Peta reprezentacija Europe
 HRS
NEMA STRAHA ZA BUDUĆNOST

Hrvatske klinke održale lekciju Norveškoj, a naša mlada nada proglašena najboljim lijevim krilom Europe

Hrvatska ženska kadetska reprezentacija oduševila u posljednjem nastupu na EP-u U17
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. kolovoz 2021. 08:12

HRVATSKA - NORVEŠKA 33:21 (18:10)
PODGORICA Verde Complex. Suci: Stefan Ivanović i Marko Vujisić (Crna Gora).


HRVATSKA: Novosel, Galinec, Zetovec: Perić 2, Vuković 7, Zrilić, Balaško 1, Kosovac 1, Gavrilović 1, Bule 8 (2), Marendić 4, Pleša, Oršulić 1, Megerle 2, Strinić 2, Žagar 4.
NORVEŠKA: Mardalen, Frisendal; Andersen, Jullumstro, Lauritzen 1, Björnsen, Enger, Fremo 3, Rekdal 5 (1), Kyrkjeeide 1, Fikstved 4, Grasdal, Hallingstad 1, Helland-Dovle 2, Kindervaag 2, Giske 2.
SEDMERCI: Hrvatska 3 (2), Norveška 1 (1).
ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute, Norveška 8 minuta.


Isplatilo se u nedjelju malo iza podneva pogledati utakmicu hrvatskih kadetkinja protiv Norvežanki na Europskom prvenstvu do 17 godina u Crnoj Gori. Dvoboj za 5. mjesto u Europi u kojem su hrvatske klinke doslovno razbile Norvešku, a upravo su Norvežanke godinama pojam u ženskom rukometu i godinama izvor frustracija za mnoge naše ekipe. Ovog puta Norvežanke nisu mogle baš ništa, hrvatske klinke su im održale pravu lekciju.


Od početka su se naše igračice nametnule, već u prvom poluvremenu je bilo osam razlike, odmah na početku drugog dijela okruglih 10, a popelo se na +12. Hrvatska se nije u napadu upustila u jurnjavu s Norvežankama, to uglavnom loše završi, nego su imale pametno postavljen napad, a cijelu utakmicu su se brzo vraćala u obranu u kojoj su bile guste i pokretljive. Imale su recept i primijenile ga bez pogreške. Utakmica za uživanje, utakmica koja je pokazala da hrvatski ženski rukomet uz pravu brigu ima itekakvu budućnost.

image
Katja Vuković je trenutačno 6. strijelac prvenstva s 35 golova
FILIP FILIPOVIC/EHF

U sedmoj sve pokazale

- Nakon šest utakmica na ovom prvenstvu u ovoj posljednjoj su pokazale točno ono što znaju, odigrale su sve što se od njih očekivalo, što su vježbale 40 dana i mislim da je ovo jedan veliki zalog za budućnost i da će uz kvalitetan rad po klubovima i okupljanja sve više rasti i napredovati u igri i znanju, ali i na ljestvici kvalitete reprezentacija - rekao je izbornik Nenad Smiljanec, koji je nakon drugog kruga najavio upravo ono što se i dogodilo, da će se njegove igračice potpuno osloboditi i pokazati kvalitetu koju imaju.


A u toj ekipi doista ima potencijala za vrhunske igračice, od sve tri golmanice, preko krila do vanjske linije s Bule, Marendić, ali i “dvije Ćamile”, Megerle na lijevom vanjskom i Žagar na desnom...


Jednu od njih je već nagradila i Europa jer je “mala” Katja Vuković proglašena najboljim lijevim krilom prvenstva. “Mala” jer je dvije godine mlađa od ovog godišta.


- Katjin izbor u najbolju sedmorku prvenstva nam je svima na čast, ne smije se zaboraviti da je ona 2006. godište. Ona je inteligentno dijete s izraženom i tzv. sportskom inteligencijom, ima i pravu sportsku drskost i poletnost, jedan je od glavnih motora dizanja atmosfere i borbenosti u ekipi, dobri duh ove ekipe - hvali ju izbornik.


Sad kad je sve završilo, je li sve i ispalo kako ste očekivali ili su djevojke i premašile očekivanja?
- Očekivali smo da možemo među osam najboljih ekipa Europe, ali nismo baš očekivali peto mjesto. Drago mi je da su i svi koji su ih gledali u Podgorici shvatili da vrijede puno više od onoga kako se činilo na početku i da doista imaju veliki potencijal. Ovo je dobro popunjena reprezentacija i svaka igračica koja uđe s klupe može i daje svoj doprinos.
Ali izbornika su oduševile i svojim ponašanjem, kako nam je prije nekoliko dana rekao “one su sve baš onakve kakvo biste željeli da je vaše dijete”.


A netom nakon utakmice na mobitel izbornika seniorske reprezentacije stigla je poruka Dragana Adžića, crnogorskog seniorskog izbornika i jednog od najboljih svjetskih ženskih trenera.
- Kaže da je nakon seniorke bronce u Danskoj ovo još jedan znak povratka hrvatskog ženskog rukometa, čista desetka i čestita curama i stručnom stožeru. A kad to kaže takav rukometni autoritet onda znači da je to - to - sa zadovoljstvom je prenio poruku Nenad Šoštarić, a s jednakim zadovoljstvom ju je primio izbornik Smiljanec.

Pohvala velikog trenera

- Pohvala jednog od najvećih ženskih trenera jako godi, a s izbornikom Šoštarićem smo bili u vezi i prije ove posljednje utakmice s Norveškom, ali i tijekom cijelog prvenstva i doista dobro surađujemo. Moram se zahvaliti i kompletnom stožeru, živjeli smo stvarno kao jedno tijelo cijelo ovo vrijeme.
Ta dobra suradnja između izbornika seniorki i izbornika mlađih kategorija, rad u zapravo povezanoj cjelini je upravo ono što i donosi rezultat. Što više pameti na okupu, to je bolje svima. Pokazalo se i na ovom primjeru.
- Cijeli taj stožer je očito kliknuo i uspjeli su kod ekipe razviti osjećaj zajedništva kakav je imala i seniorska reprezentacija, a to je jako bitno. Ovaj rezultat je dokaz da talentirane djece ima, svaka od ovih cura zna igrati rukomet i sad je na svima nama u ženskom rukometu da ih se pazi i da se nastave razvijati. Njihovo znanje je prije svega rezultat rada u klubovima,koji je korektan i dobar, a stožer je u malo više od mjesec dana napravio ogroman posao i hrpu talentiranih curica složio u ekipu koja ima i glavu i rep, koju je lijepo gledati kako igra - kaže Nenad Šoštarić.

Ovo je polazna osnova

Sad je vrijeme da proslave i da se odmore, zaslužile su i jedno i drugo. A onda to treba ostaviti iza sebe jer koliko god su rezultati u mlađim kategorijama stvar s kojom se lijepo pohvaliti samo je jedino doista bitno - koliko njih će izrasti u prave, seniorske igračice.
- Apsolutno im treba čestitati, ali isto tako moraju shvatiti da je ovo polazna osnova. Svi mi u ženskom rukometu želimo više i bolje, želimo da u dogledno vrijeme ne budemo više samo u prvih osam, nego u vrhu. Potencijal za to postoji, treba toj djeci uvjete za rad i treniranje i omogućiti im jake utakmice - kaže Šoštarić.


Tu dolazimo i do problema, jer ove djevojke u Hrvatskoj neće imati utakmica sa svojim godištem, što nije najpametnija odluka HRS-a i možda je vrijeme da se okupi “ženska rukometna pamet” i pokuša posložiti tu priču na drukčiji način.
- Da, sve su one sad seniorke, a imaju samo 17 godina. Mislim da je definitivno loše to što one nemaju u Hrvatskoj utakmica sa svojim godištem, da je prerano da su samo seniorke. Neke od njih već igraju dosta u svojim klubovima, kao Marendić i Bule, kod Bule se to recimo baš vidjelo, kako je turnir odmicao ona je sve više rasla. Ja ću tri igračice Lokomotive koje su bile na ovom EP priključiti seniorskoj ekipi, igrat će za drugu ekipu i kad je god moguće za prvu, Strinić je u Splitu u trenažnom procesu, golmanice Novosel i Zetović će biti u prvim ekipama, ali recimo Pleše je u Zametu koji igra drugu ligu, veliki problem je Megerle koja je vrlo talentirana, ali realno nema još mjesto u prvom sastavu Podravke... Treba biti jako oprezan i svi mi u klubovima moramo dobro razmisliti kako im omogućiti da imaju dovoljno jakih utakmica i da se nastave razvijati. Najbitniji dio i onaj u kojem najviše gubimo je taj prelazak u seniorke i tu zbilja moramo svi paziti i dobro odraditi posao - zaključio je Nenad Šoštarić.

HRVATSKA NA EP

Ekipa:
Lea Zetović (Sesvete Agroproteinka)
Nika Galinec (Podravka Vegeta)
Ema Novosel (Dugo Selo '55)
Katja Vuković (Dugo Selo '55)
Lara Perić (Podravka Vegeta)
Laura Oršulić (1234 Virovitica)
Kala Kosovac (Lokomotiva)
Iva Bule (Dalmatinka)
Tena Megerle (Podravka Vegeta)
Nikolina Pleša (Zamet)
Sara Marendić (Split 2010)
Anđela Žagar (Lokomotiva)
Iva Zrilić (Lokomotiva)
Nika Gavrilović (Sesvete Agroproteinka)
Ema Balaško (Podravka Vegeta)
Ivona Strinić (Split 2010)
Stručni stožer:
Nenad Smiljanec (izbornik)
Anđa Bilobrk (trenerica)
Mirko Zorko (trener vratarki)
Ivan Đuroci (kondicijski trener)
Fran Lončarić (fizioterapeut)
Dean Vučić (tehniko)

REZULTATI HRVATSKE NA EP

Prvi krug
Rusija - Hrvatska 37:23
Hrvatska - Švedska 33:27
Hrvatska - Slovenija 32:25
Drugi krug
Danska - Hrvatska 35:22
Hrvatska - Crna Gora 23:20
Razigravanje od 5. do 8.
Hrvatska - Rumunjska 27:23
Za 5. mjesto
Hrvatska - Norveška 33:21

Linker
29. lipanj 2024 11:48