gøran Johannessen - Sander Sagosen - Magnus Rød, sva trojica s velikim iskustvom Bundeslige. Najveći problem dosad ja neigranje Røda zbog ozljede, jer zamjena ima, ali ne na takvoj razini.

Ligu prvaka počeli su pobjedom u Bitoli, pa su doma poraženi od Kielca, sve reklo bi se očekivano. Zagreb će biti njihov prvi pravi izazov na novom putu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 09:23