Drušković u vrijeme kada je radio u Bahreinu
 PRIVATNI ALBUM
HRVATSKI INSAJDER ZA SN

‘Njega zovu ‘bahreinski Balić‘ i ako ga zaustavimo obavili smo pola posla. Bez njega nemaju ideju‘

Trenerski globetrotter s Korčule tri je godine radio u klubovima iz države večerašnjeg suparnika
Piše: Nenad KosovićObjavljeno: 21. siječanj 2021. 13:58

Trener korčulanskog drugoligaša Tonči Drušković godinama je radio u zemljama Zaljeva i Afrike. Kao rukometni izbornik Kuvajta i Gabona igrao je protiv sva tri naša dosadašnja protivnika, ali i Bahreina kojeg ipak najbolje poznaje.

Naime, u državi-otoku “uronjenom u naftu” proveo je pune tri godine, osvajao trofeje s dva njihova i najtrofejnija kluba, Al Ahli i Barbar. Čak 14 reprezentativaca Bahreina na prošlom SP-u u Njemačkoj bili su njegovi igrači, a u sadašnjoj selekciji su ih osmorica. Slobodno se može reći da je Korčulanin itekako doprinio razvoju rukometa u toj zemlji.

Za analizu našeg večerašnjeg protivnika boljeg sugovornika dakle nismo mogli pronaći...

- Bahrein je redoviti sudionik SP-a od 2011., a ono što je znakovito i redoviti sudionik juniorskih i kadetskih prvenstava. Govori to da su oni rukometu pristupili itekako studiozno. Izbacili su Katar s OI u Tokiju pobijedivši ih u finalu kvalifikacija i to drže jednim od svojih najvećih uspjeha uopće - tvrdi Drušković dodajući da na prvenstvima Azije redovito uzimaju medalje u svim

image
Tonči Drušković trenutačno je trener rukometaša Korčule
NENAD KOSOVIĆ
kategorijama.

- U zadnje vrijeme dovode trenere iz Danske i Islanda. Najjači pečat je ipak ostavio Islanđanin Gunnarsson, a i sadašnji izbornik im je njegov zemljak Sigfusson. Uglavnom igraju 6-0 obranu, a traži li to rezultat i ako ih se podcijeni znaju iznenaditi i sa 3-2-1. Fizički su jaki, obrana im je sastavljena od dvometraša i nimalo ne izbjegavaju kontakt s protivničkim napadačima. Zvijezde su “srednjak” Husain Al-Sayyad i vratar Mohamed Al-Husain, već niz godina na svojim pozicijama najbolji igrači u Aziji. Al-Sayyada njihovi mediji i navijači često nazivaju “bahreinski Balić” jer doista u mnogim segmentima pokušava tako igrati. Ne boji se kontakta, ima dobru fintu “jedan na jedan” i suradnju sa pivotima. Danci su ga primirili, a kad se njega zaustavi Bahrein nema ideju. Vratar Husain podsjeća malo na Šterbika i po stilu i po izgledu. Rijetko se dogodi i da ne skine 10-tak lopti, ako ga se ne uzmu za ozbiljno protivnički igrači ga često znaju “sanjati”.

Naša pobjeda nije upitna

Od ostalih Drušković ističe još Mohameda Ahmeda, dešnjaka na poziciji desnog vanjskog, jako uspješnog u izvođenju sedmeraca. Protiv Danske stopostotan, Landinu je pucao sedmerce sedam od sedam! Kao probleme i mane Bahreina Drušković pak vidi u njihovoj kratkoj klupi, već spomenutoj agresivnost sa puno isključenja, te u oba krila, po njemu najnestabilnijem dijelu napada.

image
Husain Al Sayyad (u crvenom dresu)
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

- Prognoza za večeras? Budu li naši momci pravi pobjeda ne bi smjeli doći u pitanje. Od početka se treba postaviti ozbiljno, ni u kojem slučaju ne smije ih se podcijeniti. Pogotovo ako znamo da su Bahreinci prije tri godine na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu glatko pobijedili Dansku koja se tada opekla, pa se ovaj put odmah na početku postavila jako, odvojila i mirno privela utakmicu kraju. Mislim da je to i naš put. Hrvatska reprezentacija konačno mora pokazati autoritet svjetske rukometne sile i aktualnog europskog doprvaka.

Linker
29. travanj 2024 11:06