Luka Cindrić

 ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp
LUKA CINDRIĆ ZA SN

Hrvatski reprezentativac otkriva kako je Barcu zamijenio Dinamom: ‘Imao sam ponude iz Njemačke, Francuske...‘

S klubom iz Bukurešta sljedeće sezone prvi put nakon 10 godina neće igrati u Ligi prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 21:44

Jedan od najveći rukometnih transfera ljetošnjeg prijelaznog roka pripada Luki Cindriću. Naš srednjak napustio je po užurbanom postupku Barcelonu dvije godine prije isteka ugovora na zahtjev kluba zbog financijskih teškoća i skrasio se pomalo iznenađujuće u Dinamu iz Bukurešta, prvaku Rumunjske. No, kada se “zagrebe ispod površine”, potraže razlozi, onda je jasno da je u Bukureštu glavni šef trener Xavi Pascual, da je direktor David Barrufet, da su to bila dvojica ključnih ljudi prilikom Cindrićevog dolaska u Barcelonu prije četiri godine. Dinamo je izgubio mjesto u Ligi prvaka, no Cindrić je usprkos tome odlučio prihvatiti ponudu Rumunja i sada izgleda znatno zadovoljnije nego prije nekoliko mjeseci kada ga je potez Barcelone poprilično uzdrmao.

Možemo li sada s odmakom o raspletu koji se dogodio u Barceloni?
- Iskreno, i mene je iznenadilo, ali klub je kao cjelina u velikim financijskim teškoćama. Ušao je i u zahvate obnove infrastrukture, to sve skupa je jako skupo i štedi se na svim segmentima. Jedan je nažalost bio i ovaj. Meni je u Barceloni bilo lijepo, dobio sam ono što sam želio, uspjeli smo u nastojanjima, ali jednostavno nije išlo dalje. I nisam jedini, odlazak je najavio i Perez de Vargas u Kiel, a on je dijete Barcelone, otišao je i Fabregas u Veszprem. Štedi se i u košarci, mislim da je pet, šest igrača dobilo otkaz, među njima i Nikola Mirotić. Jednostavno, tako se dogodilo.

Bilo je dosta ponuda

Nije lako išla rastava, imali ste još dvije godine važećeg ugovora.
- Malo se oteglo, no moram reći da je sve bilo jako korektno i sa stilom. Rekao sam svoje uvjete, oni su na njih pristali i to je bilo to.

Da ste dobri s Xavijem nije tajna, ali da ćete u Bukurešt, a ne u neku jaku ligu, ipak je bilo malo iznenađenje...
- Prvo, Xavi i Barrufet su odmah kada su saznali za rasplet u Barceloni uspostavili kontakt sa mnom. Željeli su da dođem, jer dobro se znamo, ja znam što oni mogu, oni znaju što ja mogu. Drugo, ponuda je još bilo, i iz Njemačke, i iz Francuske, i drugih europskih klubova, ali sve se nekako razvuklo, došlo je kasno, mnogi klubovi su za novu sezonu bili već popunjeni, jer se prijelazni rok radi najkasnije do veljače. Govorim naravno o vrhunskima, kakvi su bili u mom fokusu. S obzirom na situaciju oni su mi mogli ponuditi samo godinu dana ugovora, pa ćemo nakon toga vidjeti, dok je s druge strane Bukurešt ponudio dvije plus jednu i mislim da je to, uz činjenicu da je Xavi Pasqual tamo, bilo presudno.

Kako vam je u Bukureštu?
- Lijepo, snašao sam se, već smo osvojili i rumunjski Superkup. Sada sam našao i stan, pa će sa mnom u Rumunjsku i obitelj. Što se tiče momčadi, sve super, s nekim kao Ali Zein i Sorhaindo već sam igrao. Xavija jako dobro znam, on zna što očekivati od mene, zato je i inzistirao da dođem. U momčad se puno ulaže, njegovim dolaskom puno se toga promijenilo, mislim da će i još više. Kukić i ja dijelimo minute na sredini, lijevo su Kuduz i Ali Zein, desno Kašparek i Humet, na crti imamo Sorhainda i Bohana, došao je i Rosta, na golu smo dobili Cuparu, krila su Negru, Akimenko i Pascual, za obranu imamo Racoteu. Sve mi to liči na neki novi Vardar.

Spreman sam za maksimalne napore

Imali ste zanimljive pripreme.
- Bili smo u Portugalu, igrali na turniru s Portom, Ademar Leonom, dobili oba susreta, dobili smo i reprezentaciju Koreje. Za početak izgledalo je OK.

Ali Rumunjska liga nije baš...
- Rekao bih da je Španjolska kvalitetno jača, ali da je ova dosta brutalnija. Mi odskačemo kvalitetom, logično je očekivati naslove. Izazov nam je Europa. Mislim, nemamo Ligu prvaka, što svima nedostaje, ali u skupini Europske lige su nam Fuchse, Chambery, pa ako prođemo Granollers, Sporting i jaka završnica s njemačkim klubovima vjerojatno. Naravno da u ovim okolnostima želimo osvojiti Europsku ligu, to nam je prvi izazov, najavio je to i Xavi.

Startali ste u domaćoj ligi visokom pobjedom protiv Baia Marea (35:27).
- U Rumunjskoj ligi uvijek tri domaća igrača moraju biti na terenu, što je malo drugačije, ali to nam ne bi trebala biti teškoća. Nije bila ni sada. Mislim da sam zabio gol ili dva, golman Cupara čak tri.

Imali ste i svoj kamp ljetos u Poreču?- Da, bilo je jako dobro i uspješno, tako da dogodine to želimo poduplati. Dolaze nam mladi rukometaši iz cijele Europe, mislim da smo to dobro postavili i da će napredovati.

Nismo pitali za zdravlje, bilo je problema lani...
- Sada nema problema, sve je u najboljem redu. Zdrav sam, spreman za maksimalne napore - zaključio je Luka Cindrić.

Trofejna klupska karijera Luke Cindrića

VARDAR

3x prvak Makedonije, od 2016. do 2018.

3x kup Makedonije, od 2016. do 2018.

1x PRVAK EUROPE, 2017.

2x SEHA liga, 2017. i 2018.

KIELCE

1x prvak Poljske, 2019.

1x kup Poljske, 2019.

BARCELONA

1x Super Globe, 2019.

4x prvak Španjolske, od 2020. do 2023.

4x kup kralja, od 2020. do 2023.

4x kup ASOBAL, od 2020. do 2023.

3x španjolski superkup, od 2019. do 2021.

2x PRVAK EUROPE, 2021. i 2022.

1x iberijski superkup, 2022.

DINAMO BUKUREŠT

1x rumunjski superkup, 2023.

UKUPNO 31 trofej

Linker
01. svibanj 2024 09:51