JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
NAJTEŽA UTAKMICA

Hrvatska teško stradala protiv Danske, ništa od najvećeg čuda na EURU i lakšeg puta do SP-a!

Vratila se ranjena Hrvatska u jednom trenutku na samo dva gola razlike, ali nije imala snage za preokret
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. studeni 2022. 19:46

HRVATSKA - DANSKA 17:26 (8:14)

LJUBLJANA Dvorana Stožice. Gledatelja 2.000. Sutkinje Merz i Kuttler (Njemačka)

HRVATSKA: Pijević (10+1), Bešen (3+1); P. Posavec 2, Krsnik, S. Posavec 2, L. Kalaus 1, D. Kalaus, Ježić, Japundža, Pavlović 6 (4), Burić 3, Šimara, Debelić 1, Barišić, Blažević 2, Prkačin. Izbornik Nenad Šoštarić.

DANSKA: Toft, Reinhard (5+2); S. Iversen 1, Hansen 1, Heindahl, Ostergaard 1, Tranborg 3, Aagot 2, Jorgensen 5 (2), Jensen, Burgaard 1, Pettersen 1, Hojlud 4, Friis 3, R. Iversen, Halilčević 1, Moller 3 (3). Izbornik Jesper Jensen

SEDMERCI: Hrvatska 6 (4), Danska 10 (5)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Japundža 16, P. Posavec 43), Danska 8 minuta (Tranborg 9, S. Iversen 20, Heindahl 27, Ostergard 28)


Hrvatska je poražena i u drugom susretu drugog kruga Eura u Ljubljani. Danska se uspjela revanširati za poraz od prije dvije godine u borbi za broncu. Vidjelo se već protiv Slovenije da to jednostavno neće ići u ovom sastavu, makar je ponovo bilo dobrih momenata na početku drugog dijela. No, bilo je premalo. Danska je bila samo pokušaj nečega, ali pokušaj za koji jednostavno nije bilo ni snage, ni mogućnosti. Utakmica na kraju skupine drugog kruga sa Švedskom bit će samo formalnost.

Sam početak utakmice odredio je sve. Dakle, ovako – prvo smo prosuli dvije kontre, jednu od njih izgubili (P. Posavec), jednu promašili (Krsnik). Onda smo imali dva ishitrena šuta Kristine Prkačin kroz danski blok (!?), nepotrebno, onda je penal promašila Valentina Blažević, a sve to sa tri promašaj u uvodu začinila je Dora Krsnik. I da stvar bude gora Danska je u tom periodu promašila ček tri sedmerca, a mi nismo napravili ništa. Za 20 minuta igre u prvom dijelu zabili smo samo jedan gol iz igre, a premalo je to.

Tea Pijević bila je jedina svijetla točka naše igre, ali njenih sedam obrana na sve pogreške koje smo napravili u prvih 30 minuta jednostavno se nisu vidjele. Danska je igrala lagano, lagano otvorila utakmicu. Šoštarić je na 1:5 zvao time out, počeo mijenjati, ne bi li to zaustavio. I uspio je donekle, ali opet smo se jako brzo vratili u početno stanje i Danska je na poluvrijeme otišla sa +6.

Danska je igrala klasično, mijenjala i pod dvije igračice obrana – napad, ali mi to iskoristiti nismo mogli. Danska je imala i osam minuta isključenja u prvom dijelu naspram naše dvije minute, ali ni to nismo iskoristili. Danske vanjske igračice Hansen, Tranborg i Burgaard lagano su stvarale viškove, mi nismo imali obranu koja je to bila u stanju ispratiti. Nije to jednostavno bio rukomet za Europu, previše je to banalnih pogrešaka da bi se bilo konkurentno, pristojnoj, ali ne posebnoj Danskoj.

Samo na mahove smo se zalaufali, ponešto zabili u seriji, no Danska je bez napora držala kontrolu utakmice.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff

Počeli smo drugi dio sa 3:0, promijenili obranu na 5-1, približili se Danskoj i samo je strpljenje u napadu krivo da ih nismo uspjeli dostići. Šteta, jer Danska nam je ponudila sve što mogli poželjeti nakon jako lošeg prvog dijela. Spustili smo se na -2 i sve je izgledalo znatno bolje, ali penala na danskoj strani bilo je najviše. Promašili su ih pet, ali je Jensen s klupe gurnuo Moller i popravio taj segment sa tri uzastopna gola, pa se Danska vratila na +5. Šoštarić je ponovo morao zvati time out ne bi li nam izgradio još jednu priliku, ali stalno stizati, to nikad nije lako.

Katarina Pavlović je puno zabijala, ali je dosta lopti i fulala i izgubila i ta njena hrabrost koja nam je dobro došla i trebala bila je mač sa dvije oštrice. Danska je vratila kontrolu utakmice, i u 49. minuti bila je na +7 što je bila njihova najveća prednost u utakmici. Bili smo sve dalje od povratka.

Jesper Jensen je isto pozvao time out da mu se ekipa ne bi prerano počela veseliti, jer je na 13:15 teško disao, a na 22:15 mu je bilo lako za poneki savjet. Kao i protiv Slovenije mi smo padali kako se bližio kraj i bilo je samo pitanje na koliko ćemo golova minusa završiti. A završili smo na -9, što dakako ne odgovara viđenom, ali to je tako. Isto je bilo i s Norveškom i sa Slovenijom. To je naša realnost u ovom trenutku.


NORVEŠKA - ŠVEDSKA 27:25 (13:13)

LJUBLJANA Dvorana Stožice. Gledatelja 1.500. Suci: Alvarez i Bustamante (Španjolska)

NORVEŠKA: Lunde (11), Solberg (2); Arntzen, Ardahl 1, Skogrand 1, Mork 4 (2), Oftedal 4 (1), Aune 1, Breistol 1, Ingstad 6, Novak, Reistad 7, Hovden, Anderssen 1, Wollik, Rushfeld 1. Izbornik Thorir Hergeirsson.

ŠVEDSKA: Bundsen (1), Ryde (8); Koppang, Stromberg, Blohm 7, Roberts 3, Petren 2, Johansson, Lageqvist, Linqvist, Hagman 3, Thorlefsdottir, Hanson 1, Carlson 9 (1), Axner, Danielsson. Izbornik Thomas Axner.

SEDMERAC: Norveška 3 (3), Švedska 1 (1)

ISKLJUČENJA: Norveška 6 minuta (Breistol 2+2, Ingstad), Švedska 8 minuta (Hagman, Hanson, Legerqvist, Thorlefsdottir)

Norveška je jako blizu polufinala. Veliki otpor dale su im Šveđanke, ali Norveški stroj melje 60 minuta i čeka svoju priliku. Čekao je dugo protiv Švedske koja je igrala odlično, vodila po 2 gola razlike, ali nije izdržala na kraju. Norveška ej nakon 18:18 u 42. minuti pobjegla i ostala nedostižna. Povukle su najiskusnije Mork, Oftedal i Reistad uz pomoć Ardahl na crti. Tako se to radi.

POREDAK: Norveška 6 (+21), Danska 4 (+11), Slovenija 4 (-1), Švedska 2 (+7), Hrvatska 2 (-23), Mađarska 0 (-15).

Linker
20. travanj 2024 07:31