Ante Čizmić/CROPIX
KLASIK U MADRIDU

Gojun o Furiji: 'Golem im je motiv to što igraju kod kuće, a na nas su posebno nabrijani'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. siječanj 2013. 13:52

Naš se Chuck Norris raspištoljio, u obrani maže sve po redu, u napadu, kada krene, svaki puta iznenadi nekim lijepim golom. Puca od snage. Jakov Gojun je u ovom trenutku, s Dragom Vukovićem i Markom Kopljarom, stup naše obrane, koja je protiv Mađara podsjetila na londonske izvedbe. Takva obrana ulijeva povjerenje, daje sigurnost cijelom sastavu, a sigurnost je jako važna uoči današnjeg (19.00) okršaja sa Španjolcima.

Nekad smo u Španjolskoj imali čudo igrača, reprezentativaca, bilo ih je iz Barcelone, Ciudada, Pamplone, Leona, Viga, Aragona. Danas kada nema Balića, knjiga je pala na jedno slovo, na Jakova Gojuna, koji igra u madridskom Atleticu.

Ovo je njegova prva sezona u Španjolskoj, puno toga mu se promijenilo i okrenulo u životu, ali dobro se nosi sa svim tim, što će potvrditi i trener Talant Dušebajev.

- Trebalo je malo vremena dok se polovimo, prešaltamo u odnosu na ono što igramo i radimo u klubovima. Mislim da sada izgleda puno bolje, znam da može i bolje od toga. Jednostavno, u klubovima postoje neka druga pravila kada je riječ o obrani, u reprezentaciji je to malo drukčije. No, bilo kako bilo, zadovoljan sam.

Bit će gusto danas sa Španjolcima?

- Bit će, strašno su motivirani, nabrijani. Vidim to po ovim mojima iz kluba. Jako žele osvojiti medalju nakon Londona gdje nisu uspjeli. Golem im je motiv to što igraju kod kuće.

Dva su vaša suigrača u španjolskom sastavu, obojica iznimno važna?

- Jesu, rekao bih da su i Aguinagalde i Canellas sjajni igrači. Julen je izniman profesionalac, čovjek iznimne snage, kojeg je jako teško zadržati kad primi loptu. Ili je gol ili je penal, no, to ćemo morati riješiti na naš način. Španjolci dosta igraju na crtu, to je stil koji i mi u klubu imamo, tako da se njih dvojica super u sve to uklapaju.

Imaju oni još aduta?

- Svakako, Šterbika na golu koji se ne smije razbraniti jer kada spusti roletu, gotovo je. Tu je Sarmiento koji im je jako važan za igru, pa Tomas koji je pokretač, igrač iznimne energije.

I kako ćemo protiv njih?

- Gusto u obrani, pokretljivo u napadu protiv njihove agresivne, ali plitke obrane, u kojoj jako puno izlaze. No, prije svega iz naše ćemo obrane graditi način kako ih dobiti.

Pobjeda je važna za broj 1, s kojim bismo mogli izbjeći ranije neugodnosti?

- Naravno, ali mi i tako uvijek igramo na pobjedu, pa ne mijenja na stvari.

I koga biste najradije u osmini finala?

- Iskreno, nemam želja. Stvarno mislim da smo najvažniji sami sebi, jer kada smo mi pravi, sve je lako. Protivnici su jaki, i Srbija, i Slovenija, i Poljska, ali i ako uspijemo biti prvi, i Bjelorusija igra jako dobar rukomet i nikako nije momčad koja se smije podcijeniti.

Linker
23. rujan 2024 21:19