ROBERTO PFEIL Afp
LIGA PRVAKA

Magdeburg je novi prvak Europe: Nijemci kreirali senzaciju i svladali Kielce nakon trilera u produžecima

Za poražene je igrao hrvatski reprezentativac Igor Karačić koji u finalu nije uspio postići pogodak
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. lipanj 2023. 20:30

Magdeburg Kielce 30:29 (26:26, 13:15)

KÖLN Lanxess Arena. Gledatelja 20.000. Suci Lah i Sok (Slovenija)

MAGDEBURG: Portner (7+1), Jensen (1); Meister, Chrapkowski, Muche 4, Kristjansson 6, Pettersson 1, Hornke, Weber, Mertens, Saugstrup 3, O‘Sullivan 1, Bezjak, Smits 8 (6), Damgaard 6, Bergendahl 1.

KIELCE: Wolff (13+1), Kornecki, Blazejewsky; Migallon, Olejniczak, Konkoud 2, Sićko 1, A. Dušebajev 8, Tournat 2, Karačić, Moryto 5 (1), D. Dušebajev 3, Surgiel, Gebala, Karaljok 3, Nahi 5.

SEDMERCI: Magdeburg 7 (6), Kielce 2 (1)

ISKLJUČENJA: Magdeburg 6 minuta (O‘Sullivan 19, 52, 59 CK, Bezjak 57), Kielce 8 minuta (Gebala 8, 54, Karaljok 34, Tournat 57)


Magdeburg je senzacionalni prvak Europe u Kolnu, objedinio je naslov svjetskog i europskog prvaka. Zašto senzacionalni? Zato što su ih ozljede dovele na rub propasti, ali su pobijedili i neviđenom voljom otišli do trona. Četvrti finale, četvrta pobjeda, prvi puta u Kolnu! Kielce drugu godinu za redom gubi finale, to se zove peh. Lani nakon penala, ove godine nakon produžetka.

Četvrto finale za Magdeburg, drugo za Kielce. Magdeburg je u sva tri dosadašnja slavio (Slask Wroclaw, Slovan Ljubljana, Veszprem), ali nikad se to nije dogodilo otkad je završnog turnira u Kolnu. Kielce je u Kolnu igralo dva finala, lani izgubilo od Barce, a 2016. pobijedilo Veszprem i ponijelo naslov. Kielce je osvojilo prije 7 godina, Magdeburg prije 21. kada ih predvodio Gislasson s klupe i Stefansson i Peruničić na terenu. Dvije zanimljivosti uz finale. Prvi naslov Magdeburgu donio je Ingolf Wiegert otac današnjeg trenera Benneta, a Piotr Chrapkowski bio je u sastavu Kielca koji je na tronu bio prije 7 godina, da bi u nedjelju nosio dres Magdeburga.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Nepoznanica tu nije bilo. Jedini šok bio je ulazak Gislija Kristjanssona u 19. minuti na teren nakon što je iznesen s terena u polufinalu i nitko nije vjerovao da će nastupiti. A on je u odličnih 10 minuta zabio 3 gola i držao Magdeburg iznad vode.

Magdeburg je startao sa 4:1, Muche je bio u transu, Kielce se na 6:6 vratilo tek u 12. minuti i tada pomalo preuzelo prednost u ruke. Talant Dušebajev je s Nahijem stisnuo Smitsa (bez gola iz igre prvih 30 minuta), Damgaard je morao forsirati, a kada je Wolff na golu to je jako opasno. Trener Poljaka odmarao je sina Alexa u obrani, ali mu je on zato u napadu vratio dokazavši istinsku klasu. Razigrao je momčad, zabijao i uz Wolffa koji je u prvom dijelu skupio 7 obrana najzaslužniji je za +2 Poljaka u poluvremenu. Aleks Dušebajev je igrao u stilu pravog MVP-a svoje momčadi.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Magdeburg pak takvog vratara kao Wolff nije imao, krenuo je Wiegert s Portnerom, pa je probao Jensen, ali nisu uspjeli podići momčad. Probao je s O‘Sullivanom zatvarati Alexa Dušebajeva, ali nije to baš pokazalo neku prednost. Kielce je bilo strpljivo iz minus 3 na startu diglo se do +2 do kraja prvog dijela i dobro gradilo prednost. Magdeburg je napadači na startu probao s Bezjakom, čuvao O‘Sullivana samo za obranu, a Bezjaka samo za napad, ali to se nije pokazalo kao pogodak, jer je Kielce bilo teška kategorija za njih dvojicu.

Na startu drugog dijela Kielce je otišlo na +4, Wiegert je digao i zadnjeg aduta Webera iako nije bio zdrav. Magdeburg je morao ući u rizik, jer u nadigravanju s Dušebajevom, Karačićem i Wolffom ništa nije mogao očekivati. Onda se u 48. minuti dogodio prekid, jer je nekom u dvorani pozlilo. Trajao je prekid više od desetak minuta i nakon prekida Magdeburg se vratio u život na 22:22 uz isključenje O‘Sullivana što je bila teškoća, ali išao je van i Gebala. Igralo se gol za gol u finišu.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Magdeburg vodi u 57. minuti golom O‘Sullivana. Kielce prati, vraća se u plus 75 sekundi prije kraja kontrom Danijela Dušebajeva. O‘Sullivan zbog krive izmjene dobiva treće isključenje i crveni karton. Damgaard pod pritiskom izjednačava na 26:26 i zadnjih 16 sekundi time out Kielce i napad Kielce i igrač manje Magdeburg. Dvije obrane Portnera i ide se u produžetak – 26:26.

Prvih pet minuta zaključuje Smits penalom za 28:27 Magdeburga. U drugih pet minuta Magdeburg ide na +2, Kielce ima zadnji napad za egal i penale, suci ne sviraju penal Kielcu nakon VAR-a, ostaje samo šut s 9 metara koji Sićko puca u blok i Magdeburg je prvak Europe! Tome se prije Final foura malo tko mogao nadati, ali to je Final four! U polufinalu na penale bolji od Barce, a u finalu nakon produžetka od Kielca. To se zove posao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 04:47