Ante Čizmić / Cropix
INTERVJU S KAPETANOM

Kopljara pogodilo pitanje o ozljedama: 'Mogu ja paziti na sebe, ali visok sam 2,10, imam 115 kilograma'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 26. siječanj 2016. 23:51

Novi kapetan reprezentacije Marko Kopljar se uoči utakmice s Poljskom (srijeda, 20.30) bavio generalnim problemima naše momčadi. Na tu se utakmicu teško bilo fokusirati jer ne treba očekivati da se može pobijediti domaćin kojemu se pred 15 tisuća navijača također rješava pitanje prolaska u polufinale.

- Motiv nam je to što ćemo igrati pred velikim brojem ljudi, odigrati odličnu utakmicu radi nas samih. Najljepše je igrati pred punim tribinama, čak i ako navijaju protiv tebe. Trebamo zaustaviti Bieleckog, koji igra kao preporođen, teško ga je zaustaviti, tu je i Lijewski, jaki su, odlična su ekipa, a igraju kod kuće. Neke ćemo stvari pokušati zatvoriti i pokušati iznenaditi - rekao je Kopljar.

I Marko se bavio svojevrsnim opravdanjima jer ga je pogodilo pitanje, primjerice, kako to da jedan Narcisse s 35 godina nije ozlijeđen dok neki drugi jesu:

- O tome se ne može raspravljati, netko se jednostavno ozlijedi jer je preopterećen, netko se u određenom periodu ne ozlijedi. Ja sam većinu karijere jako pazio, bio sam stalno zdrav, nikad ozlijeđen, a sad sam se ozlijedio. Svima bi, i Poljacima i Francuzima, bilo bolje da nisu imali ozlijeđene. Evo, Domagoj Duvnjak će se vratiti u Kiel i igrati svaku utakmicu po 60 minuta jer im je cijela momčad ozlijeđena. Kako da se zaštitimo?! Nikako, ako se igra svakih par dana. Mogu ja paziti na sebe do krajnjih granica, ali visok sam 2,10, imam 115 kilograma. To je veliko opterećenje svaki put kad skočim i doskočim. Jednostavno se ozlijediš, nezaliječen moraš igrati, a jedno veže drugo, ozljeda na ozljedu. To je jednostavno tako, pokušavaš biti najbolji u pravo vrijeme.

Kopljar je dao još jedan primjer. Nijemci su na EP došli bez kompletne prve postave, a sad su im uoči najvažnije utakmice otpala još dva ključna igrača:

- To se stalno događa, nekome manje, a nekome više. Uzmi dva najbolja igrača nekoj reprezentaciji pa ćete vidjeti kako je to. Ne tražim isprike, ali ne treba se baviti stvarima koje se ne mogu ispraviti. Ako igraš 60 minuta dva puta tjedno, moraš stati. Ako ti ne daju da staneš, tijelo će ti samo reći - ne može više, dosta je.

Niti to nije bio izgovor, no Marko je naglasio da je trebalo i malo više sreće jer su na EP-u sve dobre momčadi:

- Island je u našoj skupini dobio Norvešku, Bjelorusija Island, a Norveška nas. Island je ispao, a imao je dva boda na startu. EP je najteže od svih natjecanja jer nema loših, na OI i SP-u je puno lakše. Nitko ovdje nije praktično ostao bez bodova.

Kopljar je mogao veći dio krivnje svaliti na naše vratare koji su najlošiji par na prvenstvu, ali nije, kapetanski je razdijelio krivnju:

- Vratari su važni, ali oni ne mogu ništa bez pomoći dobre obrane. Obrana mora biti na nivou da oni nešto urade. Protiv Francuza smo bili loši, nismo bili posloženi i zato smo tako teško izgubili. Stožer će tu nakon prvenstva tražiti odgovore. S Poljacima, a i nakon EP-a moramo igrati bolje nego sada. Imamo kvalitetu, možemo bolje, trebalo je imati i malo više sreće. Nije je bilo i zato smo u ovoj situaciji.

Na tri natjecanja zaredom nismo uzeli medalju, no to je sastavni dio sporta...

Marko je uzimao odličja čim je ušao u reprezentaciju, a sada kad je već starosjedilac u njoj, medalje izostaju:

- Tako je kako je, ja se osobno nisam umorio. Imat ćemo radno ljeto, jedne pa druge kvalifikacije pa Olimpijske igre, nema vremena za umor.

Linker
23. rujan 2024 07:26