DAMIR KRAJAC Cropix
USUSRET SPEKTAKLU

Dvostruki prvak Europe stiže u Arenu, ali Zagreb je već pokazao kako se ruše favoriti

Zagreb je 2019. zadnji put igrao u osmini finala Lige prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. ožujak 2024. 19:04

U srijedu u Areni u osmini finala Lige prvaka gostuje Montpellier. Dugo je Zagreb čekao takav trenutak nakon praznog hoda posljednje tri godine. No, najvažnije da je dočekao i da u Arenu više nitko ne dolazi počastiti se.

Posljednji put je Zagreb igrao u osmini finala protiv Vardara 2019. Oba puta je izgubio. Posljednji susret osmine finala u Areni s Vardarom igran je 23. ožujka 2019. Godinu prije toga nisu ni igrali u osmini finala, prije toga jesu, ali su oba puta izgubili od Veszprema. U sezoni 2015/16. igrali su protiv RN Löwena i utakmicu u Zagrebu izgubili, da bi prošli tek na uzvratu u Mannheimu u četvrtfinale, gdje ih je eliminirao PSG. Tako sezona 2014/15. ostaje za pamćenje, jer su u njoj posljednji puta pobijedili doma u osmini finala. Bilo je to 14. ožujka 2015. i žrtva je bio danski Kolding. U uzvratu je Zagreb prošao u četvrtfinale, gdje je kasnije ispao od Barcelone. Dakle, prošlo je devet godina od posljednjeg slavlja u Areni u osmini finala. To je jako dugo razdoblje i zato je utakmica protiv Montpelliera nešto posebno u ovom trenutku.

Veliki problem Zagreba posljednjih godina su ulasci u početak ili nastavak Lige prvaka, posebno nakon duže stanke - na startu sezone ili nakon reprezentativnih akcija u siječnju. Logika dakako postoji, ona je u prvom redu činjenica da nema jakih utakmica s kojima bi Zagreb lakše krenuo u start natjecanja, pa često zagrijavanje traje predugo i u tom "zagrijavanju" jako je puno izgubljeno posljednjih godina. E, sada zato nema vremena, makar Montpellier dolazi poslije reprezentativne stanke, jer ako se ne uspije, ispada se, pa do sljedećeg puta...

Evo nekoliko primjera. Prvo, ove sezone. U Ligu prvaka su zagrebaši ušli s dva poraza, lagani doma od Kiela i siguran u Parizu. Tijekom toga promijenili su i trenera, otišao je Slavko Goluža, momčad preuzeo Andrija Nikolić, došao Nenad Šoštarić pa opet momčad preuzeo Nikolić. Na startu drugog dijela sezone nakon Eura u Njemačkoj izgubili su deset golova razlike na gostovanju u Aalborgu i trebalo je neko vrijeme da se pokrenu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Godinu prije toga startali su u sezonu s dva uvjerljiva poraza, dobili su ih GOG i Magdeburg, nakon mini stanke u Veszpremu su izgubili četiri razlike, nakon SP u Švedskoj izgubili su sve četiri utakmice u nastavku Lige prvaka i ispali.

Godinu prije toga izgubili su na startu -10 doma od Aalborga i -9 u Szegedu, no te su godine nekako lakše izlazili iz problema, nakon mini stanke egalom protiv Meškova, nakon Eura u Mađarskoj pobjedom protiv Szegeda doma.

A ona sezona 2020/21. ostaje najcrnjim slovima zapisana, jer tada Zagrebu nije problem bio samo ulaz u natjecanje, nego cijela sezona u kojoj je upisano 14 poraza u 14 utakmica grupne faze, u kojoj su upisani veliki minusi, kao -18 protiv Barcelone, -12 protiv Kiela, po -10 protiv Veszprema i Nantesa...

Ova sezona je nešto što su gradili i čekali tri godine u nizu u kojima su bili i na dnu i poniženi, u kojima su posljednje dvije godine zaslužili više, u kojima su plesali po rubu sudjelovanja u Ligi prvaka i zbog svega toga utakmica s Montpellierom predstavlja nešto posebno, emociju više, ali u nju nikako ne smiju ići s pritiskom, negativnom emocijom, nego ostati mirni i dočekati priliku kakvu su posljednji put imali prije osam godina. Ne zaboravite, ta prilika je samo jedan korak udaljena od Kölna, gdje se igra završnica Lige prvaka, Zagreb tamo otkad se igra Final Four nikad nije bio.

Danas svi misle da je to nemoguća misija, ali sigurno tako ne misle zagrebaši. I to je najveća stvar, kako god da u Areni završi u srijedu. Montpellier je favorit na papiru, tu spora nema, ali bili su i mnogi drugi ove sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 15:08