Timur Dibirov

 RANKO SUVAR Cropix
POSEBAN TIP

Junak Zagreba izveo čudo protiv doprvaka Europe: Večer prije senzacionalne pobjede nije se mogao pomaknuti

Nisam napravio bilo što posebno, svi u ovoj momčad igraju i kad su bolesni ili ozlijeđeni, priča Dibirov
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. rujan 2024. 11:16

Timur Dibirov svojim primjerom pokazuje mlađim kolegama što znači rukometni majstor i profesionalac. Ono što je on izveo protiv Aalborga puno njih ne bi bilo u stanju. Dan prije utakmice je odradio trening, došao doma i legao u krevet, nije se mogao pomaknuti. Sljedeći dan odigrao je još jednu nezaboravnu utakmicu i “zakucao” Aalborg u čisti poraz. Obrana, napad, vraćanje, golovi iz kojeg se vidi da prepoznaje igru, da ima ogromno iskustvo, hrabrost, sigurnost...

Dok sam ljuti ili sretan...

- Ušao sam u svlačionicu nakon utakmice, oči crvene, dok glasa nema, Kajba me potjerao u krevet po hitnom postupku. Ja nisam mašina kao Karabatić, ni strijelac kao Hansen, moj najjači adut je karakter da moraš uvijek i kada je najteže. Četrdeset minuta protiv Aalborga nisam pucao na gol. Znao sam da će doći kada bude teško i da moram ostati koncentriran. Došlo je. Dok sam ljut kao nakon Kielca ili sretan kao nakon Aalborga, to je znak da radim sve kako treba i da nije bila greška da sam nastavio igrati. Kada mi bude svejedno, onda će to značiti kraj.

Nastavio je bez potpitanja...

- Želio bih reći jednu bitnu stvar. U istoj situaciji su lani Gojun i Srna izašli na teren protiv Montpelliera, Čupić je nakon korone igrao Final Four SEHA lige, Klarica i Mandić su znali igrati ozlijeđeni... Ova momčad je takva i to je naš veliki plus.

image
RANKO SUVAR Cropix

U igri pak oscilirate, pokazali ste to na startu Lige prvaka.

- Puno mladih igrača je pokazalo prošle sezone da mogu biti dobri, no ako si dobar jednu sezonu, to ne znači da ćeš biti sljedeću, jer svaka sezona je nova priča. Na njima je da ostvare kontinuitet, da imaju koncentraciju, da pređu tu granicu na putu do karijere koju mogu ostvariti. Lani smo napredovali i dosegnuli dobru razinu, tu sada trebamo nastaviti, ne kretati ispočetka.

Vratio se na prvu utakmicu.

- Mi smo Kielcu pomogli da nas pobijedi. Mi se sad tek polako vraćamo tamo gdje smo završili lani. Nismo Barcelona, Veszprem, Magdeburg da možemo na klasu dobiti utakmicu. Mi ili idemo 120 posto ili gubimo. Možemo od svakoga izgubiti. Ova nam je utakmica dobro došla da dobijemo samopouzdanje i da vidimo kako i što smijemo, a kako i što - ne.

Aalborg se pogubio u Areni?

- Bili su sigurni da su u dobroj formi, sigurni da imaju rotaciju, da im ništa ne fali. Golman im je branio po 17 lopti posljednje utakmice, makar nemaju Landina. Skandinavske i njemačke momčadi imaju problema s obranama kao što je bila naša 5-1. To igra jako malo momčadi u Europi. Mi smo tu bili jako spremni. Držali smo se plana, onoga što smo radili ljetos na Vlašiću. Naravno, Mandić je tu bio jako bitan. Naš plan je bio da i ja probam u toj obrani kao prednji, ovisno o strani terena. Kad smo vidjeli da to dobro funkcionira sa Srnom, nije bilo potrebno mijenjati. S tim da možemo mijenjati. Mislim da smo dobri, da nas ima dosta, da ova ekipa izgleda dobro, da može napredovati i da ništa više ne treba u ovom trenutku.

Kolstad nije kao lani

U Kielcu vas nisu vidjeli na krilu, čim su vas primijetili suigrači krenuli su golovi...

- To je vrlo jednostavno, ni filozofija ni matematika. Ako si opasan sa svih pozicija to je kvaliteta, ali kada od šest igrača igraju dvojica, onda je teže. Nekad je to dobro, nekad manje dobro, ali je dobro za momčad uvijek. Montpellier nas je na tu “foru” pobijedio lani u dvije utakmice.

Sada slijedi gostovanje u Norveškoj.

- Imam dojam da Kolstad nije kao lani kada smo ih dobili dvaput po deset razlike. To je momčad koja je bila na Olimpijskim igrama, koja je igrala za Norvešku i igrala dobro u Parizu. Bit će teška utakmica, moramo biti spremni na to. Bitno je i za njih i za nas, jer svaki bod je bitan u ovakvoj skupini.

Sedmerce više ne izvodite?

- Ja sam nakon Kielca rekao iskreno trenerima: “Ako mislite da bude bolje, onda moramo promijeniti red izvođenja sedmeraca”. Ja sam tu ako treba, ali vi riješite da bude bolje. Oni su odlučili za Beljavskog i Glavaša i to je ispalo jako dobro.

Jedino vas navijači nisu popratili kao na kraju prošle sezone?

- Klasična situacija za Zagreb. Treba se prvo pokazati i dokazati da zaslužuješ da navijači dođu. Očekivao sam iskreno i manje gledatelja protiv Aalborga. Ali, za Ligu prvaka je to puno, no u našoj velikoj dvorani to ne izgleda puno. To je više od prosjeka Lige prvaka. To što je za nas malo, za druge je puno. Mi sad znamo da će na sljedećoj utakmici biti više ljudi - zaključio je Timur Dibirov.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 11:16