Miloš Kos, Zagreb - Barcelona

 GORAN MEHKEK Cropix
Dražen Pinević
ZAGREB KAKAV ŽELIMO

Prvak Hrvatske pokazao je petlju. Jedan igrač bio je u transu, a svidjet će im se i vijesti o Ligi prvaka

Za izvedbu u srijedu zaslužili su pljesak koji je loša utjeha, ali može se okrenuti na pozitivu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. listopad 2024. 23:29

Zagreb je izgubio od Barcelone. Barcelona je bolja. Vodila je osam golova razlike, Zagreb je bio nokautiran. No, onda je Barcelona spustila nevjerojatnu brzinu, napravila izmjene i Zagreb se vratio u život. Na kraju je odlučivala jedna lopta, a tu jednu je u gol pospremio Gomez Abello, baš kao i onu posljednju ne tako davno u Parizu kada smo poraženi od Španjolske napustili olimpijski turnir, a oni su otišli do bronce.

Nema prigovora

E, takav Zagreb želimo vidjeti uvijek. Takvom Zagrebu koji griješi, promašuje, ipak se nakon takve utakmice ne može prigovoriti ništa. Nešto se tu ipak pita i Barcelona, budimo realni. Da je tako Zagreb izgledao u Kielcu, Trondheimu, da nije odigrao loše protiv Szegeda, danas bismo razgovarali o boljem stanju na tablici. Ali, to se nije dogodilo. Oscilacije su obilježile ovaj dio Lige prvaka i dokazale da Zagreb može sa svakim, ali kako je odlično rekao Andrija Nikolić ‘ne može 60 minuta‘. E, to je ta razlika zbog koje ga nitko ne stavlja u favorite.

image

Zagreb - Barcelona

GORAN MEHKEK Cropix

Za izvedbu u srijedu zaslužili su pljesak koji je loša utjeha, ali ako ga se dobro shvati može biti i te kako pozitivna. Takav Zagreb još dočekuje ove sezone Nantes, Kolstad, Kielce, a u ovom trenutku ima pravo misliti da to može pretvoriti u pozitivu. Dva boda iz prvih pet kola je malo u ovakvoj skupini, ali kako god još se igra, ništa nije gotovo i na taj način Zagreb mora gledati budućnost. Još bolje saznanje je da iduće godine kako god ova prošla ima zagarantirani status u Ligi prvaka, naravno izbori li je, I još nešto - Liga prvaka će od 2026. godine ići u proširivanje na vjerojatno 24 kluba, a tu za ovakav Zagreb ne bi trebalo biti problema.

Zasjenili fenomenalnog Nielsena

Sjajni su bili Zagrebovi vratari Mandić i Grbavac, posebno ovaj drugi koji je branio kao u transu. Njih dvojac zasjenili su fenomenalnog Nielsena na golu Barcelone, a to je stvar za maksimalni respekt. Taj Nielsen je možda krivac da Zagreb nije došao do boda, barem, jer obrane kao ona Glavašu u kontri na -2 ili one dvije zaredom u istoj akciji Dibirovu su stvar koja podiže momčad i u najtežim trenucima. A taj Nielsen je u španjolskom klubu ispred prvog vratara Španjolske Gonzala Pereza de Vargasa, iza njih stoji Tomas Svensson koji je na klupi zapisivao sve. Bez takve dvojice vratara, posebno u ovom slučaju bez Nielsena, Barcelona se ne bi izvukla u Zagrebu. Ovo je možda bilo najbliže što je Zagreb uspio nakon onog boda koji je Velimir Kljaić osvojio u finalu Lige prvaka kada je pokojni Zlatko Saračević zabio gol za egal sa sirenom. Tada je Zagreb pokazao petlju, baš kao i sada.

image

Ihar Bialiauski i Emil Nielsen

GORAN MEHKEK Cropix

E sad brojke. Dakle, u prvom dijelu Barcelona je zabila 19 golova, u drugom dijelu samo 12 i tu je osnovna razlika u kojoj se može tražiti uzrok poraza Zagreba. Zašto je to bilo tako? Jakov Gojun je rekao ‘ušli smo s previše respekta‘, trener Nikolić je rekao ‘dogovorili smo da nema šuteva s devet metara, da moramo tražiti sigurnu šansu, a uspjeli smo to u drugom poluvremenu i dokazali da možemo‘. Zašto nisu u prvom, to je nagradno pitanje. Barcelona je u tom periodu djelovala kao brzi vlak. Dika Mem je radio što je želio. A onda je Zagreb krenuo na glavu, obrana je počela tući, Barcelona takav rukomet ne voli i došla je u probleme. I tu je ključno ono što je Nikolić rekao ‘možemo sa svima, ali ne 60 minuta‘. Da mogu 60 danas bi imali barem 6 do 8 bodova. Ali, ovo s dva je bliže realnosti. Jer grubi presjek kaže da je Timur Dibirov bez zamjene igrao utakmicu, a da jedva stoji na nozi jer ga muči ozljeda lista, da je Zagreb praktično bio bez učinka pivota i to je inače veliki problem ove sezone. Jako fali Faljić od lani, ali i više za ovakvu razinu rukometa.

Svašta se moglo dogoditi

Klarici je bilo teško, ali je jurišao, borio se. Beljavski je još jednom pokazao mogućnosti, a ono možda najvažnije u drugom dijelu u život se vratio Miloš Kos. Vidjelo se na njegovim reakcijama koliko mu to znači. S takvim Kosom bilo je lakše Srni, bilo je lakše obrani i Zagreb je djelovao drugačije. Glavaš je još jednom pokazao da igra svoju najbolju sezonu otkad je u Zagrebu, ali ga je Nielsen upozorio da to može još i bolje. No, sve u svemu Zagreb je izgledao dobro i skoro 12.000 ljudi u Areni na kraju je usprkos porazu otišlo zadovoljno. Da tako bude uvijek, možda bi i Zagreb brže rastao. Barcelona je Barcelona, ali nije Liga prvaka samo Barcelona, a ta Liga prvaka u kojoj naš klub izgleda konkurentno stalno dolazi u Zagreb.

image

Miloš Kos

GORAN MEHKEK Cropix

Riječ dvije o Barceloni. Nielsen na golu je čudo, Makuc i Cikuša ako tako nastave i ulove kontinuitet će sigurno biti na toj razini, makar Makuc već sada ima ono nešto posebno što bi Sloveniji moglo dodati štih koji nedostaje do medalje. Dika Mem je najbolji igrač na svijetu trenutno, on se igra, imaš dojam da može zabiti gol kada želi. Čisti kileri su sva četiri krila, posebno Abello i Wanne, a radnici ključnu za igru ove Barcelone su Carlsbogard, Petrus i N‘Guessan koji ispred vratara rade ključni posao.

Barca nema novca kao nekada, vidi se to na crti gdje Frade i Rodriguez nisu na razini Fabregasa koji je otišao jer ga nisu mogli plaćati, ali Barca zna što i kako radi. I zbog toga je uvijek dobra, nekad više, nekad manje. U Zagrebu je bilo i više i manje, prevladalo je više, jer na +8 se svašta moglo dogoditi. Na sreću - nije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. listopad 2024 23:30