Igor Karačić s peharom (2019. u dresu Vardara)

 MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp
RUKOMETNI FINAL FOUR

Najveći spektakl obojan hrvatskim bojama: Hrvatska će ove godine u Kölnu biti najposebnija priča!

Sljedeći vikend Duvnjak, Cindrić, Karačić i Štrlek nastavljaju tradiciju naših predstavnika
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. lipanj 2022. 09:03

U Kölnu će 18. i 19. lipnja biti kraj ove rukometne sezone, sa spektakularnim turnirom četiri najbolje europske momčadi u ovom trenutku. Možda se tom društvu može priključiti PSG, ali PSG je ispao od Kiela u četvrtfinalu. Ostali ove sezone do te kvalitete teško mogu, Aalborg nije bio na lanjskoj razini, Szeged, Flensburg i Montpellier nisu uspjeli napraviti korak više, Vardar je daleko od negdašnje klase...

Često vole reći da je Köln njemačka privilegija. To bi se moglo suditi po startu, jer na prvih sedam završnih turnira Nijemci su uvijek imali predstavnika, a u tih prvih sedam pokušaja naslove su nosili dvaput Kiel, Flensburg i Hamburg. Nakon tih uvodnih sedam nastupa Nijemac nije bilo tri godine u nizu pa su se vratili s naslovom Kiela, da ih lani opet ne bi bilo, dok su se ove sezone ponovo vratili s Kielom. Sve više kroz godine Köln se pretvorio u neutralni teren europskog rukometa, a Lanxess Arena postala je njegov istinski spomenik. Većeg rukometnog spektakla na svijetu - nema.

image

Domagoj Duvnjak

VICTOR JOLY Dppi Via Afp

Hrvatska će ove godine u Kölnu biti najposebnija priča europskog rukometa. Naime, makar nemamo kluba u završnici - kao što ga nismo imali ni u 12 prethodnih sezona - četiri hrvatska rukometaša igrat će u četiri kluba koja će ove godine igrati završni turnir Lige prvaka. Nemaju to ni Danska, ni Francuska, ni Španjolska... Toliko o tome ako se spominje neka velika kriza, nedostatak kvalitete i slično. To se eto dogodilo prvi puta u povijesti hrvatskog rukometa.

Luka Cindrić branit će europski naslov s Barcelonom, Domagoj Duvnjak dolazi s Kielom, Igor Karačić koji je bio i jedini hrvatski igrač s MVP naslovom u Kölnu s Kielcem, a Manuel Štrlek sa Veszprem.

Ivan Čupić je najveća posebnost Kölna i europskog klupskog rukometa. Ivan Čupić je jedini igrač koji je iz Kölna odnio tri naslova prvaka Europe, nije to uspio ni veliki Nikola Karabatić, ni drugi veliki igrači poput Mikkela Hansena, dok je Čupić ujedno i jedini igrač koji je obranio naslov prvaka Europe jer je 2016. otišao do kraja s Kielcem, godinu dana kasnije s Vardarom.

image

Igor Karačić s peharom (2019. u dresu Vardara)

MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp

Hrvatska je imala sudionike na svih 12 završnih turnira, bilo ih je čak i do 11 njih kao 2016. godine. A recimo lani smo imali jednog jedinog Luku Cindrića koji je ponio naslov prvaka Europe s Barcelonom. No, ove godine naslov prvaka Europe ne možemo promašiti. Kada smo kod brojanja, klub koji je imao najviše hrvatskih igrača u povijesti na jednom Final Fouru je Kielce u čijem je dresu 2013. igralo čak pet hrvatskih rukometaša.

Hrvatska je imala 23 igrača na 12 završnih turnira. On njih 23 čak ih je deset ponijelo naslov prvaka Europe: Čupić 3, Karačić 2, Duvnjak 2, Cindrić 2, Štrlek, Buntić, Šego, Lacković, Vori i Bogunović po 1. Osvojili su naslove sa šest različitih klubova - dvaput s Vardarom, po jednom sa Barcelonom, Kielom, Hamburgom, HSV-om i Kielcem.

Prvi prvak Europe u Kölnu bio je Kiel 2010. godine, u finalu bolji od Barcelone, a tada je prvi nastup za Hrvatsku u Kölnu uopće upisao Pero Metličić u dresu Ciudad Reala.

Prvi naš naslov prvaka Europe ponijeli su Duvnjak, Vori i Lacković u dresu Hamburga 2013. godine, svladavši u polufinalu Kiel, a u finalu Barcelonu. Duvnjak je tada u finalu zabio 4, Lacković i Vori po 2 gola.

Godinu dana kasnije naslov je odnio Flensburg čiji je dres nosio Goran Bogunović. Bio je u sastavu, ali bez gola protiv Kiela.

Poljski Kielce je 2016. prvi puta postao prvak Europe sa hrvatskom četvoricom Čupić, Musa, Šego i Buntić. Bilo je to najuzbudljivije finale u povijesti riješeno sedmercima, Kielce je svladalo Veszprem 39:38. Buntić nije bio u sastavu, Šego je branio sa Szmalom, Čupić ostao bez gola, Štrlek je zabio 4.

image

Luka Cindrić i Ivan Čupić

INA FASSBENDER Afp

Godinu nakon Kielca na tron se popeo Vardar sa dvije super pobjede protiv Barce u polufinalu koje je riješio Cindrić i PSG-a u finalu koje je riješio gol Čupića. Cindrić i Čupić u finalu su zabili po 3, dok je Karačić bio bez gola.

I dvije godine kasnije Vardar je bio na tronu, a njegov dres su nosili Čupić i Karačić. U polufinalu su svladali Barcelonu, u finalu Veszprem s 5 golova Čupića i 3 Karačića. Tih 5 golova Čupića dotad je bilo najviše od jednog hrvatskog igrača u povijesti Kölna u finalu. A na tom Final Fouru Karačić je postao jedini hrvatski igrač s MVP naslovom.

Posljednje dvije godine slavili su prvo Kiel s Duvnjakom i Barcelona s Cindrićem. Kiel je 2020. u polufinalu teže svladao Veszprem nego u finalu Barcelonu, dok je u tom finalu Duvnjak je bio bez gola. Lani je Barca u polufinalu svladala Nantes, u finalu Aalborg čak 13 golova razlike što je najviše u povijesti finala u Kölnu.U toj pobjedi Luka Cindrić se sa 5 golova izjednačio s učinkom Ivana Čupića iz finala 2017.

image

Manuel Štrlek

KEVIN DOMAS/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Hrvatski rukomet ove sezone u Kölnu ima jednu veliku priliku, jer se s tri naslova na vrhu ljestvice najuspješnijih igrača u Kölnu mogu s Ivanom Čupićem izjednačiti Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Igor Karačić, a to je još jedna europska posebnost hrvatskog rukometa.

I zato oprezno s rukometom, nije sve crno makar se tako često želi prikazati. Ima i te kako lijepih stvari i one moraju dominirati jer jednostavno - vrijede!

HRVATI I SA ZVIŽDALJKOM

Gubica i Milošević će drugi put suditi finale Lige prvaka

Još jedno veliko priznanje dobio je hrvatski rukomet, najbolji hrvatski sudački par Matija Gubica i Boris Milošević sudit će finale Lige prvaka u Kölnu 19. lipnja. Dosta je proteklih mjeseci bilo uvreda na račun hrvatskih sudaca pa je ovakva stvar savršeni demantij za sve i nada da će se neke stvari u budućnosti malo više cijeniti nego dosad.

Gubici i Miloševiću će to biti drugo finale Lige prvaka, koje će suditi u Kölnu, prvo su sudili prije dvije godine kada je Kiel svladao Barcelonu. Ukupno će im to biti 13 finale nekog međunarodnog natjecanja, od velikih našem dvojcu fale još OI i EP rukometašica. Na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu vodili su polufinale rukometašica Norveške i Koreje, dok su put u Tokio na posljednje OI morali otkazati zbog korone.

Prvi puta u Kölnu su nastupili na prvom Final Fouru 2010. u utakmici za treće mjesto između Čehovskih medvjeda i Ciudad Reala. Godinu kasnije sudili su polufinale Kopenhagena i Atletica, 2017. opet utakmicu za treće mjesto između Barcelone i Veszprema.

Inače, polufinala u Kölnu vodit će Danci Madsen i Hansen (Kielce - Veszprem), te Srbi Nikolić i Stojković (Barcelona - Kiel), dok su za utakmicu za treće mjesto delegirana francuska braća Karin i Raoul Gasmi.

12 velikih finala Gubice i Miloševića:

2011. Liga prvakinja: Larvik - Itaxo

2011. SP (ž): Norveška - Francuska

2013. Liga prvakinja: Györ - Larvik

2014. Panameričko prvenstvo: Brazil - Argentina

2015. SEHA liga: Veszprem - Meškov

2017. SEHA liga: Vardar - Veszprem

2018. Euro (m): Švedska - Španjolska

2019. SP (m): Danska - Norveška

2019. Super Globe: Barcelona - Kiel

2020. SEHA liga: Vardar - Veszprem

2020. Liga prvaka: Kiel - Barcelona

2021. Super Globe: Magdeburg - Barcelona

Ćavar pet puta na krovu Europe

Patrik Ćavar s pet osvojenih naslova prvaka Europe hrvatski je rekorder. Dva je osvojio sa Zagrebom, tri s Barcelonom. Slijede ga s po tri naslova Ivan Čupić i Pero Metličić; Čupić je osvojio dva s Vardarom i jedan s Kielcem, dok je Metličić sva tri uzeo u dresu Ciudad Reala.

Dva naslova prvaka Europe u novijoj povijesti imaju Domagoj Duvnjak (HSV i Kiel), Igor Karačić (Vardar) i Luka Cindrić (Vardar i Barcelona).

U Kölnu su od naših igrača naslov ponijela četvorica s Kielcem: Štrlek, Čupić, Buntić i Šego, trojica s HSV-om: Domagoj Duvnjak, Igor Vori i Blaženko Lacković, trojica s Vardarom: Čupić i Karačić dvaput te Cindrić jednom plus Goran Bogunović s Flensburgom, Duvnjak s Kielom i Cindrić s Barcelonom.

Šepkin rekorder sa sedam naslova

- Legendarni div Andrej Šepkin najtrofejniji je igrač Lige prvaka sa 7 osvojenih naslova: 6 s Barcelonom i 1 s Kielom.

- Po šest naslova, sve s Barcelonom, imaju: David Baruffet, Carlos Ortega, Tomas Svensson, Xavier O'Callaghan, Inaki Urdangarin, Enric Masip i Mateo Garralda.

- Mateo Garralda je osvojo 6 naslova s 3 kluba (Teka, San Antonio, Barcelona). S tri različita kluba LP su osvajali Hombardos (5 naslova; Ciudad Real 3, San Antonio, Cantabria), Jakimović (5; SKA Minsk 3, Teka, San Antonio), Rutenka (4; Celje, Barcelona, Ciudad Real 2) i Karabatić (3; Montpellier, Kiel, Barcelona).

- Talant Dušebajev ima igrački naslov s Tekom i 4 kao trener (Ciudad Realom 3, Kielce)

Svi Hrvati na FF u Kölnu

2010. (1): Pero Metličić (Ciudad Real) - 3. mjesto

2011. (4): Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković, Igor Vori (Hamburg) - 3. mjesto; Ivan Čupić (RN Löwen) - 4. mjesto

2012. (2): Denis Špoljarić, Ivan Ninčević (Fuchse) - 4. mjesto

2013. (8): Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković, Igor Vori (Hamburg) - PRVACI; Venio Losert, Željko Musa, Ivan Čupić, Manuel Štrlek, Denis Buntić (Kielce) - 3. mjesto

2014. (4): Goran Bogunović (Flensburg) - PRVAK; Renato Sulić, Mirko Alilović (Veszprem) - 4. mjesto

2015 (8): Renato Sulić, Mirko Alilović (Veszprem) - 2. mjesto; Marin Šego, Željko Musa, Ivan Čupić, Manuel Štrlek, Denis Buntić (Kielce) - 3. mjesto; Domagoj Duvnjak (Kiel) - 4. mjesto

2016. (11): Marin Šego, Denis Buntić, Manuel Štrlek, Ivan Čupić (Kielce) - PRVACI; Mirko Alilović, Ivan Slišković, Renato Sulić (Veszprem) - 2. mjesto; Zvonimir Serdarušić, Igor Vori (PSG) - 3. mjesto; Domagoj Duvnjak, Ilija Brozović (Kiel) - 4. mjesto (član Kiela bio je i Blaženko Lacković, ali nije smio igrati jer je u prvom dijelu sezone igrao u LP za Vardar)

2017. (7): Igor Karačić, Ivan Čupić, Luka Cindrić (Vardar) - PRVACI; Luka Stepančić (PSG) - 2. mjesto (Halil Jaganjac bio je član PSG, ali nije igrao); Mirko Alilović, Renato Sulić, Ivan Slišković (Veszprem) - 3. mjesto

2018 (5): Jerko Matulić (Nantes) - 2. mjesto; Luka Stepančić (PSG) - 3. mjesto; Igor Karačić, Ivan Čupić, Luka Cindrić (Vardar) - 4. mjesto

2019 (6): Igor Karačić, Ivan Čupić (Vardar) - PRVACI; Manuel Štrlek (Veszprem) - 2. mjesto; Luka Cindrić, Marko Mamić, Filip Ivić (Kielce) - 4. mjesto

2020 (4): Domagoj Duvnjak (Kiel) - PRVAK; Luka Cindrić (Barcelona) - 2. mjesto; Manuel Štrlek (Veszprem) - 4. mjesto

2021. (1): Luka Cindrić (Barcelona) - PRVAK

2022. (4): Domagoj Duvnjak (Kiel); Luka Cindrić (Barcelona); Igor Karačić (Kielce); Manuel Štrlek (Veszprem)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 13:07