FRANCUZI SU POLJULJANI

Kapetan Tricolora: 'Svejedno je hoćemo li igrati protiv Hrvatske ili Španjolske'

Piše: Dragan ZubovićObjavljeno: 20. siječanj 2013. 12:13

U najavama uoči posljednje utakmice u skupini Francuska - Njemačka 30:32 (16:16), francuski su mediji isticali da Njemačka više nije jaka kao prije 6 godina (2007) kad je bila svjetski prvak i da na dvoboj protiv Francuske dolazi “pognute glave po poraz”. Tako je na dan utakmice najavio L’Equipe, koji se na više od pola stranice bavio krizom njemačke reprezentacije posljednjih godina.

No, umjesto očekivane pobjede dogodilo se veliko iznenađenje jer je Njemačka, koja je na otvaranju SP-a podbacila izgubivši od Tunisa, uspjela iznenaditi svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika Francusku, čime je ujedno zauzela prvo mjesto u skupini.

Francuski se mediji zbog toga sada više ne bave slabostima njemačke nego svoje reprezentacije.

“Ovaj poraz je pokazao da Francuska ima slabosti”, piše u naslovu sportski dnevnik L’Equipe, a zatim dodaje:

“Nekoliko glavnih igrača je podbacilo, a obrana je bila jako loša. Izgleda da je Francuska poljuljana uoči osmine finala protiv Islanda.”

Pivot Francuza Cedric Sorhaindo objasnio je uzroke poraza.

- Nedostajalo nam je ritma i agresivnosti, a osobito smo podbacili u obrani.

Na istoj valnoj dužini je i francuski izbornik Claude Onesta.

- Izgubili smo bitku u fazi obrane. Nedostajalo nam je agresivnosti, izgubili smo praktički sve dvoboje. Ovim porazom nam je poljuljano samopouzdanje.

Kapetan Francuza Jerome Fernandez smatra da osim loše igre u obrani, nije bilo kolektivne igre u fazi napada.

- U obrani smo podbacili, a mogli smo čak izvući remi. Nismo uspjeli jer smo u završnici utakmice, kad smo lovili rezultat, igrali sebično, svatko je igrao za sebe. Ako prođemo Island, svejedno nam je hoćemo li u četvrtfinalu igrati protiv Hrvatske ili Španjolske.

“Posljednjih godina Francuska je osvajala trofeje zahvaljujući neprobojnoj obrani, koja je podbacila protiv Njemačke”, piše L’Equipe u analizi.

“Vođa obrane Didier Dinart bio je najlošiji igrač na terenu, ali nije on jedini krivac za poraz jer osim njega podbacili su još Jerome Fernandez, Daniel Narcisse i vratar Thierry Omeyer.”

Zatim je L’Equipe dao riječ prozvanom veteranu Didieru Dinartu, koji je iskreno priznao da je podbacio.

- Ja sam kriv za poraz. Fizički sam spreman, ali nisam bio dovoljno agresivan u bitkama s njemačkim napadačima. Ako prođemo Islanđane, onda nas u četvrtfinalu čekaju Španjolci ili Hrvati.

Zanimljivu analizu dao je bivši francuski izbornik Daniel Costantini, koji je sada stručni komentator radijske postaje RMC, a s Francuskom je bio svjetski prvak 1995. i 2001.

- U fazi napada, njemački reprezentativci igraju jako brzo. Jednostavno, Njemačka me impresionirala brzom igrom u pobjedi protiv Francuske. Iako je prvo poluvrijeme završilo neodlučeno 16:16, po prikazanoj igri Njemačka je zaslužila vodstvo s nekoliko golova razlike, tako da neodlučen rezultat nije izgledao loše za Francusku. U nastavku utakmice, njemački val pomeo je francusku reprezentaciju, koja, izgleda, ima problem u tome što je dosta njenih igrača poput Dinarta u kasnim igračkim godinama, pa se na jakim utakmicama vide znakovi umora.

Linker
23. rujan 2024 19:20