foto: (Sascha Steinbach, Christof Koepsel / Getty) JL ilustracija
IZ HERNINGA P. ŽUKINA

LEGENDA NAJAVILA IZNENAĐENJE Hrvatska napada Dansku, Pero Metličić poručio: 'Sada smo još jači!'

Hrvatska rukometna reprezentacija u petak u 20.30 u danskom Herningu u velebnoj Jyske Bank Areni protiv reprezentacije zemlje domaćina otvara kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Rio de Janeiro.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 08. travanj 2016. 10:51

Izabranici Željka Babića su u četvrtak ujutro letom iz Zagreba doputovali do Billunda i zatim autobusom do Herninga u kojem će biti smješteni tijekom trodnevnog turnira kojim će se odlučiti koje dvije reprezentacije iz kvarteta Danska, Norveška, Hrvatska, Bahrein putuju na OI.

Naši i danski reprezentativci stari su znanci, odigrali su velik broj važnih utakmica na velikim natjecanjima. U zadnja dva ogleda u završnicama bili su uspješniji Danci. Bili su bolji od naših u polufinalu SP-a 2013. u Barceloni, isto su ponovili i na svojem terenu na EP-u 2014., upravo u istoj dvorani u kojoj će se odigrati predstojeće kvalifikacije.

Povijest i statistika ipak na otvaranju turnira neće značiti ništa. Zna to Petar Metličić koji je i ovom prilikom odradio izbornički posao u najavi:

- S puno samopouzdanja ulazimo u ovu akciju, nismo imali previše vremena za uigravanje, ali ipak imam osjećaj da smo čak i bolji no što smo bili na EP-u u Poljskoj. Imamo veću širinu, ne muče nas toliko ozljede kao uoči EP-a.

Metličić je ukratko dao svoj pogled na trodnevna zbivanja u Herningu:

- Bez obzira na to što napravimo s Dancima, a vjerujem da ih možemo pobijediti, za odlazak u Brazil moramo biti bolji i od Norveške, naravno, niti Bahrein se ne smije nikako podcijeniti. Odličan uspjeh i bronca u Poljskoj dali su dečkima krila i to nam je veliki poticaj u izgradnji ove generacije.

Nešto slabiji rezultati Danaca u posljednje vrijeme ne zavaravaju Metličića:

- To ne znači baš ništa, riječ je boljoj momčadi no što to pokazuju rezultati u zadnjem periodu. Igrat će pred svojom publikom, to će im biti vjetar u leđa, ali smo ih spremni iznenaditi, uvjeren sam.

Inače, reprezentaciji se naknadno dan uoči puta kao 21. putnik u Herning priključio Lovro Mihić. Izbornik Babić će tek večer uoči utakmice odlučiti kojih će 16 igrača biti u zapisniku, a tijekom turnira u sljedeće dvije utakmice može minimalno rotirati i zamijeniti samo još dva igrača.

Nešto više od 24 sata prije utakmice s Dancima mogao je reći samo to da će poštedjeti Ivana Sliškovića i čuvati ga za ključnu utakmicu s Norveškom u nedjelju.

Vujović, Smajlagić i Hasanefendić žele u Brazil

Hrvatski rukometaši u Herningu traže plasman na OI, a ta skupina koja se igra u Danskoj jedna je od tri koje se igraju u Europi te se u druge dvije skupine traže još četiri putnika za Brazil.

Na turniru u Poljskoj, u Gdanjsku, zadnji domaćin EP-a igra s Makedoncima, Tunižanima i Čileancima. Dvije europske momčadi su favoriti, Ivica Obrvan s Makedonijom ima priliku ispisati povijest makedonskog rukometa.

Šveđani su domaćini treće skupine u kojoj u Malmöu najmanje izgleda ima Iran našeg Irfana Smajlagića. Uz domaćina i “Pipeove” igrače, za jedno od dva mjesta za Brazil bore se i Slovenci Veselina Vujovića i Španjolci.

- Uvjeren sam u naš plasman, raspoloženje u momčadi je unatoč dugom putu odlično. Imamo kvalitetu i sve ostalo potrebno za put na OI - rekao je Vujović nakon prvog treninga Slovenaca u Malmöu.

Zasad je poznato šest od 12 sudionika OI: Brazil kao domaćin, Francuska (svjetski prvak), Argentina (panamerički prvak), Njemačka (europski prvak), Katar (najbolji u azijskim kvalifikacijama), Egipat (prvak Afrike).

Linker
24. rujan 2024 21:18