Ivan Barbić
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
BARBA ZAFRKANT

Junak najveće HR-priče ovog ljeta: ‘Feštali smo tri dana! Sve je počelo patnjom, nismo mogli stajati‘

‘Ima nas par za zezanciju. Da nije bilo našeg kapetana, ja ne bih znao ni kad treba ići jesti.‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. kolovoz 2021. 10:55

Kao što je bio neuhvatljiv suparnicima na Europskom prvenstvu tako je bio neuhvatljiv i za razgovor. Ali s opravdanim razlogom, zaslužio je proslaviti i europsko srebro, ali i nagradu za najbolje lijevo krilo Europe u konkurenciji do 19 godina. A kad smo Ivana Barbića napokon u srijedu “uhvatili” sami smo mu predložili odgodu za još jedan dan jer je ostao - bez glasa.

Bila je to očito dobra fešta?

- Tri dana smo feštali - smije se mladi Senjanin, a nakon samo nekoliko minuta shvatite zašto uz službene titule ima i neslužbenu, koju dijeli s Matejom Mandićem - titulu najvećeg zafrkanta u našoj U-19 reprezentaciji.

- Jesam, priznajem. Ali kad je trening ili utakmica onda nema zezancije, onda sam skroz ozbiljan, no čim završi...

Nakon izgubljenog finala baš i nije bio razgovorljiv, emocije su bile prejake, ali u međuvremenu je posložio sve dojmove.

- Svi smo bili malo tužni nakon finala i tek smo nakon koji dan postali svjesni što smo napravili i da je to velika stvar.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Nismo bili favoriti

Jeste li očekivali da bi u vašim rukama mogla završiti nagrada za najbolje lijevo krilo prvenstva?

- Do polufinala nisam, iako su mi prijatelji govorili da bih ju mogao osvojiti, a nakon polufinala sam i ja počeo razmišljati. Presretan sam, ali kako naš izbornik kaže sad treba uzeti gumicu, sve to izbrisati i idemo dalje.

Vi ste u reprezentaciju ušli kao član RK Senja, koji je B ligaš u Hrvatskoj, odnosno drugoligaš, a igrali ste protiv dečkiju koji igraju francusku ili njemačku ligu, jeste li o tome uopće razmišljali?

- Samo u smislu da mi je to još veći poticaj, a isto je bilo i s drugim dečkima. I nema tu neke razlike između njih i nas. Tko god nam je bio s druge stane imali smo isto ponašanje, na glavu unutra i dobiti ih.

On nije mogao izabrati najdražu utakmicu, odlučio se za dvije...

- Otvaranje protiv Portugala i polufinale protiv Slovenije. Mi nismo bili među dva-tri favorita prvenstva, možda tek peti, eventualno četvrti na toj listi, ali kad smo pobijedili Portugal dokazali smo si da možemo svakoga pobijediti i s tim smo stavom nastavili prvenstvo. Ma, mi smo bili tihi i samozatajni dok nije počelo, ali kad smo dobili tu prvu utakmicu rekli smo si “sad idemo dok kraja”.

Mandićevi govori

I tako su se i ponašali tijekom prvenstva, borba do kraja, svaki od njih.

- Svi smo radili jedan za drugoga, nema da će se netko štedjeti, ako ne možeš jasno to kažeš i ideš van i netko drugi umjesto tebe unutra.

A što se onda dogodilo u finalu?

- Iskreno, šest je utakmica bilo iza nas, ja se nisam mogao pomaknuti, možda je podsvjesno utjecalo i to što smo svi znali da nakon toga idemo doma...

Kako izgleda onaj zafrkantski dio u reprezentaciji objasnio nam je i na primjeru “najvažnijeg govora” uoči utakmice.

- Ja bih ozbiljno prozvao Mateja Mandića da nešto kaže i sad svi očekujemo što će reći, a on istupi pred nas i samo kaže “Dečki, ajmo mi to pobijediti” i naravno svi padamo do smijeha.

Ali nisu baš svi zafrkanti, nego su, kako kaže Barbić, savršena kombinacija.

- Nas tri-četiri smo zafrkanti, a ima i ozbiljnih, ne bismo se tako dobro slagali da nema i jednih i drugih, a najozbiljniji je Kuzma. Kapetan Dominik Kuzmanović.

- Da nema njega ne bih znao kad je sastanak, kad moram ići jesti, mi samo igramo rukomet, a Kuzma sve drži pod kontrolom. Bez njega se ne bismo znali organizirati, ipak smo mi samo rukometaši ha, ha. Iako, imamo mi i pametnih, recimo studenta matematike.

image
UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF Uros Hocevar/Kolektiff

Patnja u Delnicama

Kaže kako mu nije bilo teško izdržati pripreme koje su počele 4. srpnja. Točnije, nije bilo teško osim početka...

- Pet dana u Delnicama, to je bila patnja. I da, dogovorili smo se od početka da nema brojanja dana, nego idemo dan po dan.
Ovaj tjedan ima odmor, ali već u četvrtak je bio na treningu. Zajedno s Marinom Božičevićem, još jednim srebrnim, koji je s njim u Senju.

- Sad ćemo se okupati, a popodne ćemo na trening RK Senja.

Njegovog dosadašnjeg kluba, a od ponedjeljka će nositi dres Dubrave.

- Imao sam puno ponuda, bilo ih je i izvana, iz Poljske, Njemačke, od nekoliko naših premijerligaša, ali izabrao sam Dubravu iz više razloga. Jedan od glavnih je Krešo Ivanković, moj izbornik koji će mi biti sad trener i u klubu i za njega nemam riječi, super mi je. Znam da ću još napredovati, da ću dobro raditi, a najbitnije mi je da igram. Ovo vidim kao korak naprijed, a onda kad prerastem tu stepenicu idemo dalje. Imam tek 18 godina, uskoro 19, i nisam niti jednog trenutaka razmišljao o odlasku van jer se moram razviti do kraja.

A kad dođe na trening Dubrave osjećat će se skoro kao da su se nastavili treninzi U19 reprezentacije jer s njim će biti i Marin Lisac, Matej Komljenović, Mislav Obradović i Adam Šalić.

Baka čuva sve moje najvažnije nagrade, predao sam joj i ove

Jesu li srebro i nagrada za najbolje lijevo krilo pospremljeni?

- Jesu, predao sam ih baki u srijedu. Ona čuva sve moje najvažnije nagrade, s njom sam cijeli život.

S rukometom se upoznao kad je bio jako mali i bilo je to suzno upoznavanje.

- S pet i pol godina sam došao u dvoranu, stariji brat je trenirao, a ja sam plakao. Onda sam dolazio kad mi je doma bilo dosadno pa su mi počeli govoriti da sam talentiran, pa su došle i prve nagrade i to mi je bio poticaj i samo sam nastavio trenirati.

Molio je samo jednu stvar za kraj...

- Želio bih se zahvaliti svojoj obitelji i svim trenerima u Senju, hvala vam jer bez vas ne bih ovo postigao.

Linker
06. listopad 2024 15:12