Cropix/Tomislav Krišto
RUKOMET SE KLANJA

NITKO KAO MI U lovu na veliku titulu tek četiri kluba 'imaju hrabrosti' biti bez Hrvata!

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. ožujak 2016. 09:28

Osim što je na reprezentativnom planu globalna rukometna sila, Hrvatska je i u klupskom rukometu u samom europskom vrhu bez obzira na činjenicu što vječiti prvak PPD Zagreb nije u završnici rukometne Lige prvaka bio od davne sezone 1999.-2000. Tada su igrači Zagreba pali u polufinalu protiv Kiela.

Uspješnost našeg rukometa i ove se sezone mjeri u zastupljenosti naših igrača u najjačim europskim klubovima te će čak 40 naših bivših ili sadašnjih reprezentativaca sudjelovati u završnici Champions League u 14 klubova koji su “preživjeli” do osmine finala natjecanja. Za podsjećanje, ima samo 14, a ne 16 klubova kao što bi nalagala logika, ali Barcelona i Pariz direktno su u četvrtfinalu dok će se 12 ostalih klubova kroz osminu finala boriti za još šest mjesta u narednoj fazi natjecanja.

U svakom slučaju, hrvatski prvak PPD Zagreb borit će se za mjesto među osam najboljih s jakim njemačkim Löwenom (19. ožujka doma i 27. ožujka u uzvratu u Mannheimu). U redovima momčad i Veselina Vujovića čak su 23 domaća igrača i samo dva “stranca, to su Marković iz Srbije i Makedonac Markoski, te je hrvatski prvak uvjerljivo najhomogenija momčad što se tiče nacionalnog sastava. Dakako, to je posljedica financijskih mogućnosti, ali i determiniranosti hrvatskog prvaka na promociju “domaćih proizvoda”.

U tom je smislu vrlo znakovito da hrvatski rukometaši igraju u čak 10 od 14 klubova koji su dogurali do ove faze natjecanja. Nema ih samo u Löwenu, Wisli, Zaporožju i Montpellieru, dok ih je tradicionalno najviše u Kielceu ( Buntić, Čupić, Šego, Štrlek) i Veszprému ( Alilović, Sulić, Slišković). Kad bi Blaženko Lacković imao pravo nastupa za Kiel u Ligi prvaka, i u višestrukom prvaku Europe bila bi trojica ( Duvnjak, Brozović).

Zanimljivo je također, većina klubova koji još “žive” u Europi imaju u pravilu polovičnu zastupljenost stranaca u svojim redovima (Löwen 10 Nijemaca, 10 stranaca; Wisla 10 Poljaka, 11 stranaca; Barcelona 13 Španjolaca, 10 stranaca...), a uz naš PPD samo je Pariz prvenstveno orijentiran na domaće snage te je skupio gotovo cijelu francusku reprezentaciju (imaju čak 21 Francuza i samo šest stranaca). Iako imaju dva kluba u Ligi prvaka, i moćni su Francuzi u ovoj fazi natjecanja zastupljeni s istim brojem svojih igrača kao i Hrvati (21 u Parizu, 15 u Montpellieru, te samo trojica u ostalim klubovima). Nijemci, pak, imaju čak tri kluba (Löwen, Kiel, Flensburg), ali samo 33 igrača u osmini finala Lige prvaka (15 u Kielu, 11 u Löwenu, samo šest u Flensburgu te samo Tobias Reichmann izvan bundesligaških klubova i to u Kielceu).

Osim 13 igrača u Barceloni, Španjolci imaju još 17 igrača “razbacanih” u europskim klubovima (ukupno 30) te i to dovoljno govori o snazi hrvatskog rukometa. Danci kao velesila, ali bez kluba u završnici, imaju samo 11 igrača diljem ovih europskih klubova (čak osam u Flensburgu).

40 HRVATA U ZAVRŠNICI LIGE PRVAKA

PPD Zagreb

(23 Hrvata, plus Marković i Markoski)

Brest Meškov

Ljubo Vukić, Ivan Pešić

Flensburg

Krešimir Kozina

Kiel

Domagoj Duvnjak

Ilija Brozović

(Krešimir Lacković)

Pick Szeged

Alen Blažević

Veszprém

Mirko Alilović

Renato Sulić

Ivan Slišković

Vardar

Luka Cindrić

Igor Karačić

Kielce

Denis Buntić

Ivan Čupić

Marin Šego

Manuel Štrlek

Barcelona

Marko Kopljar

Pariz

Igor Vori

Nemaju Hrvata u svojim redovima

Löwen, Wisla, Zaporožje, Montpellier

HRVATI 40 igrača (jedan klub)

23 PPD Zagreb, 17 u ostalim klubovima

FRANCUZI 40 igrača (dva kluba)

21 Pariz, 15 Montpellier, Sorhaindo Barcelona, Mahe Flensburg, Anić Kiel

NIJEMCI 33 igrača (tri kluba)

(15 Kiel, 11 Löwen, šest Flensburg, Reichmann Kielce

ŠPANJOLCI 30 igrača (jedan klub)

13 Barcelona, 17 u ostalim klubovima

Linker
24. rujan 2024 01:23