ŠPA - DAN 35:19

Odlična Španjolska u finalu osramotila krvnike Kauboja i postala novi svjetski prvak!

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. siječanj 2013. 16:51

Španjolska je pregazila Dansku i drugi puta u povijesti nakon 2005. u Tunisu ima svjetski naslov. Nikad takvo finale, tolika razlika u povijesti. Valero Rivera nakon Barce ima i drugu veliku priču svoje rukometne karijere. Priču o kojoj je sanjao kada je 2009. preuzeo reprezentaciju, kada je u Hrvatskoj bio pobjednik President Cupa i nitko ga zbog toga nije taknuo. Znali su da je sustavan, da zna, da će uspjeti. Uzeli su domaćinstvo SP i ostvarili zacrtano. A ono što je lijepo za vidjeti, znate tko ih je jedino pobijedio? Hrvatska. Više od utjehe.

Prvi puta u povijesti u finalu su igrale Danska i Španjolska. Prvi puta u povijesti Danci, drugi puta Španjolci nakon zlata u Tunisu 2005. godine. Puna dvorana San Jordi, ali ako ste očekivali španjolsku euforiju, nje nije bilo. Glasnije su himnu pjevali Danci…

No, euforija je na terenu nosila Španjolce i dojam je da je sve bilo riješeno nakon prvih 30 minuta. Mora se priznati da su Danci izgledali baš kako smo mi izgledali protiv njih, sporo, umorno, nikako. A s druge strane španjolska je obrana bila briljantna posebno blok Guardiola – Morros od kojeg se odbila svaka danska nada. Teško je sjetiti se da je Dancima netko 'prodao' toliko kontri kao Španjolska i da je ih je netko tako razbio. Dogodilo im se kao i protiv nas u Londonu, nije ih bilo nigdje. Wilbek je to probao zaustavljati, no ništa nije pomoglo, poluvrijeme je bilo na 18:10 i to je bio znak da je sve spremno za veliko slavlje domaćina.

Španjolci nisu stali, još su više stisnuli gas i to je izgledalo na dansku sramotu. Wilbek je mijenjao Landina, probao s s Greenom, ništa nije uspio, a da stvar bude gora po njih poludio je na golu Arpad Šterbik. Takvo finale još nikad nismo vidjeli. No, i ono nešto govori o rukometu, umoru. Ako su i birali protiv nas, Španjolci su dobro odabrali, najmanje se umorili i kada je trebalo bili u top formi. Kalkulantski ili ne – sada slave. Zaslužili su. Predsjednik IHF-a Hassan Moustafa, danska priceza Mary, gradonačelnik Barcelone Xavier Trias i španjolski princ Felipe predali su im medalje i slavlje je počelo.

ŠPANJOLSKA – DANSKA 35:19 (18:10)

BARCELONA Dvorana San Jordi. Gledatelja 15.000. Suci: Krstič i Ljubič (Slovenija)

ŠPANJOLSKA: Šterbik (14), Sierra (3), Entrrerios 3, Rocas 1, Maqueda 7, Tomas 1, Sarmiento 1, Aginagalde 4, Canellas 5, Montoro 2, Morros 1, Ruesga, Garcia 2, Rivera 6, Arino, Guardiola 2. Izbornik Valero Rivera.

DANSKA: Landin (5), Green (8); Mortensen, Eggert 3 (2), Markussen 2, Lauge 1, Spellerberg, Noddesbo 2, Lasse Hansen, Lindberg 1, R.T. Hansen, Mollgaard 4, Sondergaard 3, H. T. Hansen 1, M. Hansen 2, Nielsen. Izbornik: Ulrik Wilbek.

ISKLJUČENJA: Španjolska 4 minute (Garcia 13, Arino 58), Danska 4 minute (Sondergaard 42, Mollgaard 59).

Linker
24. rujan 2024 03:28