Ante Čizmić / Cropix
PROJEKT KREĆE U RIJU

REVOLUCIJA IHF uvodi pet novih pravila zbog kojih rukomet više nikada neće biti isti

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. ožujak 2016. 23:37

Na prvi pogled neće se dogoditi ništa dramatično, ali sve analize ukazuju na to da će se rukomet nakon dugo godina početi mijenjati uvođenjem pet novih pravila. Ta pravila iskušana su na svjetskim prvenstvima mladih uzrasta u Rusiji i Brazilu, pokazala su rezultate i IHF ih je odlučio uz dorade prezentirati na olimpijskim turnirima u Riju u kolovozu. Neka od tih pravila su lagana kozmetika, ali neka bi s obzirom na ono što nude mogla donijeti i revolucionarne promjene u rukomet, pišu Sportske novosti.

Plavi karton kozmetika

U tom smislu sasvim sigurno se izdvaja ukidanje dosadašnjeg klasičnog markera umjesto kojeg će sada svaki trener moći uvesti vratara kao igrača više. Taj igrač neće imati poseban dres, neće se mijenjati kod izlaska s vratarom, niti će moći braniti svoj gol kao što je dosad bio slučaj. Na prvi pogled ništa, ali preslikano na teren može biti revolucija. Zašto?

Prvo zato što momčad uvijek može napadati sa sedam igrača, točnije šest na sedam, a u slučaju igrača manje to ne mora biti šest na pet, nego šest na šest.

Drugo, zato što će igrač u polju biti kao i svi drugi, on ne mora biti taj koji će izaći da bi se vratar vratio, već umjesto njega može izaći svaki drugi igrač, u pravilu onaj najbliže klupi. Praktično, to može donijeti - revoluciju o kojoj govore naši sugovornici svaki iz svog kuta.

Plavi karton je kozmetika, da bi se bez pisanja zapisnika najavila disciplinska kazna kao što je dosad bio slučaj.

Šest dodavanja nakon podizanja ruke za pasivni napad su novost, no u toj novosti ima puno detalja, a suština da suci drže kontrolu pasivne igre se ne mijenja. Isto tako će izlazak igrača nakon ukazane pomoći trebati staviti u čvrste gabarite da suci ne budu isključivi procjenitelji. Škakljivo pravilo, jer igrač kojem se ukaže pomoć tri napada mora prisilno stati na klupi. Tu će biti prijepora, kao što ih je već bilo na pokaznim natjecanjima koje smo spomenuli.

Svaki pomak dobar

Grubosti i nesportska igra koje sprečavaju rukomet u zadnjih 30 sekundi su direktan crveni karton i sedmerac za protivnika, što je u svakom slučaju dobitak za sport koji je realno sve grublji.

Promjene će ponuditi neka nova rješenja, taktičke zamisli, a hoće li to rukomet unaprijediti ili unazaditi, teško je reći. Svatko ima svoje mišljenje, a vrijeme će pokazati što se isplatilo, a što ne. U jednom se svi slažu, a to je da su ovlaštenja sudaca još uvijek debelo prevelika i da se oko njih mota puno više od samog suđenja - politika rukometa. U taj segment se nije diralo, a vjerojatno nikad i neće. No i svaki mali pomak je bolji od aktualne situacije u kojoj nedostaje previše povjerenja - svih u sve.

Linker
25. rujan 2024 03:33