Nenad Kljaić

 NENAD DUGI/CROPIX
NOVI IZAZOV ZA HR TRENERA

‘Malo Hrvata radi vani i to je veliki problem, pa jedan Goluža sa čudesnim CV-om nema posla‘

‘Zanimljiv put čovjeka koji je sa Zagrebom osvojio dva naslova prvaka Europe...‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. srpanj 2022. 12:50

Nenad Kljaić nakon jednog vremena mirovanja vraća se Bliski Istok i od nedavno je novi trener Al Aina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na čelu kluba je Šeik Mohamed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dhabija. Kljaić je posljednje bio trener u Grčkoj kada je vodio Olympiacos koji je sada prvak Grčke. Nakon nesretnog raspleta i nakon korone jedno vrijeme je mirova i sada krenuo put Emirata.

- Al Ahli je sportsko društvo u kojem je trener između ostalih bio Zlatko Dalić. Danas je tamo dobro znani Ukrajinac Sergej Rebrov, a u momčadi tri Brazilca, pa kao najpoznatije ime Ukrajinac Yarmolenko. Prije mjesec dana su preuzeli klub i postavili kompletno novo vodstvo koje je dalo ponudu za mjesto trenera i ja sam je prihvatio.

Možete li procijeniti o kakvoj se kvaliteti radi?

- Teško, možda kad se okupimo i kada vidim ostale. Sigurno je samo da su stepenica niže od Katara, Bahreina ili Saudijske Arabije, ali su svakako najbolja država za život i organizaciju. Koliko će trajati, teško je reći, ambicije su im da budemo dobri, pa ćemo vidjeti.

Koliko znate o timu?

- Ne previše, pripreme nam počinju 21. kolovoza. Dolaze mi dva igrača iz naših krajeva - Sivić i Milas. Obojica su bili reprezentativci Bosne i Hercegovine, Milas lijevi vanjski, Sivić je ljevak koji malo vuče na Šarića nekad i Butorca danas. Imamo jednog Tunižanina na desnom krilu i to je ono što zasad znam.

Grčka epizoda

Imate veliko iskustvo vođenja timova u tom području Azije?

- Skupilo se. U Saudijskoj Arabiji sam bio izbornik, prvi puta dvije godine, pa kasnije do SP u Francuskoj kada smo bili jako ozbiljna momčad. Između sam bio u Kataru, pa kasnije u Kuvajtu, oba puta u klubovima. U Kataru sam bio u Al Rayyanu, bio je peti klub po budžetu, a igrali smo finale azijske lige prvaka protiv Jaicha, osvojili kup federacije, bili prvi u regularnom dijelu prvenstva. U Kuvajtu bolje da nisam ni bio. Dobili smo prve dvije utakmice, onda mi se jedan stranac ozlijedio, drugi je nakon treće dobio otkaz i nakon prvog dijela lige više se uopće nisu javili ni poslali vizu.

Grčka epizoda je bila dobra?

- U Grčkoj sam vodio Olympiacos i prije odlučujuće utakmicu s AEK-om su prekinuli prvenstvo zbog korone i AEK je proglašen prvakom. Sljedeća sezona je prekinuta vrlo brzo, prekinuli su nam ugovore i meni i petorici stranaca i tu je bio kraj.

I Zagreb je bio?

- Bio je Zagreb dvaput, oba puta sam otišao u pauzama prvenstva.

Goluža je sjajan

Spominjala se i Srbija?

- Samo neformalno kroz razgovore.

Malo je naših trenera koji rade u inozemstvu,

- To je sigurno veliki problem i treba se zapitati zašto je to tako. Dosta važno pitanje. Svi drugi guraju svoje, Španjolci ovdje recimo dominiraju, ali ih je postalo premalo pa sve više guraju u priču Portugalce, a nas skoro da nema. Nevjerojatno je da jedan Goluža koji ima čudesan CV, koji je nevjerojatan trener i radnik, u rukometu da nema posla. To je jako loše. I mislim da bi se moralo tu nešto više učiniti.

Zagreb, Katar, Saudijska Arabija, Kuvajt, Grčka i sada UA Emirati, zanimljiv put čovjeka koji je sa Zagrebom osvojio dva naslova prvaka Europe, koji je olimpijski pobjednik iz Atlante, pivot s europskom broncom i svjetskim srebrom. Očito odlučan biti trener.

Linker
18. travanj 2024 00:44