Ivica Obrvan ima težak zadatak s PPD Zagrebom u Ligi prvaka

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
LIGA PRVAKA

PPD Zagreb ima jako težak posao, a prva prepreka je Kiel: ‘Ključ je strpljenje koje nam je falilo u Skoplju‘

Trener Ivica Obrvan i stup obrane Željko Musa najavili su utakmicu protiv njemačkog prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. ožujak 2022. 15:49

PPD Zagreb u četvrtak u 13. kolu skupine A Lige prvaka očekuje njemačkog prvaka Kiel. Poraz u Skoplju spustio ih je na sedmu poziciju skupine s koje nema prolaska dalje. Nada je da će u posljednja dva kola dostići Vardar ili Elverum, jer je u međuvremenu Meškov izbačen iz Lige prvaka, a klub iz Bjelorusije zbog ratnog stanja već su napustili trener Gordo, te igrači Malus, Bonnefond i Paczkowski.

Situacija Zagrebu ne ide u prilog kao ni puno toga ove sezone. No, nada traje. Ako EHF prizna pobjedu Vardara u Brestu bez borbe 10:0, Vardar će biti siguran, a posljednje kolo igra doma s Elverumom kojem je to izgledna prilika da pobjedom dođe do cilja. Zagrebu bi u tom slučaju za prolaz trebale dvije pobjede u posljednja dva kola, prvo doma s Kielom, a onda vani u Aalborgu, a radi se o trenutno dva vodeća sastava skupine koji bi s tim pozicijama izborili direktan plasman u četvrfinale. Dakle, jako težak posao za Zagreb. Možda bi i bod bio dosta da Varadr na kraju svlada Elverum, ali osloniti se na to u situaciji kada je Vardar siguran u prolaz nije baš mudro. Eto, toliko je bitan poraz u Skoplju koji je Zagreb doživio prošli tjedan. Da njega nije bilo, sve bi bilo drugačije, a ovako ostaje samo nada.

Kiel stiže u Arenu. Ta činjenica je pobijedila čak i organizaciju Sajma vjenčanica koji je prijetio da se taj bitan događaj premjesti u Sutinska Vrela. Zato je ta činjenica prva velika pobjeda sporta, što u gradu Zagreba nije mala stvar. Zagreb igra malo u Kutiji, malo u Areni, malo u Domu sportova, malo u Sutinskim Vrelina, a nijedan se klub u Europi ne može pohvaliti takvim bogatstvom.

Dakle, stiže Kiel, traži se pozitivan rezultat, a Ivici Obrvanu je potpuno jasno koliko je do njega teško doći.

"Kiel je jedna od najboljih svjetskih momčadi dugi niz godina. Mi smo živi za prolaz u osminu finala, a oni su izraziti favoriti, kompletni i u sjajnoj formi. To nije završena priča, naravno, gledamo sebe, dajemo maksimum. Hendikepirani smo sa Srnu koji nam smanjuje manevarske mogućnosti u oba pravca. No, što je tu je, znamo što nam je činiti. Poslali smo dobru pozivnicu navijačima. Dolazi Kiel s Duvnjakom i mi ćemo se nastojati odužiti u najboljem mogućem svjetlu."

image

Ivica Obrvan i Željko Musa najavili su okršaj s Kielom

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

O protivniku.

"Mislim da se o njima sve zna, o pojedincima koje imaju i kakvi su igrači. Kiel je brz, ima jaku tranziciju. Nema tu previše novina."

Grahovac ili Faljić kao pomoćnici u nedostatku Srne?

"I jedan i drugi su u kombinacijama, a ovisno o protivniku tj. je li on brži i što zahtjeva. Na njima je da se pokažu u vremenu koje dobiju. Tu nisu važni golovi. Limitirali smo protivnike na 25 i manje golova u zadnje vrijeme, primili smo najmanje u Ligi prvaka, ali je važna brzina igre, otvaranje, napad. Dakle, puno detalja, realizacija je jako važna, a s njom smo imali problema u posljednje vrijeme. Tehničke greške smo smanjili, protiv Szegeda skroz, u Skoplju na 5-6, ali realizacija je bila problem."

Kako protiv fulanih zicera?

"Strpljenjem. Mislim da ga u Skoplju nismo imali, pokušali smo stizati u minutu – dvije, a to je opasnost. Mi smo fulali čiste šanse, zicere, penala dva, dvaput prazan gol, a izgubili smo samo jedan razlike. Dakle, mislim da je moguće to popraviti iako je Kiel puno teža utakmica od Vardara."

Vratari će biti jako važan segment pokušaja da se ugrozi Kiel?

"Dobar dio sezone Ivić je bio out. Mandić je bio na Euru, vratio se, bio bez klupskih treninga dobio koronu. Slavić se nametnuo kao prvi vratar, a mi želimo imati svu trojicu. Ostajemo na istom radijusu, pratimo njihovu formu i razmišljamo unaprijed i na ono što slijedi", zaključio je Ivica Obrvan.

Jedan od ključnih ljudi najbolje obrane Lige prvaka

Da Zagreb ima najbolju obranu Lige prvaka, malo se tko mogao nadati i danas je ta činjenica veliki adut momčadi u sudarima protiv moćnijih, a Kiel je svakako jedan od njih. Željko Musa je uz Jakova Gojuna ključni igrač te obrane, igra s višegodišnjim bundesligaškim iskustvom i malo se tko tko može pohvaliti da bolje zna Kiel.

"O Kielu ne treba trošiti riječi. Sjajni su na svim pozicijama, poduplani. Mi imamo svoj plan, a on je pobjeda i prolaz skupine. Favoriti jesu, ali mi se definitivno ne predajemo."

Kakve su utakmice s Kielom, puno ste ih puta zaustavljali i vi i Gojun?

"Utakmice protiv Kiela su posebne. Kada vidite da ne poznaju riječ umor i da guraju u vrhu niz godina na više frontova, sve što treba znati o njima je jasno. To je velika snaga."

image

Željko Musa je stup obrane PPD Zagreba

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Zagreb će biti oslabljen?

"Istina, falit će nam Srna, jako nam je bitan ove sezone. No, mi moramo pokazati da smo momčad, da kakvo je god stanje ne ovisimo o jednom igraču. U takvim situacijama pokazuje se snaga momčadi. Mislim da mi to imamo, da igramo dobro. Padove smo eliminirali i svima smo konkurentni. Fali nekad iskustva u pojedinim trenucima, ali i to će doći."

Obrana je dobra, a što ćemo s napadom?

"Nema razloga da ne bude bolji, a o tome najviše ovisi rasplet situacije. U napadu se protiv njih mora imati što manje pogrešaka. Pet minuta praznine, greške i Kiel zabije pet komada i završi utakmicu. Tu moramo biti najpažljiviji. Tu se dobiva utakmica. Ako ih svedemo u igru šest na šest, bit će nam lakše, definitivno."

Koga je najteže čuvati u Kielu?

"Sve je teško čuvati, to su odlični šuteri, brzi igrači. Vanjska linija je ekstra, Sagosen, Zarabec, Duvnjak, Reinkind, Weinhold, pa sada i Bilyk koji se vratio nakon duge stanke. To je baš za veliku borbu, ali mi moramo gledati pobjedu kako god", zaključuje Željko Musa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 05:52