Ante Čizmić / Cropix
REZOVI NISU POTREBNI

Gobac: Goluža nije odgovoran za debakl, krivci su Balić, golmani i suci!

Prvi loši nastup rukometaša na velikim natjecanjima poslije 2003. poklopio se s odlaskom Line Červara
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 24. siječanj 2011. 22:17

MALMÖ - Nakon gotovo punog desetljeća uspjeha pod ravnanjem “dirigenta” Line Červara došao je krah na SP-u u Švedskoj. Naši se još moraju boriti da ponove najgori Červarov rezultat iz Njemačke 2007. godine. Bili smo tada (tek) peti, ali igrali smo tada bolje nego ikad i ispustili polufinale zbog kiksa u četvrtfinalu s Francuskom.

S devet pobjeda i odličnom igrom i jednim porazom bili su tek peti. Zato se Njemačka nipošto ne može usporediti sa Švedskom, koja je donijela totalni fijasko.

Kako to obično biva, padaju ružne riječi, javnost traži krivce, svatko prema osobnim afinitetima. Bilo da je krivac “maestro” Goluža, vratari ili njihov trener, Balić osobno, svi igrači, ili čak - Zoran Gobac.

Već godinama je Gobac čovjek čija je uvijek prva i zadnja. Nakon poraza od Švedske bio je “malo lud”, nakon prespavane noći dijelom je “spustio loptu”:

- Nema raspada sistema, moramo dobiti Poljsku. Ne razmišljamo o velikim rezovima, Goluža nije kriv. Bili smo loši na turniru, nitko nije bio pravi. Golmani su nas ubili...

Gobac smatra kako je Goluža kolateralna žrtva, nije on taj koji je sve zeznuo nakon Červara. Njegovo je mišljenje da nitko ne treba tražiti njegovu “glavu”:

- Igrači su krivi, ne Goluža i neće biti nikakvih ‘potresa’. Kako je mogao pobjeđivati kad mu vratari brane onako loše. A igrači, Balić? Ako se zna tko vodi igru, onaj koji odlučuje, a tko je vodonoša, onda taj koji vodi igru nosi rizik.

Aluzija je potpuno jasna, Balić nakon loše partije ne bi smio izjaviti da je bacao lopte u aut, jer mu suigrač nije bio tamo gdje je trebao biti:

- Za loptu je odgovoran onaj koji je baci, a ne onaj koji je prima. On je megazvijezda, ne može onako reagirati i dati se isprovocirati. Ne, nisam s njim posebno razgovarao, on sam sa sobom mora razgovarati i raščistiti.

Netko ipak mora biti kriv. Kriv je valjda Lino Červar što je otišao:

- Nije ni on, on ima svoj put koji je izabrao, pustite Linu.

Nešto se nakon SP-a ipak mora mijenjati, no Gobac ne misli tako.

Činjenica je da je Hrvatska još za Červara podmlađivala momčad na silu, a neki su starci poput Metličića i Špoljarića mogli igrati duže no što jesu. A Gobac je taj koji u konačnici i odlučuje:

- Znam ja da je Balić s Metličićem i Lackovićem mogao igrati zatvorenih očiju. Sada više nema Pere, mora se i on prilagoditi...

Ipak i nažalost, čini se da je velika zlatna generacija iz Portugala i Atene lagano na izdisaju. To se mora priznati, htjeli mi to ili ne. Problem zaista postoji, neosporno je to da su u Švedskoj na nivou bili samo odlični Zrnić, Vori, Buntić i donekle Lacković. Oni najiskusniji!

I zato se još jednom mora ponoviti - godine nisu važne, igrati trebaju samo najbolji. Mnogi od nas dosadni smo već i sami sebi i valja to ponoviti. Primjerice, Marko Kopljar nikad neće biti Metličić. Igrač na istaknutoj poziciji desnog vanjskog mora u napadu biti razarač, a ne uplašeni mladić koji na pravim utakmicama ne usuđuje preuzeti odgovornost. Srbima je zabio dva, Dancima ništa, Šveđanima jedan, ukupno iz 10 pokušaja - nedovoljno za mjesto u reprezentaciji.

Netko je šaljivo primijetio - Metličić je star, pa što? Ja bih, ako treba, u momčad zvao i Saračevića...

Vratari su nas uvijek spašavali, na svakom turniru. Uvijek smo imali dvojicu-trojicu odličnih, također uvijek vrlo iskusne. U Švedskoj su svi zajedno branili očajno. No, nisu ni oni krivi, Šego i Pešić su neiskusni bačeni u vatru kad je Alilović zakazao. No, i to je problem selekcije, a ne njihov osobni. Uostalom, isto kao i u izboru svih igrača.

Premda Goluža nije isključivi krivac, ni on se ne može “abolirati”. Počeo je s Kopljarom i protiv Švedske iako je Buntić prije toga bio odličan?! Negdje se usput izgubio i Drago Vuković, dečko koji uvijek ide na glavu...

Samo da se ne ostvare apokaliptične najave o krahu kakav smo imali nakon OI u Atlanti 1996. I tada je osnovni problem bio nasilna smjena momčadi. Samo da ne postanemo kao uvijek posvađani Srbi ili da ne padnemo kao što su bili pali Šveđani, Rusi...

Hrvatska je krahirala na SP-u zato što…

… su Goluža i Šola potpuno promašili u odabiru, pripremi i procjeni forme sve trojice naših vratara

… je još za Červarova mandata počela čistka nepoćudnih, a igrački potentnih reprezentativaca

… su se Golužine taktičke zamisli raspadale protiv svakog iole respektabilnijeg suparnika na SP-u

… je Ivano Balić igrao bitno slabije nego što se to očekuje od najboljeg svjetskog rukometaša

… Goluža odbija prihvatiti notornu činjenicu da Kopljar ne može igrati u prvoj postavi reprezentacije

… je Goluža nakon Danske alibi za poraz potražio u sucima, umjesto da realno sagleda vlastite slabost

… su samo Vori, Buntić i Zrnić među 17 reprezentativaca odigrali turnir na vrhunskoj razini

Vrijeme otkazanih letova

Dok su Šveđani hrvatskim rukometašima čitali rukometnu bukvicu, mijenjali su se i planovi za nadolazeći vikend onih koji su posredstvom putničkih agencija namjeravali “skoknuti” na završnicu SP-a u Malmö. Iz agencija su nam potvrdili da se, sukladno rezultatu, otkazuju predviđeni aranžmani za Švedsku.

- Program nije naš, već turoperatera koji to organiziraju. Mi smo samo posrednici u prodaji, ali dosad nismo imali nijedan upit - kazali su nam u agenciji Meridijan.

U Ban Toursu potvrđuju da je hrvatski neodlazak u završnicu rezultirao odustajanjem od aranžmana.

- Prije toga smo jedan avion već popunili, drugi je bio na polovici, ali se nakon ovog sve otkazuje.

Naravno, nitko od putnika nije planirao ići gledati vrhunske rukometne izvedbe Danske, Švedske ili Francuske. (vz)

Linker
21. rujan 2024 23:37