Slavlje danskih igrača nakon osvajanja svjetskog naslova 2023.

 JONATHAN NACKSTRAND Afp
TKO IH MOŽE ZAUSTAVITI?

Najveći favoriti rukometnog Eura: Toliko su moćni da su fantastičnog strijelca ostavili kod kuće

Dio ždrijeba drugog kruga Eura (onaj u koji ne ide Hrvatska) u znaku je Skandinavaca
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. prosinac 2023. 20:26

Drugi dio ždrijeba Eura rukometaša u Njemačkoj je u znaku Skandinavaca. Tamo su svi. I danska i Švedska i Norveška i tko god se uz njih uspije ugurati u polufinale bit će to pothvat. Tri skupine iz prvog kruga koje se igraju u Münchenu, Mannheimu i Berlinu, u drugom krugu će se spojiti u Hamburgu, što znači da će Skandinavcima to biti još dostupnije i da će ino na neki način igrati u domaćoj atmosferi.

Zanimljivo je da će skupinu kao i mi u Mannheimu igrati Švedska, Nizozemska, Gruzija i Bosna i Hercegovina, ali prva dva sastava iz nje ići će prema Hamburgu, dok će prva dva sastava iz naše skupine ići prema Kolnu.

Skupina D igra se u Berlinu i u njoj su Norveška, Slovenija, Poljska i Farski otoci. Iznenađenja može biti, posebno između tri selekcije posljednje navedene, ali generalno Norveška i Slovenija su apsolutni favoriti za prolaz.

NORVEŠKA

Sedmorka: Bergerud – Blonz, Bjornssen – Overby – Johanessen, Sagosen, Rod.

Klupa: Saeveras, Barthold, Gulliksen, Gullerud, Grondahl, Reinkind, O‘ Sullivan, Vetle Aga, Toft.

Norvežani sigurno najveći. Igrat će za zagrijavanje Zlatnu Ligu u Danskoj uz domaćina, Egipat i Nizozemsku. Izbornik Jonas Ville ima provjeren tim u kojem nema iznenađenja. Poduplan je na svim pozicijama, ima obrambene dodatke i zna ambiciju, a to je medalja.

Predvodi ih Sander Sagosen, tu su iz Lige prvaka Bergerud, Barthold, Bjonssen, Overby, Reinkind, a moglo bi se to reći i za Johanessena, Blonza, Grondala, Roda, dakle kompletan tim što je iznimno vrijedan podatak.

image

Sander Sagosen

LAURENT LAIRYS Dppi Via Afp


SLOVENIJA

Sedmorka: Ferlin – Kodrin, Magruč – Blagotinšek – Mačkovšek, Bombač, Dolenec.

Klupa: Lesjak (Vujović), Novak, Jovičić (Mazej), Henigman, Vlah, Ovniček, Zarabec, Cehte, Kljun, Horžen, Suholežnik (Drobež).

Slovenija ima dobar tim koji predvodi Uroš Zorman. Rekli bismo da su oni tempirana bomba za sve, u stanju dobiti svakog protivnika. Za zagrijavanje bit će naši gosti u Poreču gdje će biti i Crna Gora. Veliki hendikep bit će im neigranje Blaža Janca njihovog najboljeg rukometaša. No kada na poziciji krila imaš Gašpera Marguča onda to i ne mora toliko boljeti. Falit će im i dva pivota Gaber i Žabić.

Mogu sastaviti dobru obranu, imaju odličnu sredinu kojoj se vraća Miha Zarabec, ali su šuterski limitirani i njihov stil je u prvom redu igra jedan na jedan. No, tu su ekstra s Vlahom, Ovničekom, Zarabecom i Bombačom na koje se sjajno nadodaje iskusni Dolenec.


ŠVEDSKA

Sedmorka: Palicka – Wanne, Pettersson – Darj – Carlsbogard, Gottfridsson, Lagergren.

Klupa: Thulin, Pellas, Tollbring, Persson, Nilsson, Bergendahl, Johansson, Wallinius, Nilson, Claar, Persson, Sandell.

Skupina E igrat će se u Mannheimu. Tu je Švedska aktualni europski prvak, jaka Nizozemska i kao realni autsajderi Gruzija i BiH.

Švedska tu nema konkurencije. To je super tim Glena Solberga u kojem nema više Niklasa Ekberga, ali su ostali tu. To je sastav sa najbolje europske klupske scene sa Gottfridssonom, Claarom, Sandellom, Palickom, Bergendahlom, Wanneom, Carlsbogardom, Pellasom…

image

Jim Gottfridsson

LAURENT LAIRYS Dppi Via Afp

Dvaput će prije Eura igrati protiv Japana. Solberg se čak još nije oglasio o 16 igrača koji će nastupiti, ima vremena. No, ne treba sumnjati da će biti jaki jer i oni igraju za Pariz.


NIZOZEMSKA

Sedmorka: Ravensbergen – Ten Welde, Schangen - Benghanem - Baijens, Steins, Stavast.

Klupa: Versteijens, Houtepen, Blaun, Smits, Geenen, Kooij, Clasens, Sluiters, Smitz.

Nizozemska je ispred BIH i Gruzije, ali ima jedan veliki problem, a on se zove neigranje jednog od glavnih igrača Kaija Smitsa. Bez njega ili bez Steisa Nizozemska nije isti tim i Staffan Olsson će imati problema postaviti stvari drugačije. Je li to kome šansa više, teško je reći, jer je realno Nizozemska je tu favorit. Na pripremama će igrati s Danskom, Egiptom i Norveškom.


DANSKA

Sedmorka: N. Landin - M. Landin, Plogv – Saugstrup – Pytlick, Lauge, Gidsel.

Klupa: Nielsen, Jakobsen, Lindberg, Jorgensen, Hald, M. Hansen, Mesah, Mollgaard, Daamgard, Holm, Kierkeloke.

U skupini G koja će se igrati u Münchenu Danska je apsolutni favorit. Portugal je bliži broju 2 od Češke, a Grčka dolazi prvi put na Euro.

Danska je top tim, Nikolaj Jakobsen ima sastav koji govori o raskoši, jer kako drugačije protumačiti da mirno izostavi vratare poput Greena i Mollera, da izostavi super strijelca Aalborga Hoxera, da Mikkel Hansen ne mora biti u prvih sedam, a opet ima top momčad koja je i prvi favorit za osvajanje naslova u Njemačkoj.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp


PORTUGAL

Sedmorka: Gaspar – Fernandez, Portela – Frade – Cavalcanti, Rui Silva, F. Costa.

Klupa: Ferreira, Marquez; Salvador, Oliveira, Brandao, Salina, Monteiro, Vieira, Martins, Magalaes.

Portugal se nameće kao broj 2, ali ima problem s izostankom jako važnog pivota Itturitze. Portugal će u priprema igrati dvije utakmice protiv Njemačke. Njihov izbornik Paolo Ferreira ima iskusnu momčad koja je bila iznenađenje prošlog Eura kada je izbacila Mađarsku u Budimpešti.


Spomenimo i adute ostalih selekcija u ovom dijelu ždrijeba. U skupini D Poljaci imaju Syprzaka, Sićka, Gebalu, Oleyniczaka, ali neće imati Moryta zbog ozljede. Glavi aduti Farana su Elefsen Skipagotu igrač Kiela i Oli Mittun velika nada europskog rukometa.

U skupini E Gruzijce predvode ljevak Giori Tskoverbadze iz Gummersbacha i Nikoloz Kalanadze srednjak Chamberyja. Dok su glavni adut BiH našeg Irgfana Smajlagića igrači iz top klase europskog rukometa Terzić, braća Burić, a među njima je i Zagrebov Adin Faljić.

U skupini F Čehe predvodi super vratar Mrkva iz Kiela, provjereni Kasparek, Piroch, Bečvar, Hrstka… A u dresu Grka nama su dobro znani Llapis, Mallios, Boskos…

Zaključak, slabih nema, ali favorita ima i za očekivati je da se za dva od tri mjesta u polufinalu bore Skandinavci, u prvom redu Švedska i Norveška, jer Dansku će tu netko teško dobiti. Bio bi podvig uspiju li Slovenija, Nizozemska ili Portugal biti iznenađenja u tom smislu. Ostali – teško.

Linker
02. svibanj 2024 14:22