ROBERTO PFEIL Afp
TREĆI EUROPSKI NASLOV

Luka Cindrić u slavljeničkom intervjuu najavio velike promjene u Barceloni, progovorio i o Hrvatima...

Ruke u zraku, hrvatska zastava oko pasa, kao nekad Ćavar, Dominiković…
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. lipanj 2022. 18:58

Negdje oko pola prije ponoći je uspjelo. Javljanje je išlo ovako:

Champeones, champeones, alle, alle, alle.. – i tako tri minute, mobitel je probijao bubnjićen. Iza mikrofona su bili Dika Mem i Luka Cindrić. Nisu željeli prestati. Tako i treba. Neka slave, imaju i što.

Barcelona je odnijela naslov iz Kölna, obranila ga prva u povijesti najvećeg spektakla klupskog rukometa u Europi. U drugoj najuzbudljivijoj utakmici u povijesti Kölnu, koju je opet kao i prije šest godina riješio pivot, umjesto Julena Aguinagaldea 2016. sada je to bio Ludovic Fabregas.

Kakva utakmica, gol u zadnjoj sekundi regularnog tijeka, egal na kraju, produžetak, meč lopta Kielca 35 sekundi i onda penali u kojima je Perez de Vargas skinuo najboljeg – Alexa Dušebajeva za pobjedu Barcelone.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Nakon što se pjesma malo stišala, a dok su čekali ponoćni let za Barcelonu razdragani Luka Cindrić je uspio doći do riječi.

- Odigrali smo fenomenalan turnir, dvije jako teške utakmice u dva dana. To nije bilo lako za izdržati protiv protivnika kakvi su Kiel i Kielce. No, ova momčad je pokazal karakter i nije niti ujendom trenutku izgubila kompas, a biloje i šokova na kraju regularnog rtijeka, jer smo primili sa sirenom, a trebali smo s igračem više zabiti i riješiti sve no Diki je ispala lopta. Onda smo se u zadnjih 35 sekundi produžetka branili da ne primimo gol i to smo odradili maksimalno. Stvarno impresivno.

Impresivno je i kako ste pucali penale pet od pet, što se rijetko događa, posebno jer je na protivničkoj strani bio fenomenalni Wolff?

- Cijelu godinu, svaki puta nakon treninga jedna skupina igrača ostaje i puca sedmerce. I eto, na kraju se sve vratilo. Da bi mi netko rekao da će to uopće biti važno teško bi povjerovao, ali trener je odradio veliki posao kroz cijelu sezonu.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Lani ste bili super uvjerljivi?

- Pa baš to i onda dođe novi trener koji ustvari nema što za popraviti u takvoj igri. To je bilo najteže. Ortega je imao svoj plan od početka, bio je ustrajan i nije od nejga odustajao čak i kada je bilo poraza, padova, kada smo gubili, kada smo ostali bez ijednog pivota pa na pola seuzone doveli ben Alija. Istina je da su sve to vrhunski igrači, ali je isto tako istina da nije nimalo jednostavno od vrhunskih igrača napraviti momčad koja kompaktno djeluje na terenu. Ortega je uspio.

I Svensson isto, Perez de Vargas je bio vaš junak?

- Treba li uopće nešto dodati o tim institucijama rukometa ne samo Barcelone nego inače. Krasno je vidjeti da su mnogi od njih bili uz nas kraj samog terena. Tos amo govori o tome kakav je Barcelona kluba.

I sada vam je to treći naslov prvaka Europe u Kölnu. Koji vam je najdraži?

- Uh, to je skoro pa nemoguće odgovoriti, jer svaki je na neki način poseban, a i ja sam ponosan na svaki od njih. Onaj s Vardarom bio je prvi, bili smo totalna senzacija završnog turnira, onaj lani s Barcelonom bio je moj prvi u dresu Barce u sezoni bez poraza, a ovaj je treći, ostvaren na jedan način u kojem je malo tko vjerovao u nas da ćemo se na ovaj način nakon teškog uvoda vratiti. Opet smo osvojili sve i to je strašna stvar, možda ne toliko u Španjolskoj, ali s ovim europskim naslovom to je top doseg.

Sezona je bila dobra, ali šarena?

- Dobro, rekao bih da smo bili dobri, ali bih isto tako rekao da smo ove sezone u Španjolskoj imali kud i kamo jače konkurente nego što su bili proteklih godina. To je velika promjena i mogu zaključiti da se Španjolska liga jako diže posljednje dvije godine, da ima odličnih momčadi i da bih svakom igraču koji se treba razvijati preporučio da dođe ovdje. Činjenica je da nema novca kao nekad, ali je činjenica da su se probudile neke nove sredine, da jedan Leon nije izborio Europu, a da su to recimo učinili Benidorm ili Cuenca, da je nakon dugo vremena Granollers broj 2. To su zanimljive promjene i sigurno da će u sljedećoj sezoni biti još izraženije.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Oprezni ste bili u najavi Final foura?

- S razlogom, dosta smo problema imali s ozljedama kroz sezonu. Mislim da nam je najveći plus u ovom trenutku da nam se vratio Ludovic Fabregas je je čovjek 'mašina' u pravom smislu riječi u oba pravca. S njim imamo značajniju širinu. Falilo nam je uoči Final foura i jačih utakmica u Španjolskoj, što se možda i osjetilo u igri, ali je momčad jako dobro odreagirala.

Ortega je vukao neuobičajene poteze, vas je malo koristio u finalu?

- Istina, malo sam pregorio u polufinalu s Kielom, a cijelu sezonu vučem neke probleme, a utakmica s Kielcem nije bila za ispipavanje. Koristio je Janca na vanjskoj poziciji na startu, pa je ušao Richardson koji je sjajno odgovorio u finišu, tražio je način kako probiti čvrstu obranu Poljaka. Teško je bilo, ali to su sve stvari koje smo vrtjeli kroz treninge i nisu bile iznenađenje za nas.

I još se jednom sjetio priče iz Makedonije?

- Sjetio sam se jedne priče dok sam igrao u Metalurgu i pobijedili smo mi Barcelonu. Došle nam obitelji, kao s njima ćemo nakon utakmice, a onda mi je došao tadašnji vratar Metalurga Mijatović i kaže 'slušaj, puno igrača u životu nikad nema šansu ili nikad uopće ne pobijedi Barcelonu i kada smo tako nešto napravili, onda moramo to kao tim i proslaviti zajedno kako dolikuje'. Nije lako pobijediti Barcelonu i to su stvari koje se pamte. I slave.

I ovaj puta se između zastava 'Sang Cule' najvatrenijih navijača Barce našla hrvatska sa natpisom Ogulin?

- To su moji najbliži donijeli i na to sam jako ponosan. Stvarno lijepa uspomena nakon svega.

Imali smo četiri aduta u četiri kluba na Final Fouru?

- Mislim da to sve govori o nama i o kvaliteti koju imamo, tim više jer su svi bili u svojim top izdanjima i jako važno za svoje momčadi. Ja sam iskreno ponosan na sve nas i to samo govori s kakvom kvalitetom kao reprezentacija raspolažemo. I samo se nadam da će nam se poklopiti sa zdravljem da to pokažemo na pravom mjestu u pravom trenutku.

I što sad?

- Sad prvo treba to propisno proslaviti, onda se dobro odmoriti i zaliječiti i onda krenuti u novu sezonu. Ne sumnjam da će i u njoj Barcelona biti jedan od kandidata za vrh. Nikad ne možeš reći hoćeš li u Ligi prvaka otići do kraja, jer tu odlučuju detalji, sitnice, ali ne sumnjam da ćemo i iduće sezone biti kandidati za Köln, a onda ako dođemo tu ništa nije nemoguće. Mnogi nisu vjerovali da ćemo i ove godine uopće doći u završnicu, ali eto…

Bit će promjena u momčadi?

- Otići će nam Ben Ali u Aix, Angel Fernandez u Limoges, vratar Lionel Maciel u Portugal, Ali Zein u Dinamo iz Bukurešta. Ludovic Fabregas će ostati još dogodine, a nakon toga seli u Veszprem. Znam da će nam iduće sezoni doći danski vratar Nielsen iz Nantesa, na lijevo krilo Hampus Wanne iz Flensburga, na lijevog vanjskog Jonatan Carlsbogard švedski reprezentativac iz Bundeslige, bjeloruski pivot Bokan. E sad, još ćemo nekog pivota tražiti kada ode Fabregas, plan je bio Golla, ali je on produžio sa Flensburgom, tako da će se to još vidjeti. Tu treba doći i Frade nakon ozljede. U svakom slučaju, djeluje mi da bismo mogli biti svježiji, jači ili ne, to ćemo morati pokazati kroz sezonu, ali Barcini ciljevi su uvijek isti.

Ruke u zraku, hrvatska zastava oko pasa, kao nekad Ćavar, Dominiković… Jest nam Barca zagorčala život, ali ako onda nismo znali zašto, evo znamo sad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:01