Nikola Karabatić

 Imago/Imago Sportfotodienst/Profimedia
USUSRET DRUGOM KRUGU

Nikola Karabatić najavio rukometni klasik: ‘Hrvatska? Bit će teško, vidjeli smo što imaju...‘

‘Naravno da će biti jako teško, vidjeli smo da Hrvatska ima puno navijača i bit će jako vruće‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. siječanj 2024. 12:17

Hrvatska će u četvrtak od 18 sati u drugom krugu Europskog prvenstva odmjeriti snage sa starom poznanicom Francuskom. Francuska je broj 1 u skupini A, pobijedila je Njemačku u Berlinu, a pobijediti Njemačku u Njemačkoj je istinski pothvat posebno na velikom natjecanju kakvo je Europsko prvenstvo. To je samo dokaz kakva je Francuska. Nikola Karabatić njen eminentni reprezentativac koji više ne igra toliko kao nekad, ali ima svoju bitnu rolu u Gilleovom sastavu i u svojoj zadnjoj igračkoj sezoni kaže:

- Lijepo je odigrati ovakvu utakmicu, obrana plus šut 4/5 u 35 minuta. Biti u mogućnosti pobijediti u velikoj utakmici protiv Njemačke, nakon šoka koji smo napravili protiv Švicarske, gdje smo bili daleko ispod naših mogućnosti, i pritiska koji smo s tim nosili je dobra stvar, šok u kojem znamo da se od nas očekuje. Ovo je bila velika utakmica tima u kompletu, ali koliko god to lijepo bilo znamo da je to tek početak natjecanja. Sigurno da smo nakon takve utakmice puni samopouzdanja i veselimo se onome što slijedi.

Vratio se na Njemačku još malo.

- Da, znali smo da moramo odgovoriti i na borbenoj, a ne samo na taktičkoj razini. Dobro smo se pripremili za utakmicu, znali smo da su Nijemci kod kuće, s publikom iza njih i bila je to teška fizička utakmica. Nismo izgubili živce kada smo loše krenuli, kada su oni vodili 3-0, kada su se vratili u drugom poluvremenu. Nismo imali savršenu utakmicu, još smo gubili lopte zbog neuigranosti i to je stvar koju moramo poboljšati, ali nikada nismo dopustili da zbog tehničkih grešaka izgubimo samopouzdanje i to je jaka strana cijele momčadi.

Sada je na redu glavna runda, počinjete s Hrvatskom u četvrtak u Kölnu. Stari znanac?

- Naravno da će biti jako teško, vidjeli smo da Hrvatska ima puno navijača i bit će jako vruće, a na Euru nema lakih utakmica, svaka je velika borba. Imamo četiri utakmice i nadamo se ulasku u posljednja četiri – zaključio je Nikola Karabatić.

Sjajnu je završnicu protiv Njemačke odigrao Kantin Mahe, nakon što je utakmicu protiv Švicarske gledao s tribina.

- Iskreno govoreći, stanje svijesti je bilo sjajno i evo pokrenuli smo se u trećoj utakmici. Pronašli smo automatizme, pronašli smo i ritam koji možda nismo imali u pripremama i u prve dvije utakmice, oslanjali smo se na sjajnog Desbonneta, uspjeli smo sve što nismo uspjeli u prve dvije utakmice. Dobro je za budućnost sigurno.

Sljedeći suparnik je Hrvatska?

- Koliko sam shvatio, Španjolska ispala i to najbolje sve govori. Četiri velike utakmice čekaju nas u Kölnu, pokušat ćemo to dobro započeti odmah protiv Hrvatske.

Već su ih gledali čudno nakon egala sa Švicarskom, a onda boom protiv domaćina i sve je opet na mjestu za izbornika Guillaumea Gillea.

- Ova pobjeda vratila nam je dobar osjećaj. Sve je bilo planirano da mi budemo žrtve, ali pružili smo vrlo dobru igru. Morali smo boriti dugo i jako da ih srušimo, stvarno su nas izazvali. Euro je složen, a nama je želja bila ići u drugi krug s dva boda. Sada imamo veću sigurnost.

Što kažete za igru?

- Rotacije su bile jako važne. To je dalo vrlo čvrstu igru momčadi koja je uvijek znala pronaći dobro rješenje, u napadu ili obrani.

I sada Hrvatska?

- Rekao sam na Euru su sve utakmice teške, bit će i ta. Puno puta smo igrali, ali svaka je utakmica uvijek novo dokazivanje - poručio je Gille.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 15:37