Kad smo kompletni
jasno da je i meni lakše u takvom okruženju, nego kada sam sâm,
kaže Cindrić

 ANTE ČIZMIĆ/CROPIX
LUKA CINDRIĆ

‘Nisam bio dobar i nisam se osjećao dobro, a radije bih izabrao ovakve pripreme nego snimao reklame‘

Najbolji hrvatski rukometaš u prošloj godini na početku novog reprezentativnog ciklusa u Varaždinu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. ožujak 2022. 22:29

Dobar i zanimljiv posao u Varaždinu polako se bliži kraju. Ako se netko žalio da su treninzi veliki problem u kratkom periodu okupljanja, ovo je ispalo, recimo, savršno, jer je proteklih dana odrađeno desetak treninga i Hrvoje Horvat je na njima sigurno postavio konture nove reprezentacije.

Hrvatska se skupila kompletna na početku velikog zadatka vratiti stari sjaj reprezentaciji, jer on je nekako izblijedio nakon srebra na Euru 2020. u Švedskoj. Egipat (SP), Francuska (kv. za OI) i Mađarska (EP) nisu bili dobri, niti imaju dodirnih točaka s onim što je Hrvatska radila posljednjih 30 godina i to se ne bi trebalo ponoviti.

Luka Cindrić lani je bio najbolji hrvatski rukometaš. Bio je lider sastava na Euru u Mađarskoj, ali niti se pokazala momčad, niti se pokazao on. Za to postoje razlozi, ali je definitivno sada situacija drugačija, jer vratio se u momčad i Duvnjak, pristigao je Karačić i danas udarni dio naše selekcije izgleda sasvim drugačije nego prije. Hoće li tako i biti vidjet ćemo u razdoblju koje dolazi.

Volja nije problem

Vratit ćemo se na Euru u Mađarskoj na kojem niste djelovali kao prevaga, a u ovom sastavu od vas se to očekuje?

- Moram priznati da nisam bio dobar, da se nisam osjećao dobro, da sam bio možda na 30 posto mogućnosti, onoga što od samog sebe očekujem. Tijelo jednostavno nije moglo. Ja sam nakon desetak minuta utakmice, nakon dvije polukontre tražio izmjenu, jer jednostavno nisam imao daha za više. Protiv Srbije se to možda i najbolje vidjelo, a sve ostalo je bilo još teže. Mislio sam da ću izdahnuti nakon dvije istrčane polukontre, a to mi se inače ne događa. Prije Eura sam imao koronu, mislio sam da će proći lakše, ali se pokazalo upravo suprotno. I nekako sam iz te korone krenuo direktno u puni pogon. Volja nije bila problem, ali realnost jest. Iskreno, nakon završetka Eura i nakon povratka u Barcelonu trebalo mi je mjesec dana da se dobijem i da krenem onako kako želim. Naravno, nisam ja jedini koji je imao problem, bilo je to jedno čudno natjecanje. Nismo sretni, svjesni smo svega i sada gledamo da se nešto slično ne ponovi.

Kompletniji smo…

- Puno kompletniji što znači da je i meni apsolutno lakše u takvom okruženju, nego kada sam sam. Danas bez 16 igrača koji su u stanju zaigrati svaku minute malo tko može očekivati nešto dobro na velikim natjecanjima. To su jednostavno realnosti.

Svima ovo dobrodošlo

Nadodao se...

- Bili smo jako spori, a danas je na taj način s ovim ambicijama jako teško graditi rezultat. Tu tranziciju moramo popraviti najhitnije, a imamo argumente za to, i u obrani koja je početak svega, i u vratarima čiji potencijal to omogućuje. Nevjerojatno je, recimo, koliko nama vrijedi u Barceloni Perez de Vargas. Nije visok, nije jak, ali je strašno brz, čita igru i u svakoj važnoj utakmici on je prevaga na našu stranu. Danas je najteže cijelu utakmicu igrati šest na šest, jer tu moraš biti koncentriran bez greške svih 60 minuta, jer svi trče, svi mogu iskoristiti priliku, ako im se ponudi.

Trening bez utakmica baš nikog ne oduševljava.

- Iskreno, ja bih rekao i da je dobro, da mi je gore nekad bilo ići snimati reklame, nego recimo odigrati međusobni susret. Rijeke su mogućnosti da se usred sezone to može učiniti i mislim da je jako važno, da nam je to svima jako dobrodošlo, jer nas čeka vrlo naporna završnica do lipnja.

Finska ne zvuči opasno

Finska će nam biti na putu?

- Ne zvuči opasno, ali nakon svega u posljednje vrijeme stanje je takvo da ga moramo preknuti i pokazati da je realnost ipak drugačija i optimističnija. Finska sigurno zna igrati, pokazuju to i kvalifikacije, u kojima su se dogodili mnogi neočekivani rezultati. Dakle, bit ćemo jako ozbiljni protiv Finske i nastojati te dvije utakmice odraditi maksimalno. To je najmanje što možemo.

Trojka po kojoj se u ovom trenutku prepoznaje hrvatska rukometna reprezentacija sada je ponovo na okupu. Činjenica da igraju u Barceloni (Cindrić), Kielu (Duvnjak) i Kielcu (Karačić), koji su izborili direktan plasman u četvrfinale Lige prvaka, u ovakvoj konkurenciji samo pojačava pozitivu. Luka Cindrić među trojkom je najmlađi, igrač ritma, brzine, odličnog prolaza i on je sigurno taj od kojeg se dugoročno gledano u tom smislu najviše očekuje. Ova reprezentacija treba Luku Cindrića kao prevagu, a ne samo kao dobrog igrača i svi s pravom očekuju da će budućnost to donijeti. To nam je dosad jako falilo, tu nema nikakve dvojbe.

Ako ništa drugo, barem sam uzeo broncu u padelu

Barcelona je dosta “bauljala” ove sezone, ali je na kraju ipak došla do cilja, plasmana u četvrfinale Lige prvaka direktno?

- Rekao sam već da nakon prošle sezone nije moglo biti bolje, jer prošle sezone smo dobili baš sve utakmice s Xavijem, što je teško ponovljivo. Danas je sastav drugačiji, pravila su drugačija, drugačiji je sustav igre, a za neke stvari je trebalo vremena. Onda nas je s vremenom tresao i problem sa zdravljem, s koronom i sada tek pomalo sve sjeda na mjesto. Biti drugi u takvoj skupini u kakvoj smo mi bili, odličan je rezultat. Ako je Veszprem treći, PSG tek četvrti, to najviše govori. Vrlo su jake utakmice bile, u ovom stanju možda bi nam više pasalo da je bilo malo drugačije, ali dobro, preživjeli smo i idemo svojim putem. Dobro je da ćemo preskočiti osminu finala, mislim da je dobra i činjenica da nas u četvrtfinalu čeka pobjednik para Flensburg - Szeged, no bez obzira na optimizam svjesni smo da su to jako dobre momčadi, koje mogu iskoristiti svaki loš trenutak u tih 120 minuta. No, očekujem da ćemo otići na Final Four u Köln i braniti naslov koji smo osvojili lani.

Imali ste problema sa zdravljem i nakon Eura?

- Jesam, malo me mučilo rame, no rekao bih očekivano, jer sam svojedobno naglo iz mirovanja krenuo igrati. Sada je sve u najboljem redu, stanje se popravilo i nadam se da će tako ostati.

Pohvalio je atmosferu u momčadi.

- Pa, morali smo zbog ovog rata u Ukrajini preskočiti sudar s Motorom i to smo iskoristili za team building. Igrali smo padel, koji je jako popularan u Španjolskoj, i izvlačenjem smo došli do parova za turnir. Moj suigrač bio je Francuz Timothey N’Guessan. Dobri smo bili, treći na kraju. Pobijedili su treneri Ortega i Svensson, koji skupa stalno igraju i mimo ovakvih okupljanja, drugi su bili Arino i Angel Fernandez, a mi brončani - zaključio je Cindrić.

Linker
19. travanj 2024 09:23