Hrvoje Horvat

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NOVI TEŠKI PROTIVNICI

Hrvatska je pomogla Francuskoj, ali nevjerojatna Danska je uništila sve nade naših rukometaša

Pred hrvatskim rukometnim reprezentativcima su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 24. siječanj 2022. 19:31

Hrvatska rukometna reprezentacija, sada je to sasvim jasno, neće sudjelovati u dvoboju za 5. mjesto na Europskom prvenstvu. Na taj način, zna se i da će Kauboji morati sudjelovati u kvalifikacijskom dvomeču za SP koji se igra u travnju. Podsjetimo, Hrvatska je dobila Island i tako zadržala matematičke, teoretske šanse, ali nakon što je Danska pomela Nizozemsku, postalo je jasno da se na kraju turnira neće zatvoriti četverokut s momčadima koje bi imale po četiri boda. To je bio jedini preostali mogući scenarij po kojem je Hrvatska bila u konkurenciji za 3. mjesto u skupini.

Spomenimo samo za početak da je Hrvatska pobjedom nad Islandom pomogla Francuskoj. Njih čeka derbi s Danskom u zadnjem kolu, a danas igraju s Crnom Gorom pa u tom dvoboju već mogu doći na koračić od polufinala. Hrvatska je dakle, više danas pomogla Francuskoj nego li samoj sebi...

A sad na meritum stvari. Treće mjesto u skupini donosi razigravanje u dvoboju za 5. mjesto na Euru, u petak. Zašto je to bitno?

Pravila ovogodišnjeg Eura nalažu da će osvajači medalja, dakle tri prvoplasirane momčadi na kraju turnira steći izravno pravo nastupa na SP-u u Poljskoj i Švedskoj sljedeće godine. Budući da su Poljska i Švedska domaćini svjetske smotre u siječnju 2023., a da je Danska aktualni svjetski prvak, one se, jasno, izuzimaju iz računice.

To znači da će Danska sigurno, a i Švedska, bude li sudionik polufinala, svoje mjesto prepustiti četvrtom i petom s Eura. Hrvatska, to danas znamo, neće biti četvrta, a niti peta, pa će morati igrati kvalifikacije za SP u travnju.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Danska pomela Nizozemsku i ugasila nade Kaubojima

Danski rukometaši osigurali su polufinale EURA svladavši u drugom krugu u Budimpešti Nizozemsku s 35-23 (21-12).

Desetkovani koronavirusom, Nizozemci se nisu mogli suprostaviti Dancima, koji su jedini na prvenstvu bez poraza. Već sredinom prvog dijela Danci serijom 9-2 dolaze na +10, na poluvremenu 21-12, a ostatak utakmice je protekao u polurevijalnom tonu.

Kod Danaca Gidsel je zabio devet, a Hansen sedam golova, dok je Nizozemce predvodio Baijens (6).

Danska u zadnjem kolu igra sa Francuskom, a Nizozemska s Hrvatskom.


Skupina 1 (Budimpešta):
Island - HRVATSKA 22-23
Danska - Nizozemska 35-23
20.30 Crna Gora - Francuska

Ljestvica

1. Danska 4 4 0 0 120:93 8
2. Francuska 3 2 0 1 82:75 4
3. Island 4 2 0 2 104:100 4
4. Crna Gora 3 1 0 2 83:90 2
5. HRVATSKA 4 1 0 3 96:108 2
6. Nizozemska 4 1 0 3 109:128 2


Kako će izgledati kvalifikacije za SP i tko nas čeka?

Kvalifikacije za SP 2023. već traju, njihova prva faza završena je paralelno s prvim tjednom Eura koji se igra. Devet reprezentacija koje su prošle su, redom: Belgija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Izrael, Grčka, Italija, Rumunjska i Švicarska.

Te će reprezentacije biti nenositelji u tom, nazovimo - prvom pretkolu kvalifikacija za SP. Nositelji će biti devet najlošije plasiranih reprezentacija na Euru, one od 16. do 24. mjesta. To su redom: Austrija, Bjelorusija, BiH, Litva, Sjeverna Makedonija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

Ždrijeb prvog pretkola u kojem će nositelji i nenositelji međusobno odigrati dva dvoboja (doma-vani) je u posljednjem vikendu Eura. Utakmice će se igrati u ožujku.

A sada u priču ulazi Hrvatska.

Zasad znamo da će Kauboji sasvim sigurno biti među nositeljima u drugom pretkolu. Naime, sve ostale momčadi s Eura koje ne steknu izravno pravo nastupa na SP-u, bit će nositelji, a 9 pobjednika prve runde automatski ide među nenositelje.

To znači da će Hrvatska, ali i reprezentacije poput Češke, Njemačke, Mađarske, Rusije i Srbije biti nositelji u dvobojima gdje će ih čekati Slovenija, Portugal, Ukrajina, Sj. Makedonija... Dvoboji druge runde igrat će se po istom principu (doma-vani), u drugoj polovici travnja.

PROCES KVALIFIKACIJA ZA SP - druga faza

1. pretkolo (ožujak)
NOSITELJI (9 najlošije plasiranih ekipa s Eura):
Austrija, Bjelorusija, BiH, Litva, Sjeverna Makedonija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.
NENOSITELJI (9 najboljih iz prve faze):
Belgija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Izrael, Grčka, Italija, Rumunjska i Švicarska

2. pretkolo (travanj)
NOSITELJI (9 reprezentacija s Eura):
Zasad poznati: Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Rusija, Srbija
NENOSITELJI (9 pobjednika prvog pretkola)

Linker
19. travanj 2024 15:41