Timur Dibirov

 RONALD GORSIC Cropix
PAO JE PORTO

FOTO: Prva pobjeda PPD Zagreba u novoj sezoni Lige prvaka! Na krilima sjajnog Dibirova do slavlja u Areni

Rukometaši PPD Zagreba ostvarili su prvu pobjedu u novoj sezoni Lige prvaka. Pobijedili su Porto 29:23
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. rujan 2022. 20:47

PPD Zagreb – Porto 29:23 (16:15)

ZAGREB Arena. Gledatelja 2.500. Suci: Horaček i Novotny (Češka)

PPD ZAGREB: Slavić (11+2), Panjtar; Ćavar, Faljić, Klarica 5, Gojun, Klis, Kraljević, Musa 1, Sirotić 2 (1), Čupić 3 (1), Dibirov 10, Dodić 1, Kavčić 6, Leimeter, Grahovac 1. Trener Ivica Obrvan.

PORTO: Frandsen, Mitrevski (6+3); Valdez, Iturizza 3, Mikkelsen 2, Cruz 1, Oliveira, Laeso 2, Silva 2, Salina 3, Thurin 2, Fernandez 1, Branquinho 1, Areia, Alves 3, Magallaes 3. Trener Magnus Andersson.

SEDMERCI: PPD Zagreb 6 (2), Porto 2 (0)

ISKLJUČENJA: PPD Zagreb 10 minuta (Gojun 3, 48, Kavčić 11, Grahovac 28, Leimeter 36), Porto 6 minuta (Thurin 16, Branquinho 42)

IGRAČ UTAKMICE: Timur Dibirov


Zagreb ima prva dva boda ove sezone u Ligi prvaka. Bravo za izvedbu, jer bila je junačka uz silne probleme koje imaju. Odigrali su srcem i pokazali kako se može protiv svakoga. Primili su 23 gola cijelu utakmicu, primili su 8 u drugom poluvremenu, a promašili su četi sedmerca i Porto je pobijeđen sa čak 6 nestvarnih golova razlike!

Bila je to jako važna utakmica za oba protivnika, jer su oba u nju ušla bez bodova iz prva dva susreta. Zagreb je imao veliki problem zbog neigranja Srne, ali je uspio skrpati Dibirova, Panjatara i Slavića za gol, pa su izgledali koliko toliko kompaktno protiv momčadi koja mora se priznati izgleda fizički impresivno na terenu.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Zagreb se dobro postavio, čvrsto u obrani, a to je bilo jako važno. Napada je bio rizik na koji su već navikli, ali sve u svemu to je usprkos greškama u prvom dijelu izgledalo vrlo dobro. A greške? Čupićev penal, pa dvije mekane lopte Didića na crtu presječene od obrane Porta, pa zicer Kavčića, pa zicer Dibirova na prazan gol koji je nesretno završio u bloku Porta, pa zadnja lopta bačena u ruke protivniku na kraju prvih 30 minuta nakon koje je umjesto 17:14 poluvrijeme završilo 16:15. No, to su ti problemi s kojima se Zagreb jednostavnom mora nositi. U nekim boljim okolnostima možda bi bilo drugačije, no i mini plus je bio dobar.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Obrvan je pojednostavio koncepciju. Obrana 6-0 sa Musom i Gojunom, Dodić umjesto Gojuna za napad. Leimeter u udarnoj postavi desno, a Kavčić lijevo. Ono najbolje je bila činjenica da su Zagrebova krila zabila osam golova u prvom poluvremenu, a s obzirom na probleme s vanjskom linijom to je bila sjajna stvar. Dibirov je jako pomogao Dodiću da se riješi straha od kontakta, ukazavši se pred njim na crti u nekoliko navrata za čisti gol. Aleks Kavčić igrao je junački i to je bilo najbolje od Zagrebove vanjske linije.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Dino Slavić u startu je obranio dva sedmerca Portu i usmjerio utakmicu na mlin Zagreba koji je imao prednost od 3-4 gola razlike. No, Porto je dolična momčad, vrlo jaka u rotaciji, jako dobro igara s pivotima, a protiv toga je jako teško. Zato je više isključenja Zagreba bilo veliki problem za Ivicu Obrvana, jer Porto jednostavno rješava viškove, vrlo je uigran, a Miguel Alves s desnog krila bio je inspiriran. Magnus Andersson nije imao dobar odgovor golmana na startu, pa je umjesto Frandsena u igru poslao Mitrevskog i Makedonac se polako poravnao sa Slavićem, a Porto se do kraja prvi 30 minuta više sretno nego spretno približio na samo gol razlike.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Porto je izjednačio u 37. minuti na 16:16 solo akcijom Ruija Silve nakon što je isključen Leimeter. Malo je Zagreb imao i peha s vratnicama i gredama Kavčića, Dibirova i Leimetera, ali se uspio očuvati u vodstvu makar je imao igrača manje. I onda odu na +2, pa promaše još dva penala. Nikako…

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Zagreb se borio više sam sa sobom nego s Portom. Obrvan je aktivirao i Sirotića, morao je tražiti okomitost na postavljenu obranu Porta, a to je bilo jako teško. Zato je izboren gol s obranom bio premija. Ni +3 nisu s napadom mogli izdržati, pa je bilo neizvjesno do kraja.

Mitrevski je nakon Čupića i Dibirova skinuo sa 7 metara i Ćavara, Porto je krenuo sa 7 na 6. Izgubio dvije lopte koje su Dibirov i Klarica pretvorili u +4 i Andersson je zvao time out osam minuta prije kraja. Ali, ništa nije pomoglo. Portu su ispadale lopte, Slavić je branio, a Zagreb proslavio sigurnu i veliku pobjedu koju je iskreno malo tko očekivao. Ostali su nakon utakmice pred navijačima da skupa proslave. Dobro je, lani se čekalo čak sedam utakmica za nešto, sada je to nešto došlo nakon tri. Šteta za onaj loš start protiv Danaca, ali što je tu je. Sada je Liga prvaka tek na početku, ponovo.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Reakcije nakon slavlja PPD-a

Zagreb je imao razloga za slavlje i veliko zadovoljstvo. Pobijedio je šest golova razlike i osvojio prva dva boda u Ligi prvaka ove sezone.

Ivica Obrvan trener Zagreba zadovoljno nakon pobjede.

- Nismo spominjali probleme, bili smo tanki u rotaciji. Imali smo +1, trebalo je biti i više u poluvremenu. Bio je strah kako ćemo se vratiti nakon toga, jer događalo se i da padnemo. No, pojačali smo obranu, s njom riješili utakmicu, dobili Slavića. Bili smo hrabri i spremni na njihovu igru 7 na 6. Moraš imati na ovakvim utakmicama malo i sreće, mi smo je imali i znam da nam ovo puno znači jer će biti teško skupiti još pokoji bod.

Potpitanje su sedmerci, čak pet promašenih.

- Uvijek je teško zabiti, samo oni koji pucaju koliko je to teško. Važno da nas nisu koštali, ali nije valjalo to je sigurno.

Timur Dibirov bio je junak susreta, odličan realizator, ali jednako vrijedan u obrani u kojoj je oteo nekoliko ključnih lopti napadu Porta.

- Puno smo promašili, ali sve je to manje bitno od toga da smo dobili utakmicu. Trebalo nam je zraka nakon lošeg starta i uspjeli smo. Nije važno mojih 10, važno je da smo mi pobijedili, makar smo promašili pet penala. Rezultat je visok, jer smo natjerali Porto na rizik pred kraj susreta, ali to ne znači da su oni slaba momčad, dapače, iznimno su jaki i time je naša pobjeda veća.

Dino Slavić bio je sjajan, a kaže:

- Nisam znao hoću li moći igrati. Vidite, ruka stoji u ovom položaju i nikako drugačije. Da, boli, nešto se odlomilo, vidjet ćemo kako dalje. Igrali smo odličnu utakmicu, moje obrane su došle kada je trebalo i to je najvažnije. Ova momčad je to zaslužila, jer samo mi znamo s čim se srećemo proteklih dana.

Jakov Gojun jedan je od autora obrane koja…

- Koja je primila osam golova u drugom dijelu, od čega dva iz kontre mislim. S tim smo sve rekli. Bodovi su super, atmosfera je bila isto takva, ljudi su došli i drago mi je da smo ih razveselili i ohrabrili da dođu ponovo.

Karpo Sirotić odigrao je jako bitnu rolu u drugom dijelu.

- Super, nije bilo straha. Jesu fizički moćni, ali nisu brži od nas. Sretan sam zbog pobjede.

Aleks Kavčić igrao je junački.

- Rame je OK, ali treba vremena za povratak. Jak je bio ritam u prvom dijelu, pa je falilo malo zraka zadnjih pet minuta u prvom poluvremenu, ali sam uspio i predahnuti i dati što mogu u ovom trenuku. Ovo je veliki plus za nas, ali idu nove teške utakmice i za njih se treba dobro pripremiti.

Magnus Andersson trener Porta mora se suočiti s nulom i nakon 3. kola.

- Vrlo sam razočaran. Više sam očekivao od tima. Povremeno smo igrali dobro, ali smo napravili puno grešaka i promašili mnogo zicera. U prvom dijelu napada nam je bio OK, izgubili smo u igri 7 na 5, makar smo imali šansu okrenuti u svoju korist. Nismo iskoristili svoje šanse. Frustrirajuće za sve. Zagreb nije bio puno bolji, ali je iskoristio svije šanse.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 04:33