Jozo čabraja/kolektiff
HRVOJE HORVAT

‘Nisu nas se Francuzi bezveze bojali. Imali bismo dinamita za Tokio, sigurno bi bili u borbi za medalju‘

Hrvatski rukometni izbornik i dalje žali zbog neplasmana na OI u Tokio...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. kolovoz 2021. 06:33

Došli smo do završnog dana muškog rukometnog turnira an Olimpijskim Igrama u Tokiju. Od 10.00 za broncu će igrati Španjolska - Egipat, a od 14.00 za zlato Francuska - Danska.

Reklo bi se ipak očekivano nakon turnira koji je ponudio tek ponešto novosti. Za zlato će igrati dvije najbolje selekcije u ovom trenutku. Francuska, koja želi u svom četvrtom uzastopnom finalu osvojiti treće olimpijsko zlato i ući u povijest s trojcem Nikola Karabatić - Luc Abalo - Michael Guigou, koji bi se s trećim zlatom izjednačili s legendarnim Rusom Andrejom Lavrovom. Danska će s druge strane igarti za svoj drugi olimpijski naslov. Danska je aktulani olimpijski probjednik iz Rija, gdje je svladala Francusku u finalu, Danska je dvostruki aktualni svjetski prvak i Danska je po svemu tome, ipak lagani favorit. No, Francuska opet igra svoj rukomet i bit će to vjerujemo zanimljivije nego u Riju.

Norveškoj falilo širine

Što o svemu kaže hrvatski izbornik Hrvoje Horvat?

- Rekao bih da je finale klasik, da će ga igrati dvije selekcije koje su pokazale najviše, dvije selekcije koje imaju jako dobre obrane, širinu, sjajne vratare. To je realno.

image
Mikkel Hansen je prije pet godina u Riju pronalazio prva rješenja protiv Francuske
JAVIER SORIANO Afp

Dosta su lako došli do finala?

- Oni koji su im mogli pomrsiti račune, po meni, bili su Švedska i Norveška, ali im je falilo malo širine. Ozljede i problemi su ostavili traga najviše kod Norvežana. Danska i Francuska bili su mirne ruke, nisu forsirali, rutinski su odradili posao u mnogim stvarima, a to se posebno vidjelo u sudaru Francuske i Egipta.

Španjolska isto nije bila daleko Danskoj?

- Španjolski treneri vole taj kontrolirani rukomet, sveli su utakmicu na rat, nisu dali Dancima da trče, ali su im se na kraju ukazali Niklas Landin i Mikkel Hansen i kada god su bili blizu, oni su bili prevaga za Dansku. To je kvaliteta. Nije puno falilo, lomilo se jako dugo, ali realno Danci imaju veću širinu u ovom trenutku i to se vidjelo u finišu utakmice. Danci jako dobro rotiraju cijeli turnir, imaju tri igrača za sredinu obrane, Mollgaarda, Saustrupa i Tofta, imaju s Lassea Anderssona, s kojim odmaraju na bližoj strani, ili Hansena ili Gidsela, koji su im jako važni za napad. Toliko su moćni da jedan Morten Olssen, koji je superiskusan i jako dobar igrač, nije morao u igru dosad. Osim toga Španjolskoj su jako nedostajali Morros i Canellas, dva važna igrača za njihov sustav, to se osjetilo u rotaciji.

image
Vincent Gerard sjajno brani za Francusku koja danas igra svoje četvrto uzastopno finale olimpijskih igara
afp

Iznenadio me Bahrein

Francuzi izgledaju bolje nego u posljednje vrijeme?

- To je jedno enormno iskustvo momčadi, posebno Nikole Karabatića. Takav rutiner donosi snagu u oba pravca. Imaju puno šutera, ali Egipat je igrao disciplinirano i jako se dugo držao. Realno, Francuzi su bolji, a vratar Gerard im je donio polufinale, imao je sjajan dan. Njemu ako se pogodi dan, puno su opasniji, a to se upravo dogodilo. On ili brani sve ili ne brani ništa. Vidljivo je da su definirali obranu s Fabregasom i Lukom Karabatićem, kada se uz njih postave Nikola Karabatić i Mem to drobi protivnika i još kada je vratar raspoložen to se vidi.

Egipat je iznenadio?

- Već duže su jako dobri. Parrondo ih je uspio disciplinirati, nemaju oscilacija kao prije, imali su priliku, ali je francuski vratar dao više. Egipat je uvijek imao individualce, a sada konačno ima i kolektiv. Postaju jedna od svjetskih moćnih reprezentacija. Treba znati da su im juniori prvaci svijeta i to je plus i jako dobro za rukomet u cjelini.

Je li vas nešto iznenadilo u Tokiju?

- Bahrein je iznenadio, definitivno. Islandski trener je dao svoju viziju. Nisam očekivao da će u drugi krug, vidio sam tamo prije Japan ili Portugal. Iskreno, i Japan je igrao dobro, možda se više očekivalo nakon SP-a gdje su bili odlični, no istina je da više nikako nisu za podcijeniti.

A mili nam Portugal?

- Rezultat kaže sve. Vidi se da je Gille progledao, pa Richardsona ne skida u važnim utakmicama, boji ga se staviti, da ne bi dodao iza leđa loptu u zadnjim sekundama nekom u for.

Gdje bi Hrvatska bila da je bila u Tokiju?

- Nisu nas se Francuzi bez veze bojali. Da imamo dinamita za to, imamo definitivno, a da bismo uzeli medalju to ne znam, to nije za prognozirati, jer treba se puno toga poklopiti. Sigurno bismo bili u borbi... Mislim da naša 5-1 koju danas pokušavaju igrati svi, ali ne mogu je iskopirati, govori o našoj snazi i kvaliteti, činjenici da nas gledaju i prate. Generalno mi se ne sviđa što sve manje pažnje treneri daju obrani, a sve više tog tereta prebacuju na vratare.

Što moramo napraviti sljedeće?

- Ulaganja u sport su ogromna, a bez sustava na razini države ne može se napraviti ništa. Dokaz je Francuska koja ima pet momčadskih finala u Tokiju, što pokazuje njihovu organiziranost na tom planu. To je put kojim bismo mi morali krenuti. Drugo, mi kao reprezentacija morali bismo oformiti B selekciju, da se uči biti reprezentativac. Prerano nam igrači odlaze van, zaustavljeni su u razvoju. Onda ako se vrate nakon tri godine izgledaju kao da su pali s marsa i teško ih je vratiti, a negdje su dobili novac i misle da je to vrh svega. Nije baš tako... Trebali bismo pronaći i prostora i načina da to izvedemo, jer je važno za budućnost. Moramo zaštiti kvalitetu puno bolje nego dosad.

Egipćani bliže bronci

I za kraj prognoze, Danska - Francuska?

- Odlučivat će dobar dan pojedinca, Landin ili Gerard, ja bih rekao Landin. Lopta-dvije će odlučivati, ali zbog Landina dajem prednost Danskoj.

A za broncu?

- Egipat vidim kao mlađi, svježiji i motiviraniji, što je na kraju turnira jako važno. Španjolci su dosta razočarani nakon polufinala, jer je mnogima to bila posljednja prilika za olimpijsko zlato.

Da, Španjolska ima tri bronce na OI dosad i igrat će za četvrtu, dok Egipat nikad nije osvojio medalju na OI i ima priliku postati prva afrička selekcija kojoj će to poći za rukom. I druga izvaneuropska u 13 izdanja olimpijskih turnira nakon što je Koreja ‘88 u Seoulu ponijela srebro.

Linker
05. svibanj 2024 19:25