JANEK SKARZYNSKI Afp
VRIJEDNA POBJEDA

Otvoreno je Svjetsko prvenstvo u rukometu: Francuzi uz dosta muke srušili domaćina

Prvi dvoboj pripao je Francuzima, ali je teško reći konkretniji sud jer su igrali protiv domaćina...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. siječanj 2023. 22:44

Utakmicom jednog od domaćina Poljske i Francuske u Katowicama je otvoreno XXVIII. SP rukometaša. Utakmici je prethodio mali standardni spektakl otvaranja, a umjesto predsjednika Hassana Moustafe natjecanje je otvorio njegov prvi pomoćnik Francuz Joel Delplanque.

Nakon toga na teren su izašli nabrijani domaćin i jaka Francuska, koja je makar oslabljena predstavljala veliki zalogaj za domaćina. I odmah na startu SP vidjeli smo ono što nije trebalo. Naime, švedski suci Kurtagić i Wetterwik protežirali su domaćina jednostavnom taktikom da je svaka ničija lopta pripala Poljskoj. To svakako nije dobra poruka za ono što slijedi. Sve što su mogli poništiti Francuzima su poništili, tako su se Poljaci jako dobro držali i poluvrijeme završili samo na -1.

image
JANEK SKARZYNSKI Afp

Francuska ima individualnu kvalitetu, ali i promjene u obrani koje su se vidjele na startu i koje im mogu biti problem čak i ako Gille jako dobro rotira cijelu postavu. Naime, jedina sigurna stvar na sredini obrane je Ludovic Fabregas, a uz njega su se mijenjali Tournat, Grebille i na kraju Briet. Oleyniczak je stalno napadao Tournata 1 na 1 i to je u startu držalo Poljsku, ali je s bržim Grebilleom to nestalo i Francuska je dominirala. A Poljska je spustila minus nakon isključenja Brieta.

Zanimljivo je primijetiti da je Francuska među 16 igrača imala tri vratara Gerarda, Desboneta i Bolzingera. A kako to obično biva, Poljska je došla na 17:17 nakon nekoliko poklona Francuza u 41. minuti kontrom Walczaka. Morali su se Francuzi dodatno potruditi, makar su pokazali silne probleme s obranom i klasično razigrao se Mem kada treba. Na kraju 26:24 (14:13) za Francusku. Najefikasniji Mem 6, Fabregas 4 kod Francuza, a kod Poljaka Sićko 7, Moryto 6 golova. Francuzi su odradili veliki posao s obzirom na okolnosti. U toj skupini B u Katowicama su još Slovenija i Saudijska Arabija.

Linker
18. travanj 2024 01:18