Domagoj Duvnjak
 

 ANTE CIZMIC Cropix
ČUDESAN START EURA

Nevjerojatna utakmica, nova Hrvatska maestralnom igrom pregazila Španjolce, prednost je nestvarna!

Igrači Gorana Perkovca impresivnom partijom slavili su protiv Furije u novom epskom dvoboju
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. siječanj 2024. 22:05

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 29:39 (14:18)

HRVATSKA: Mandić (3), Ivić (3); Mihić, Duvnjak, Šoštarić 8 (3), Karačić 2, Načinović 4, Mamić, Cindrić 2, Lučin 5, Martinović 8, Šipić, Glavaš 2 (2), Srna 3, Klarica 3, Jelinić 3.

Izbornik Goran Perkovac

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas (1), Hernandez (1); Pecina, Maqueda 2, Angel Fernandez 2, A. Dušebajev, Figueras 1, Garciandia 3, Serdio 3, Canellas 3, Casado 4, Abello 8 (5), Terafetta 2, Migallon, D. Dušebajev, Odriozola 1.

Izbornik Jordi Ribera

SEDMERCI: Hrvatska 5 (5), Španjolska 5 (5).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Duvnjak 36, Lučin 56), Španjolska 2 minute (Pecina 5)

IGRAČ UTAKMICE: Hrvatska

MANNHEIM SAP Arena. Gledatelja 14.200. Suci: Horaček i Novotny (Češka)


Sjajan, briljantan početak Hrvatske na Euru. Pobijedili smo Španjolsku i to će vjerojatno biti vrijedno dva boda za drugi krug, jer ovakvu Hrvatsku teško će u Mannheimu bilo tko zaustaviti. Rapsodija koju smo dugo čekali, sanjali, nadali se, puno promijenili, znali da to vrijedi, ali nismo znali koliko. Sada znamo malo više.

SAP Arena pružila nam je domaću atmosferu. Vani je bilo jako hladno, bio je radni dan, pa su se navijači skupljali pomalo do početka utakmice, ali kada je počelo tribine SAP Arene bile su obojene u crveno-bijele kockice. Nisu izostali svi oni tradicionalni transparenti koji nas prate godinama, pa se reprezentacija u srcu Njemačke mogla osjećati kao doma.

Naš izbornik iz početne je postave izostavio Pilipovića, Kušana i Maraša, prvu dvojicu očekivano, trećeg, jer s tri ljevaka nismo mogli biti, a netko je morao ostati na tribini. Ribera je iz početnog sastava Španjolske očekivano izostavio Gurrija i Daniela Fernadeza.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Skupljalo se puno toga u nama, čekali smo eksploziju, a opet kada igraš protiv Španjolske ne može biti siguran sto posto da će se to dogoditi. Ali, dogodilo se. Hrvatska je odigrala sjajno prvo poluvrijeme i u njemu napravila velika četiri gola prednosti pred protivnikom koji nas je dobio prije četiri godine u finalu Eura.

Počeli smo s Ivićem na golu, u 6-0 formaciji sa Srnom i Načinovićem. Do njih Jelinić i Martinović, na jednom kraju Cindrić, na drugom Šoštarić. Bila je to fanatična obrana Hrvatske koju smo sanjali posljednjih godina. Doslovno smo polupali sve španjolske adute, poveli 4:1 nakon čega je Ribera tražio prvi time out, pa je nakon 10:5 sredinom prvog dijela tražio i drugi, jer je morao naći način da zaustavi Hrvatsku. A to je bilo jako teško. Mijenjao je, recimo krenuo s Maquedom, pa probao Alexa Dušebajeva, da bi završio na Garciandiji. Tražili su se Španjolci u paklu koji im je priredila Hrvatska.

image

Ivan Martinović

ANTE CIZMIC Cropix

Naš napad je bio konkretan, Srna je fantastično otvorio utakmicu, gol, asistencija, izboreno isključenje. Španjolci nisu znali gdje se nalaze. Onda je Lučin zamijenio Srnu savršeno, prvo na igrača više, pa do kraja poluvremena zabio pet teških komada i Španjolska to nije uspjela riješiti. Probao je Ribera sa Pecinom i Danijem Dušebajevom na početku, onda je digao i Migallona u sredinu obrane, pa je ovaj potrgao prst, pa je na kraju poluvremena Odriozola došao u 5-1 obranu ne bi li pokrenuo neke stvari, jer samo obrana to može učiniti. No, Hrvatska je bila neuzaustavljiva, brza. Zamijenio je Ribera i vratara već u 18. minuti jer se Perez de Vargas nije sastao s loptom, što je pravi raritet, a napadački Španjolska je probala i 7 na 6, pa je to skupo platila lako primljenim golom.

Možda smo imali mali obrambeni zastoj u drugom dijelu prvog poluvremena, jer nije se smjelo dogoditi da nam Canellas i Garciandia zaredom zabijaju pet komada s distance, ali generalno nema se što prigovoriti našim rukometašima.

Duvnjak je s klupe ušao tek oko 20. minute da bi zamijenio u obrani Martinovića, Karačić je zamijenio Cindrića da bismo održali napadački ritam koji su davali naši mladi vanjski igrali Martinović, Lučin i Srna. Glavaš je zamijenio na penalu Šoštarića koji ga je izborio. Bili smo prava momčad. Izgledali smo jako ozbiljno na opće oduševljenje i to je nešto čemu smo se nadali, ali na što se nitko realno nije želio kladiti. No, +4 u poluvremenu bio je samo znak da smo na dobrom putu, ali da još ništa nije gotovo.

image

Hrvatski izbornik Goran Perkovac

ANTE CIZMIC Cropix

Drugi dio smo startali s Mandićem na golu, vratio se Cindrić. U takvoj utakmici imaš plus 4, a znaš da nema ‘stani na loptu‘. A Mandić je startao obranom zicera, Martinović sa dva gola, pa je opet obranio Martinović poletio Srna i nakon 22:14 Ribera je ponovo morao na početku drugog dijela zvati time out. ‘Strašno‘, fenomenalno s 8 razlike ući u drugi dio protiv Španjolske.

Duvnjak je dobro prošao u 36. minuti nakon faula na Odriozoli, jer nije dobio crveni karton, a Hrvatska je vjerovali ili ne što treba zapamtiti imala u 48. minuti protiv Španjolske nevjerojatnih 10 golova prednosti.

Mogli smo igrati mirnije, produžiti napad, ne tražiti uvijek prvu priliku za realizaciju. Perkovac je na +8 pozvao time out nakon nekoliko uzastopnih golova Španjolske.

Gledali smo rapsodiju Hrvatske, pa onda mali show cepelin Karačića i Šoštarića koji je raspametio tribine. Ušli su Klarica i Mamić. Odmah je Klarica zabio kad te ide, sve ide kako treba. Pamtit ćemo!

image

Mario Šoštarić

ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ UTAKMICE! ČESTITKE NAŠIM RUKOMETAŠIMA!

Velika pobjeda Hrvatske protiv velesile kao što je Španjolska upisana je u Mannheimu. Spektakularna izvedba rukometaša Gorana Perkovca nadmašila je sva očekivanja i najavila goleme ambicije. Ivan Martinović proglašen je igračem utakmice, premda je na njegovih osam pogodaka odgovorio i Mario Šoštarić sa svojih osam. No cijela je momčad odigrala srčano te je zaista, kako smo i podvukli, igrač utakmice - Hrvatska.

60. Luka Lovre Klarica zabija svoj treći impresivan gol! Uzvratio je Angel Fernandez i to će biti konačnih 39:29... Naklon do poda!

59. Gol Angela Fernandeza 'poništio' je Glavaš sa sedam metara... I dalje držimo plus 10.

57. Osmi gol Gomeza Abella, na što odgovara Klarica projektilom izvana!

55. Novi gol Gomeza Abella, ali zato - Mario Šoštarić, 8/8, nepogrešiv večeras!

53. Prisjetimo se, dosad je naša najveća pobjeda protiv Španjolske bila 32:22 na Svjetskom prvenstvu 2009. u Zagrebu.

Casado dodaje svoj četvrti gol, ali upisat će se u strijelce i Luka Lovre Klarica, drugi naš najmlađi reprezentativac!

50. Šoštarićev sedmi pogodak za nestvarnih plus 11!

48. Senzacionalni Martinović zabija svoj osmi gol za senzacionalnih, pazite sad, plus 10 protiv moćne Španjolske!!!

46. Siguran je Martinović, ali siguran je i Gomez... Opet se igra gol za gol.

image

Ivan Martinović

ANTE CIZMIC Cropix

44. Karačić i Šoštarić ponovno briljiraju, došli smo do 30. pogotka protiv Španjolaca!

42. Golčina Srne izvana za novih plus devet! Ipak, Canellas ponovno uspijeva iznenaditi našu obranu...

41. Zabija Tarrafeta i vrijeme je za još jedan Perkovčev time-out.

40. Četvrti Načinovićev gol! A potom ekspresno uzvraća Sardio... Igra se gol za gol, zabija i Martinović svoj šesti pogodak!

37. Tarrafeta smanjuje vodstvo, ali Šoštarić opet pogađa sa sedam metara! Imamo i Mandića na golu, briljiraju naši vratari... Strašna predstava Hrvatske u Mannheimu!

image
ANTE CIZMIC Cropix

36. Pregledavaju suci snimku zbog jednog prekršaja našeg kapetana Duvnjaka... Hoće li to biti crveni karton? Ne, 'samo' dvije minute! Dobro smo sada prošli...

36. Kakvo gaženje! Načinović s crte pogađa za plus 9!

35. Odriozola zabija s krila, da bi nakon njega čudesni Martinović upisao svoj peti gol!

34. Promašuje D. Dujšebajev, a na suprotnoj strani Srna pogađa izvana! Osam razlike imamo protiv Španjolaca koji nemaju odgovor na našu igru... Novi njihov time-out!

image

Zvonimir Srna

ANTE CIZMIC Cropix

33. Ribera forsira igru 'sedam na šest' koja mu se već u par navrata obila o glavu... Kao i sada! Vratar Mandić zabija preko cijelog terena, a nakon njega i Martinović!

32. Cindrić solo-akcijom povisuje na plus 5!

? Vraćamo se u SAP Arenu. Nadajmo se da do kraja neće biti neugodnih iznenađenja...

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

Hrvatski izbornik Goran Perkovac sjajno je pripremio naše rukometaše za novi epski dvoboj protiv starih rivala Španjolaca. Igramo brzo, poletno, energično, a činjenica da je iskusni Ribera dvaput pozvao time-out u prvih 13 minuta dovoljno govori o početnoj nadmoći. Međutim, Furija je već u završnici prvoga dijela pohvatala konce igre što treba uzeti kao upozorenje za nastavak.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

30. Čudesna golčina Tina Lučina tri sekunde prije kraja prvoga dijela, imamo četiri razlike protiv Španjolaca! To je već peti pogodak raspoloženog Lučina...

29. Pogađa Martinović, uzvraća Sardio. Izrazito brzo igramo, probijamo Španjolce iz svih pozicija i zaista impresivno izgleda ovakva Hrvatska.

28. Treći gol Garciandije. A onda Glavaš s crte sedam metara vraća našu prednost!

26. Novi gol Garciandije. A onda Jelinić efektno pogađa s krila!

image

Marin Jelinić, Domagoj Duvnjak

ANTE CIZMIC Cropix

25. Ušao nam je i kapetan Duvnjak u igru, ali nemaju respekta Španjolci, Garciandia vraća na minus 3.

Ali Luuuuučiiiiiin! Probija španjolsku obranu za 14:10!

23. Iskusni Canellas zabija još jedan pogodak.

image

Veron Načinović

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

22. Šoštarić 3/3! Dvaput s krila, a sada sa sedam metara.

20. Gomez sa sedam metara, a Canellas s malo više - i evo Španjolaca na minus 4.

18. Šoštaaaariiiić!!! Raste naša prednost, već smo na 12:6!

16. Casado promašuje s crte, razbranio se Ivić te u ovim trenucima bajkovito djeluje Hrvatska. Zove i Perkovac time-out.

image

Hrvatski izbornik Goran Perkovac

ANTE CIZMIC Cropix

15. Gomez dodaje svoj drugi pogodak... No, još jedan fantastičan odgovor naših, Lučin preko cijelog terena zabija na prazan gol!

13. Načinović i Šoštarić lome ritam Španjolaca i dodaju dva pogotka!!! Strahovita predstava hrvatskih rukometaša...

Ivić je dobio nezgodan udarac u lice, ali stisnut će zube i nastaviti...

Španjolci zovu već drugi time-out u samo 13 minuta!

image
ANTE CIZMIC Cropix

12. Razigrao se taj Casado i upisao treći svoj gol. Nova ekspresna reakcija naših i Martinović probija španjolsku obrambenu liniju za 8:5!

► Sjajnu igru Hrvatske prate i navijači. U Mannheimu vlada odlična atmosfera.

image

Hrvatski navijači

ANTE CIZMIC Cropix

10. Casado i Gomez uspijevaju pronaći put do naše mreže, no Tin Lučin pogađa izvana za 7:4. Fantastična predstava Perkovčevih igrača...

8. Pogađa Casado na postavljenu hrvatsku obranu, ali ekspresno uzvraća Cindrić za 6:2!

image

Luka Cindrić

ANTE CIZMIC Cropix

7. Mlađi Dujšebajev gađa izvana, a Filip Ivić brani! Sve izgleda idilično u ovim trenucima... Probija i Šoštarić s krila, strašno izgleda Hrvatska na samome startu!

6. Raspao se španjolski napad, uslijedila je naša brza kontra u kojoj Jelinić zabija za 4:1!!! Odmah zovu Španjolci time-out.

5. Sjajno smo otvorili, igramo brzo i agresivno, a to je iskoristio Tin Lučin za 3:1!

3. Dvije su šanse prokockali naši rukometaši i odmah to koriste Španjolci za kontru i 1:1. Ali pogađa Načinović!!!

2. I evo ga! Srna se sjajno snalazi i postiže prvi gol za Hrvatsku!

image
ANTE CIZMIC Cropix

? Počela je prva utakmica hrvatskih rukometaša na Euru! Sretno!!!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 12:25