Luka Cindrić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
PRESUDIO ZADNJI NAPAD

Hrvatska ostala bez pobjede u zadnjim sekundama! ‘Kauboji‘ prokockali lijepu prednost

U utakmici bez rezultatskog značaja hrvatski su rukometaši odigrali neodlučeno protiv Nizozemske.
Piše: Dražen Pinević/Sportske novostiObjavljeno: 26. siječanj 2022. 19:28

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 28:28

BUDIMPEŠTA MVM Arena. Gledatelja 6.000. Suci: Kurtagić i Wetervik (Švedska)

HRVATSKA: Pešić (4), Pilipović (2), Jelinić, Ćavar, Čupić 1, Glavaš, Načinović, Marić, Šipić 8, Gojun, Srna 2, Lučin 2, Cindrić 2, Gadža 1, Martinović 12 (5), Maraš. Izbornik Hrvoje Horvat

NIZOZEMSKA: van Leuween (8), De Knegt; Staavas 1, Koi, ten Velde 3, Blauw, Schonacker 1, Bourget 4 (4), Sluiters, L. Steins 6, Benghanem 2, I. Steins 1, Adams, Boomhower, Jansen 5, Baiens 1, Schangen 4. Izbornik Edwin Kippers

SEDMERCI: Hrvatska 5 (5), Nizozemska 4 (4)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Srna 13, 36, 49 ck), Nizozemska 6 minuta (L. Steins 17, Stavast 29, Benghanem 35)

Gotov je Euro za Hrvatsku. Doma idemo s egalom protiv Nizozemske. Očekivali smo više, ali i tako nije bilo prebitno. Tri pobjede, tri poraza i egal, to je učinak s kojim nismo presretni i koji će morati na nalaizu. Nizozemska je bila iznad svih očekivanja, izdržali su svih sedam utakmica u prepolovljenom sastavu u drugoj polovici natjecanja. Kada se zoveš Nizozemska to moraš moći.

Prije polaska kući trebalo je odigrati utakmicu s Nizozemskom. Kada utakmica ne odlučuje ništa, onda je to uvijek problem. No, za dojam je bilo i te kako važno. Hrvatska je bila u istom sastavu kao protiv Islanda, što je dobro, tim bolje jer nismo imali dodatno zaraženih, a tri igrača su otpuštena kući dan prije završetka natjecanja – Slišković, Ivić i Matanović. Nizozemska je bila jača nego utakmicu prije, ali i dalje bez izbornika Richardsona, bez najboljeg igrača Kaija Smitsa i bez prvog vratara Berta Ravensbergena. Bila je to utakmica dobre volje u kojoj je bio jasno da ćemo morati trčati da bismo parirali Nizozemcima. No, izgledali smo baš kao i da nam se nije dalo trčati, pa je Nizozemska svojim brzim nogama nadoknađivala probleme. Jedina stvar koja nam je na početku išla je suradnja Cindrić Šipić, jer je naš pivot zabio čak 6 golova i bio nerješiva enigma za Nizozemce. No, protivnik na naše golove nije plakao, već je jurišao na brzi centara i tu je bio najopasniji.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Počeli smo s Jelinićem u 5-1, nakon toga vidjeli smo i visoki zid Načinović Gojun Srna ispred nizotemskog napada koji nije djelovao ni malo imperesionirano. Pokazao je to vrlo dobro na početku Jansen, a kasnije i Schangen s nekoliko sjajnih poteza s vanjske pozicije.

Naš napad je krenuo u standardnoj postavi, nije bo nadahnut. Bilo je dosta promašenih zicera, nešto je i obranio van Leuween, a sve je to došlo dobro Nizozemskoj kojoj je s povratkom Sluitersa, Benghanema i ten Veldea bilo lakše trčati. Nizozemci su navlačili naše igrače na šut i tu tražili priliku. Nisu puno uspjeli, ali su definitivno bolje trčali i to ih je nosilo do prednosti.

Velike probleme radio nam je očekivano Luc Steins. Držao je srednjak PSG-a pod kontrolom igru svoje momčadi, nije ga iznenadila naša obrambena promjene, a zamjenik izbornika trener Kippers čuvao ga je u obrani da bi izdržao cijeli susret. Trebalo nam je definitivno gasa, možda smo bili i umorni, ali zato je postojala klupa. I možda je ipak Nizozemska bila preniska, pa nije dodatno bilo dorbro trošiti snagu u agresivnoj obrani. Puno je toga možda bilo u prvom dijelu, ali zato postoji i drugi dio susreta.

Drugi dio je umjesto Pešića počeo Pilipović, a na desnom krilu umjesto Čupića Glavaš. Povukli smo se očekivano u 6-0 i pokrenuli se. Otvorilo smo drugi dio s dva gola i odmah bili u egalu.

Mijenjali smo 6-0 u 5-1 želeći zbuniti Nizozemce i prije svega zatvoriti im prolaz do gola, jer prepucati našu zonu nisu mogli uz najbolju volju, izuzev Jensena koji ipak nije prvak svijeta u brzini. Pomalo je vodila Nizozemska, pa smo morali biti jako koncentrirani da bismo držali priključak. U globalu usporili smo Nizozemce, a to je bio i ključ cijele priče i u 45. minuti smo bili u prednosti 20:19, što je bilo i te kako važno. Digli smo se na 22:19 i Nizozemska je morala time outom zaustaviti potonuće.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

No, to smo mi bili pliće, Nizozemska je imala sve više problema, jer to je trebalo prepucati, ali kad nemaš s čim, to nije jednostavan posao. No, ostali smo u 49. minute bez Srne zbog tri isključenja, a on je bio taj koji nam je dao agresivnost. Napad je bio jaka strana u tim trenucima, a posebno inspiriran Ivan Martinović koji nam je serijom ponovo stvorio prednost. Usput na gol se umjesto Pilipovića vratio Pešić za završnicu.

Vratili smo se pet minuta prije kraja na +3 i to je trebalo biti dovoljno za pobjedu. No, s takvim protivnikom nikad nije gotovo, pa je bilo poželjno ostati na dobroj razini do kraja.

No, nismo uspjeli, Nizozemska je došla na egal minuta prije kraja – 27:27. Prokockali smo veliku prednost i ponovo je tražili u zadnjem napadu.

Našao nam je Lučin plus, ali je Luc Steins izuo našu obranu na kraju i Nizozemskoj donio veliki bod.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završilo je Lučinovim golom za 28:27, odnosno Steinsovim za 28:28. Remi na kraju priče...

60' Stavast za 27:27. Naša klupa traži da se provjeri je li lopta prešla crtu, ali provjere neće biti, gol vrijedi. Evo i naše minute odmora.

59' Minuta odmora s nizozemske klupe na ulasku u posljednju minutu dvoboja.

58' Gadža ne zabija, a Glavaš krade loptu u obrani. Uh, možda je ovo bilo i presudno...

57' Novi, 12. pogodak Martinovića, a onda Luc Steins za 27:26. Nisu suci sudili probijanje Nizozemcima...

56' Novi nizozemski povratak, opet Steins za Benghanema, 26:25 je. Imali smo plus tri...

55' Dugo je sada trajao naš napad, ali Lučin ga je konačno realizirao za 26:23. Brzi odgovor Nizozemaca, prošao nam je Luc Steins.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

53' Martinović! Sjajan je, već 11. njegov pogodak, a sada jako važan. 25:23 je za Hrvatsku.

52' Nije gotovo, treba se uozbiljiti. Još jednom nam zabija Luc Steins.

51' S krila je precizan Schagen, opet je to prošlo u bliži kut - 23:21 za Hrvatsku. A onda Martinović za novi dolazak na plus tri. Kontra iz brzog centra, 24.22. Ten Velde je strijelac.

50' Minuta odmora s hrvatske klupe. Uh, sada sjajan gol Martinovića za 23:20.

49' Treće isključenje, odnosno automatski crveni karton za Zvonimira Srnu... Šteta, izgubili smo specijalista za obranu do kraja. A sedmerac nam zabija Bourget.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

48' Više od pet minuta Nizozemska je bez postignutog pogotka. Kriza traje, ali kod nas je sve suprotno. Cindrić zabija za 22:19. Nizozemci traže timeout.

47' Imali smo šansu za plus dva, Nizozemci su, odnosno Baijens, promašili, a sada Srna za 21.19.

45' Sjajan pogodak Martinovića, evo nam vodstva. Sada je 20:19 za Hrvatsku. Nizozemci rade probijanje, imamo novi napad.

44' Nismo zabili za vodstvo, Gadža se nije snašao... Ali, bolji smo u obrani...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

43' Lijepo proigravanje na crtu za Šipića, njegov osmi pogodak danas za 19:19.

41' Pa sedmerac za Hrvatsku. Iznudio ga je Cindrić, a zabio Martinović. Poravnanje - 18:18. Ten Velde uzvraća s krila, gol za gol igra se nastavlja.

40' Još jedan sedmerac za Nizozemsku, Bourget je precizan za 17:18.

39' Šipić zabija za 17:17. Opet je proradila osovina s Cindrićem koji se danas bazirao uglavnom na asistencije.

37' Ne može Lučin danas zabiti... Van Leeuwen mu brani, sada je njegov šut na 0/3.

36' Dvije minute za Hrvatsku, drugo isključenje Srne iznudio je Luc Steins. Sedmerac za novo nizozemsko vodstvo zabija Bourget.

35' Još jedan sedmerac za Hrvatsku, a i isključenje za Benghanema. Zabija još jednom Martinović za 16:16.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

34' Dobra obrana Pilipovića, neće Nizozemci opet pobjeći. Zicer je skinuo naš vratar s crte...

33' Doveli smo naš napad do sedmerca, Martinović je izjednačio na 15:15. Ali, Tom Jansen zabija za 15:16.

31' Krenuli smo u nastavak, u posljednje poluvrijeme za Hrvatsku na ovom Euru. Sada je na vratima Kristijan Pilipović. A Martinović zabija četvrti pogodak za 14:15.

POLUVRIJEME: Vodi Nizozemska nakon prvih pola sata. Rezultat je 15:13. Schagen nam je zabio za novih nizozemskih plus dva.

image

Tom Jansen, najbolji nizozemski strijelac u prvom poluvremenu

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

30' Stavast mora van, imat ćemo igrača više do poluvremena. Martinović je iznudio sedmerac kojeg će i zabiti.

29' Brzo smo kažnjeni, Čupić je ostao ležati nakon jednog kontakta, a Ten Velde postavlja na 12:14.

28' Martinović gađa vratnicu, Nizozemci rade korake, a Martinović iz drugog pokušaja biva precizan za 12:13.

27' Sedmerac za Hrvatsku izborio je Lučin, a za 11:12 zabio Martinović. No, brzo nas probija Luc Steins i vraća nizozemsku momčad na plus dva.

26' Prva minuta odmora s naše klupe. Očekivano, popustili smo...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

25' Ivo Steins za 10:12. Nismo čvrsti u obrani, to se jasno vidi. A sada promašuje i Šipić s crte...

24' Gadža zabija za 10:11. Iskoristili smo nepostavljenost nizozemske obrane.

23' Evo Nizozemaca na plus dva. Sada nas Jansen opet razbija, 9:11 je. Ante Gadža ulazi na poziciju organizatora igre.

22' Nije ni Jelinić realizirao kontru, jednu od rijetkih koju smo danas razvili.

21' Još jednom nismo zabili zicer, opet je obranio Van Leeuwen, a Schagen zabija za 10:9 Nizozemske.

19' Pešić je obranio jednu loptu, ali onda i Van Leeuwen, i to Cindriću. Ali, Čupić na Šipićevu asistenciju postiže gol za 9:9.

18' Baijens probija Načinovića i zabija za 8:9. Nismo ga mogli sačuvati...

16' Nizozemci opet vode, Schagen za 7:8. A sada ćemo igrati igrača više, isključen je Luc Steins. A Šipić zabija šesti gol! 8:8 je.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

15' Lučin gađa gredu, zasad nam ne ide izvana...

14' Steins zabija za novo poravnanje. A onda Cindrić nakon sjajne akcije s Martinovićem za 7:6 Hrvatske. Festival se nastavlja, Jansen za 7:7. Treći njegov gol.

12' Zaredao je sada Pešić s nekoliko dobrih reakcija na golu, a Šipić zabija već peti pogodak, i to kakav... Šrauba za povratak hrvatske u vodstvo.

11' Pogodak Srne za 5:5. Evo konačno i nekog novog hrvatskog strijelca.

9' Promašaj Martinovića, otišlo je ovo pored gola, dobro se postavljamo u obrani...

8' Još jednom Cindrić za Šipića, 4:4. Sva četiri HR pogotka zabio je isti igrač. A za Nizozemce zabija Benghanem - 4:5.

7' Prvo vodstvo Nizozemaca večeras, drugi pogodak Jansena. Asistencija Baijensa za dobru kontru naših suparnika i seriju 3:0.

6' Evo i izjednačenja, sjajna pogodak Schoenakera za 3:3.

5' Bourget protiv Pešića zabija za 3:2.

4' Šipić - tri od tri. Pokupio je otpadak za 3:1, a sad će nizozemska momčad imati sedmerac.

>>> Iako utakmica nema rezultatski značaj, i danas je dosta naših navijača u MVM Areni.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

3' Jansen izvana za prvi nizozemski pogodak.

2' Evo i drugog Šipićevog pogotka, dvije asistencije Cindrića, dva pogotka Šipića - 2:0 je.

1' Prvi nizozemski napad nije iskorišten, a mi smo zabili, Šipić za 1:0.

18.00 Utakmica je počela.

17.00 Island lagano s Crnom Gorom, još može u polufinale

Islandska muška rukometna reprezentacija zadržala je izglede za prolazak u polufinale Europskog prvenstva zahvaljujući 34-24 (17-8) pobjedi protiv Crne Gore u susretu posljednjeg kola skupine I u Budimpešti.

Island je odlučno renuo u dvoboj protiv Crne Gore, u samom otvaranju poveo sa 6-1, pred kraj prvog poluvremena imao i 10 golova prednosti (17-7), pa je pitanje pobjednika praktički bilo odlučeno.

U nastavku je Crna Gora zahvaljujući raspoloženom Milošu Vujoviću smanjila na 21-16, no bliže od toga nije mogla.

Najefikasniji u sastavu Islanda bio je Omar Ingi Magnusson sa 11 golova, a isti učinak u sastavu Crne Gore imao je Miloš Vujović.

Island sada ima šest bodova, kao i Francuska, te će se plasirati u polufinale u slučaju da u posljednjem susretu dana od 20.30 sati Danska, koja je već osigurala polufinale, svlada Francusku. Ukoliko Francuska pobijedi, tada će Francuska u polufinale s prvog, a Danska s drugog mjesta. Ako susret Danske i Francuske završi neodlučeno, tada će Danska u polufinale s prvog, a Francuska s drugog mjesta.

image

Islanđani su nadigrali Crnu Goru i ostali u utrci za polufinale

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Linker
12. travanj 2024 19:02