Damir Škovrlj/Novi list/Cropix
LIGA ZA BEDAKA

KAŠTELANSKA SRAMOTNA PJESMA Skandalozna snimka mobitelom: Čemu to, ljudi, kome to treba, jeste li vi normalni?

U tjednu kada PPD Zagreb igra s PSG-om, tjedan dana nakon što se brončana euro-reprezentacija peti puta plasirala na olimpijske igre, 'klapa' Kaštela svojom je izvedbom pjesme o Rijeci nanijela nevjerojatnu sramotu rukometu i sportu uopće. Portalima i društvenim mrežama kola njihov uradak.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. travanj 2016. 15:55

I sada umjesto da se piše o dobrom, o onom što rukomet stvarno jest, takvi dolaze u prvi plan. Pita se čovjek otkud im pravo....

U vrijeme kada je svijet u svim segmentima u borbi protiv rasizma bilo koje vrste, u vrijeme dok tamo neki Messi, Ronaldo, Neuer snimaju reklame 'ne rasizmu', u vrijeme dok je borba protiv diskriminacije bilo koje vrste lajtmotiv olimpijskog pokreta, svakog ozbiljnog sportskog događanja, liga, mi imamo neviđenu sramotu, pišu Sportske novosti.

Nastala je nakon utakmice, u svlačionici. Poslana je audio-snimka u kojoj se vrijeđaju Rijeka, Zamet, Srbi... I to igrač - igraču. Tragično. Kada se to dogodi na tribinama, nije normalno, niti ikome nosi dobro, a kada se dogodi među sportašima samima, jednostavno ostaneš bez teksta. Svaka ljutnja ima svoje granice, a uvijek ima i sutra. Misle li ti mladići o bilo čemu?

Razlog? Zašto se dogodilo? Kaštelani su razočarani neprolaskom u Ligu za prvaka. Misle da im je tamo bilo mjesto. Za to optužuju Zamet, koji je, kao, 'pustio' utakmicu u Umagu te tako omogućio domaćinu da prođe umjesto njega. Nije rečeno po čemu to Umag, koji je igrao najbolju sezonu do sada, nije smio pobijediti i nije zaslužio biti ispred, makar je cijelu sezonu to slučaj, a nije ni pojašnjeno da je Zamet baš iz Kaštela nakon -5 odnio važan bod. I ne samo Zamet, Dubrava je odnijela dva...

Dojma smo da jedna mlada dobra momčad iz Kaštela, koja dobro radi rukomet, traži razloge na strani na kojoj ih nema, umjesto da ih traži u onome što zna raditi. A način na koji to čini je još i zabrinjavajući. I ne obećava da će od njih ikad išta biti, na žalost, jer sport je puno više od lopte. A njima to izgleda ne ide...

Uvrijedili su Zamet, koji je jako puno dao hrvatskom rukometu. Ne treba govoriti o Suliću, Načinoviću, Matoševiću, Džombi... Znaju li oni uopće išta o tome? Trebali bi znati ako se bave time čim se bave. Uvrijedili su Milana Uzelca, momka koji više od 20 godina igra Hrvatsku ligu, koji je zaštitni znak Zameta, te su napravili ratno stanje na relaciji Kaštela - Rijeka, pa zamislite sada te njihove sljedeće utakmice...

Treba li se ponovo dogoditi neka glupost, treba li se zbog sporta plaćati dodatno osiguranje, dovoditi specijalci... Čemu to, ljudi, kome to treba, jeste li vi normalni?

I onda se u sve to uključi politika, jedva čekajući, kao da nema drugog posla. Odjednom joj je Zamet zanimljiv. A zanimljivo da u tom istom gradu Rijeci Zamet godinama nije zanimljiv nikome i nikad nije dobio tretman, koji je to svojim rezultatima kroz povijest zaslužio. O tome se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nije nikad očitovao kao o incidentu, a mogao je i zbog Milana Uzelca, koji je u tom Zametu ostavio kosti, o kojima se danas diskutira.

No, tako je kod nas, kad je kaos, nek’ je kaos, posebno kad nije moj. Dovoljno je da je rekao Valter Matošević, on je strašan autoritet, kojem ne treba dodatak. Samo nedostaje još da se uključe diskutanti o pravima manjina, pa sociolozi, koji su strašno pomogli Zametu... To je jedino što nam ne treba i više nam se, iskreno, uopće ne sluša.

A kaosa ne smije biti i HRS će, kao i dosta puta dosad, to morati riješiti beskompromisno jer to više nije stvar socioloških analiza, već nečeg sasvim drugog, nečeg što više ne treba analizirati, nego početi sankcionirati jer drugog puta da prestane - nema.

Bilo je i dosad onih koji su prelazili granice normalnog ponašanja kada je riječ o sportu, pa ih više nema, makar su mnogi mislili da im je to jedina stvar u životu i da s njom mogu raditi što hoće. Imali smo nekad slučajeve Metković, pa Labin, pa i druge sitnije, pa su prošli s posljedicama. A i nakon toga rukomet traje, baš kao što će trajati i nakon ovoga.

Samo im treba promijeniti glazbu. Ti su momci morali znati što rade, a ako nisu znali, to su im morali reći oni koji za njih odgovaraju. Nisu rekli, platit će ceh, skupo i skupa jer nije stvar njih, nego rukometa i sporta u cjelini. Nije to zezancija, to rukometu i sportu - ne treba.

Linker
25. rujan 2024 11:20