Cropix/Ante Čizmić
SEDAM SCENARIJA

Raspleti na Europskom prvenstvu: Hrvatska može ispasti, a može i prenijeti četiri boda!

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 18. siječanj 2016. 13:16

Nakon prva dva kola u našoj skupini B dogodila se neuobičajena situacija u kojoj je svaka od četiriju momčadi ostvarila po jednu pobjedu, naši nad Bjelorusijom, Bjelorusi protiv Islanda, Island protiv Norveške, a Norveška protiv Hrvatske. Uoči zadnje dvije utakmice svaka reprezentacija ima po dva boda i, ovisno o ishodima zadnja dva dvoboja, mogućnost prenošenja bodova ili ispadanje. S obzirom da je u pravilu po skupinama jedna nominalno i realno slabija momčad, riječ je gotovo o presedanu.

Što se naše reprezentacije tiče, postoji jedan vrlo povoljan scenarij, ali je on i najopasniji jer u nepovoljnom raspletu može dovesti do ekspresnog odlaska kući. Pobijede li Bjelurusi Norvežane, u slučaju naše pobjede protiv Islanda, Hrvatska će u drugi krug ponijedi maksimalna četiri boda, ali u istom tom početnom raspletu, naši idu kući izgube li od Islanda. Zapravo je teško tako nešto u startu poželjeti, a zatim nakon toga gorko zažaliti. U slučaju pobjede Norvežana protiv Bjelorusa, naši nikako ne mogu ispasti, već im je i ta pobjeda dovoljna za odlazak u Krakow u drugi krug natjecanja jer bi imali isti broj bodova s Bjelorusijom, ali i pobjedu u međusobnoj utakmici. No, u tom slučaju će na kontu imati nula prenešenih bodova (uz pretpostavku da izgube od Islanda).

Da ne ispadne po onoj staroj - pazi što želiš, moglo bi ti se i ostvariti - možda bi najbolje bilo da Norvežani odmah riješe sve naše probleme, a da pobjedom protiv Islanda u sljedeću fazu natjecanja prenesemo dva boda. “Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani”, rekli bi naši stari...

Ukoliko se, pak, u skupini dogodi neki remi, fatalan će biti samo onaj Bjelorusije i Norveške uz pobjedu Islanda nad Babićevim igračima. Puno je različitih mogućnosti.

U svakom slučaju, sve su opcije u našoj skupini otvorene, svi mogu nakon utakmica zadnjeg kola biti presretni, ali i svaka od četiri momčadi može otići kući i ne vidjeti najljepši poljski i jedan od najljepših europskih gradova uopće. Sve četiri momčadi odlučuju same o sebi, to je možda i najpoštenije, a nitko neće kalkulirati jer su igri bodovi koji se prenose...

MOGUĆI SCENARIJI

Pobjeda Bjelorusije i pobjeda Hrvatske

Hrvatska prolazi i prenosi četiri boda

Pobjeda Norveške i pobjeda Hrvatske

Hrvatska prolazi s dva boda

Pobjeda Norveške i pobjeda Islanda

Hrvatska prolazi bez bodova

Pobjeda Bjelorusije i pobjeda Islanda

Hrvatska ispada i odlazi kući

Remi Bjelorusije i Norveške, pobjeda Islanda

Hrvatska ispada i odlazi kući

Remi Bjelorusije i Norveške, pobjeda Hrvatske

Hrvatska prolazi sa četiri boda

Remi Bjelorusije i Norveške, remi Hrvatske

Hrvatska prolazi s jednim bodom

Linker
23. rujan 2024 07:29