Domagoj Duvnjak još je jednom dokazao polivalentnu i bezvremensku vrijednost

 afp
FINAL FOUR LIGE PRVAKA

Duvnjak o hrvatskom prvaku Europe: ‘Drago mi je što će netko od nas slaviti, a znam i za koga će navijati Ćupić‘

Završni turnir najboljih rukometnih klubova Europe (18. i 19. lipnja) bit će i u hrvatskim bojama
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. svibanj 2022. 15:21

Za sve one koji sumnjaju u kvalitete hrvatskog rukometa stigao je u četvrtak savršen odgovor. Hrvatska će u sva četiri kluba koja igraju Final Four Lige prvaka u Kölnu 18. i 19. lipnja imati po jednog igrača. To nisu epizodisti već ljudi koji su jako puno dali hrvatskom rukometu i svojim današnjim klubovima, a daju i danas.

Ako je proteklih mjeseci bilo pitanje trebali li netko u reprezentaciju ili ne, Liga prvaka je poslala savršene odgovore, jer igrači koji igraju u najboljim europskim klubovima i to u završnicama daju najveću kvalitetu koju rukomet daje u ovom trenutku cijelom svijetu. A ta kvaliteta reprezentaciji uvijek treba. Ako je nešto kriterij za vrhunsko onda je to Liga prvaka.

Brojka da se smrzneš glasi - Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić, Igor Karačić i Manuel Štrlek odigrali su kombinirano do sada 22 Final Foura u Kölnu i na njima osvojili 7 naslova prvaka Europe. Znate li da je jedni igrač u povijesti Kölna s tri naslova Ivan Čupić? Da, onaj “mali” iz PPD Zagreba danas, i da će trojka Karačić, Duvnjak i Cindrić, trojica predvodnika naše sadašnje generacije na velikoj sceni, imati priliku dostići ga. E to se mora moći.

Nakon Igora Karačića i Manuela Štrleka u srijedu, do Final Foura su u četvrtak stigli Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić s Kielom, odnosno Barcelonom.

Duvnjak - Katica za sve

Iz Kiela smo gledali briljantnu utakmicu s bezbroj detalja i vidjeli da je Domagoj Duvnjak bio taj koji je odlučio da Kiel ode na Final Four. Njegov prekršaj na Grebilleu kada je gol bio prazan deset sekundi prije kraja se ne može naučiti, on je jednostavno stvar osjećaja za rukomet. A što se sve događalo teško je i pobrojati. Sjajne obrane, nekad i preteški prekršaji, u kojima je highlight nokaut Steisa za Winceka, pa na sve to rezultat 33:32, pa onda teška ozljeda Pekelera, pa PSG s tri igrača u jednom trenutku u polju, pa 1:4 PSG-a s početka, pa Landin lovi “živu” loptu Remiliju na kraju... A detalj je presudio i ostavio pitanje Parizu zašto nije pucao na prazan gol, zašto je mali Steins završio zadnji napad s vanjske pozicije... Ali, uvijek je to tako, jer netko mora izgubiti. Ovaj put to je bio PSG.

Domagoj Duvnjak kapetan je Kiela. Puno više od običnog igrača. Vidjeli smo u četvrtak zašto. Kada treba dodati detalj koji će odlučiti, tu je Duvnjak. Kada treba u sredini obrane zamijeniti nezamjenjivog Pekelera, jer Horak to ne može, tu je Duvnjak. Kada treba odigrati drugog pivota i smanjiti agresivnost obrane PSG-a, to Duvnjak odigra savršeno. Volim kada reporter kažu da su on i Karabatić stari, a oni pokazuju na terenu sve osim toga. Nakon još jedne briljatne partije, sat i pol nakon utakmice još je bio u svlačionici Wunderino Arene. Dugo je odgovarao medijima, nije bio umoran za to...

"Znaš šta je najbolji štos? Za vikend igramo u Flensburgu. To nije normalno poslije ovakve utakmice."

Ali to je tako, i baš zato je Kiel Kiel, a on to što jest.

"Jako smo umorni i jako smo sretni. Utakmica je bila nevjerojatna, nemam pojma što se sve nije izdogađalo. Ja lošu utakmicu otkad sam u Kielu odigrao nisam. Svatko može reći presudno je bilo ovo, presudno je bilo ono. Prvo poluvrijeme smo krenuli loše, obrana se nije sastala. Kasnije smo to povezali, Landin je počeo braniti i sve je izgledalo drugačije. A kraj? A vidi, u ovakvim utakmicama jednostavno moraš imati i sreće, jer bez nje se teško dobiva. Lagao bih kada bih rekao drugačije."

I opet u Köln?

"Lani nismo bili, prije toga bili smo prvaci Europe. Meni je ovo sedmi dolazak u Köln, dva s HSV-om, pet s Kielom, dvaput sam bio prvak Europe. Posebno sam sretan da ćemo imati igrača u svakom klubu i da ćemo biti prvaci Europe, to je velika stvar. Mislim da Kara (Karačić), Cindra (Cindrić) i ja igramo za treće naslove, Štrki (Štrlek) za drugi, pa će Čupo (Čupić) naš navijati za Štrkija sigurno, ha ha ha. Da ostane i dalje jedini s tri naslova iz Kölna."

Šanse svima podjednake

Želje, prognoze?

"Tu nema ni jednog ni drugog. Koga god izvučeš bit će top, a bio sam puno puta da znam da su šanse svima pobjednike, jer to su momčadi kojima ako daš priliku sigurno to znaju iskoristiti. I osnovno, još nam je daleko sve to, treba napraviti puno posla u Bundesligi do tada."

Veliki problem Kiela, kako stvari stoje, bit će teška ozljeda Hendrika Pekelera koji je izašao još sredinom prvog dijela zbog ozljede Ahilove tetive. Sudeći po toj činjenici neće ga biti u Kölnu i još dugo, a drugog pivota, uz Winceka, Kiel trenutačno nema. I to će biti najranjivija točka Jichinog sastava.

image

Luka Cindrić s Barcelonom je ostao u borbi za obranu lanjskog naslova

Afp

Barcelona će u Kölnu braniti naslov prvaka Europe osvojen lani bez ijednog jedinog izgubljenog boda. Barcelona je lako, u ne baš nadahnutoj igri, izašla na kraj s Flensburgom. Na kraju su ispale dvije pobjede, ukupno sedam golova razlike i Barca je opet u završnici.

S dosta problema je Carlos Ortega odradio sezonu. Igrao je s pivotom Ben Alijem koji na startu sezone uopće nije bio tu, jer su se Fabregas i Frade razboljeli i ozlijedili, a Syprzak otišao u PSG. Ortega je došao nakon savršene sezone Xavija Pasquala i sama ta činjenica od njega je tražila ponavljanje čuda. Šansa je ostala za naslov prvaka Europe, makar se čudo bez izgubljenog boda cijele sezone neće ostvariti.

Luka Cindrić predvodio je napad Barcelone do prolaska u završnicu. NIje se lako bilo izboriti protiv Golle i Halda, no Cindra je bio i strijelac i asistent, ‘šilo’ koje je Barca trebala za takve stvari, jer šuterima obiluje, a Cindra je jedan takav.

Nije bilo baš savršeno u uzvratu s Flensburgom?

"Da, bilo je nešto sporije nego što inače igramo. A nismo ni trebali jurišati nakon +4 koje smo donijeli iz Flensburga gdje smo odigrali odličnu utakmicu. Bili su nam blizu, ali niti u jednom trenutku naša pobjeda nije došla u pitanje. Sad nas čeka Kup Asobal ovdje, ostale naslove smo već osvojili, nekako je ovaj plasman u Köln bio ilj koji smo si postavili u glavama, A tamo što bude, bude."

Šanse svima podjednake

Igrate sve bolje?

"Lovili smo se cijelu sezonu. Novi trener, nova pravila, Koliko god momčad bila iskusna za neke stvari treba vremena. Imali smo i velikih problema s ozljedama, ostali bez pivota, pa se krpali i to je ispalo više nego dobro. Jasno je da ovoj momčadi jako nedostaje Fabregas u oba pravca i da nije uobičajeno da Barca s dvije izmjene obrana - napad igra utakmicu, ali Ortega je to jako dobro postavio. Fabregas je operirao slijepo crijevo, a Frade koljeno još na početku sezone. Obojica će se skoro sigurno vratiti za Final Four što je za nas jako važan detalj koji nam olakšava igru."

U Kölnu branite naslov?

"Meni će ovo biti šesti nastup u Kölnu i ako sam nešto naučio to je da tamo favorita bez obzira na ime nema, niti je bitno s kim igraš. Samo je bitno to odigrati dobro. Ja sam s Vardarom osvojio prvi naslov, s Kielcem nisam uspio, a lani jesam s Barcelonom. Moraš biti top za dvije utakmice u dva dana i to je to. Svi koji su tamo to mogu, sigurno."

Statistike radi, Barca je rekorder po broju nastupa u Kölnu, ovo će joj biti deseti, a triput je osvajala trofej pobjednika. Kiel je na osmom kelnskom F4, ali također ima tri titule.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 12:00