ROBERTO PFEIL Afp
FINAL FOUR U KÖLNU

Branitelj naslova izletio iz Lige prvaka! Hansen će napasti jedini naslov koji mu nedostaje u karijeri

Velemajstor Landin i majstor ‘Miki‘ Hansen igraju za europski naslov
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. lipanj 2024. 17:33

Magdeburg – Aalborg 26:28 (11:11)

KÖLN Lanxsess Arena. Gledatelja 20.000. Sutkinje: Charlotte i Julie Bonaventra (Francuska)

MAGDEBURG: Hernandez (6+1), Aggefors; Hornke, Pettersson 2, Saugstrup 1, Kristjansson 1, Claar 4, Magnusson 11 (5), Mertens, Musche 4, Bergendahl, Damgaard, O‘Sullivan, Weber, Smarasson 3, Lagergren.

Trener Bennet Wiegert

AALBORG: Landin (3), Norsten (9); Barthold 6, Bjornsen 1, Hald, Vlah 1, Arnoldsen 5, Hoxer 8, Antonsen, M. Hansen 5 (2), Larsen, Molgaard 1, Jakobsen, Nilsson 1, Thurin, Nilsen.

Trener Emil Madsen

SEDMERCI: Magdeburg 5 (5), Aalborg 3 (2)

ISKLJUČENJA: Magdeburg 4 minute (Saugstrup 41, O‘Sullivan 43 CK), Aalborg 4 minute (Hald 39, Hoxer 39)

IGRAČ UTAKMICE: Niklas Landin


Prvi puta u Kölnu, treći puta uopće sudarili su se Magdeburg i Aalborg. Magdeburg je igrao za svoj peti finale, Aalborg za drugi. Magdeburg je sva četiri finala dosad dobio, Aalborg je jedni dosad izgubio. Uzbudljiv susret u punoj Lanxess Areni dobio je Aalborg i on je prvi finalist Lige prvaka ove sezone. Mikkel Hansen će napasti još jednom jedini naslov koji mu nedostaje u velikoj karijeri.

U prvom polufinalu vidjeli smo sudar prvaka Danske i Njemačke. Žestok obračun, dvije momčadi koje su poznate po brzini, ali te brzine nije bilo previše zbog silne discipline koji su svojim momčadima dali treneri Madsen i Wiegert.

Igralo se prvih 30 minuta gol za gol, nekad su povukli u plus jedni, pa su okrenuli drugi, ali nijedan sastav u prvih 30 minuta nije išao na dva gola razlike. A zanimljivo, u svoj toj silnoj žustrini i disciplini u tih prvih 30 minuta nije bilo niti jedno isključenje.

Oba su tima igrali s po jednom izmjenom obrana – napad. U Magdeburgu je to bilo O‘Sullivan Kristjánsson, u Aalborgu Vlah Mollgaard. Žestoke su bile sredine, posebno ona Aalborga s Haldom i Mollgaardom koja nije dala igru jedan na jedan Kristjánssonu i Claaru, a to je Magdeburgov forte. Kada je Madsen nakon toga okrenuo na 5-1 s Arnoldsenom, a podebljao half poziciju ulaskom Antonsena, Magdeburg je bio u problemima, jer je tako pritisak otišao na leđa super raspoloženog Magnussona. No, njemački sastav je izdržao, imao je veću podršku vratara Hernandeza od one koju je Aalborgu dao Landin koji nakon što se nije sastao s loptom 18 minuta morao je ustupiti mjesto Norstenu koji je taj segment igre doveo u normalu za danski tim. Napadački najbolji Danac bio je ljevak Hoxer. Dosta je rotirao Madsen, Mikkel Hansen je čak promašio i jedan sedmerac, a svaka lopta bila je super važna. Dojam je da Aalborg u prvom dijelu probao više, a činjenica da je zabio 11 golova iz igre. Magdeburg je zabio 9, ali s dva penala Magnussona to je bio egal.

Prvi veliki problem u drugom dijelu imao je Aalborg. Prvo im je u 38. minuti isključen Molgaard, a u 39. i Hoxer, pa je to bila prva velika prilika za Magdeburg. Napadački se Aalborg pokrpao, Arnoldsen je održao ravnotežu, a onda su Danci dobili priliku zbog isključenja O‘Sullivana. I ponovo okrenuli u svoju korist. No, Magdeburg je izdržao i prve velike krizne situacije prošle su bez posljedica.

Druga krizna situacija pogodila je Magdeburg kada je O‘Sullivan zbog trganja ramena Arnoldsena dobio direktni crveni karton u 43. minuti. Obrana Magdeburga pokrpala se s Poljakom Chrapkowskim, pa ni to nije bio prijelomni trenutak utakmice. Štoviše, Magdeburg je opet okrenuo utakmicu na svoju stranu.

Čekale su se vezene pogreške ili obrane vratara u seriji za odluku, no teško su se događale. Aalborg je krenuo obrambeno agresivnije, Madsen je na gol vratio Landina i kao i bezbroj puta dosad taj detalj je presudio. Veliki majstor dao je svom timu šansu na plus 2 i Hoxer je to ostvario. 50 sekundi do kraja Magdeburg je bio u bezizlaznoj situaciji. Magnusson je uspio smanjiti, 30 sekundi i loptu imao je Aalborg, i time out uz to. Barthold je zaključio priču i Magdeburg više nije prvak Europe.

Köln glavni grad europskog rukometa

Köln je definitivno glavni grad europskog rukometa. Ovog vikenda je po 15. puta domaćin završnog turnira, a u njemu su se igrala velika finala SP rukometaša 2007. i Eura 2024. godine. Lanxess Arena je postala zaštitni znak europskog rukometa, makar sam Köln nema bundesligaša, makar je domaćin svih ovih godina uglavnom Njemačka koja slovi za najvećeg favorita kada igra doma, uopće. Ipak, svi će se složiti da Köln to radi bolje od ostalih i EHF je odlučio produžiti vjernost Lanxess Areni i Ligi prvaka do 2029. godine.
Nijemci to rade najbolje i najviše voli i svaki puta u ovih 15 godina Lanxess Arena je na svim utakmicama bila rasprodana, a složit ćete se to u rukometu treba moći, posebno kada ne igraju domaći klubovi, a bilo je takvih godina. Tada će to biti 19. izdanje, a 20. Final Foura još nije potvrđeno, makar bilo bi čudo da ne bude Köln. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 23:26