ANTE CIZMIC Cropix
RUKOMETNI KAPETAN

Duvnjak uoči teškog ispita: ‘Rekli su mi - vi Hrvati ste sada prvi favorit za zlato‘

"Zagreb će, kako stvari stoje, u osmini finala na GOG, a oni protiv Zagreba nikako nisu favoriti"
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. ožujak 2024. 13:31

Domagoj Duvnjak je kapetan Kiela i hrvatske rukometne reprezentacije. Prošlo je samo mjesec i nešto malo više dana od Eura koji je bio veliko razočaranje za sve, promijenili smo izbornika, na čelo reprezentacije došao je Islanđanin Dagur Sigurdsson i sljedećih će dana s njim Hrvatska pokušati u Hannoveru izboriti nastup na OI u Parizu. Istovremeno Kiel u Bundesligi ne briljira, ali u Ligi prvaka je blizu prvog mjesta u skupini.

Već je osigurao četvrtfinale direktno, ali s koje pozicije saznat će nakon srijede kada na sjever Njemačke dolazi Zagreb ‘u transu‘. Dakle, nakupilo se puno ‘gradiva‘ od razočaravajućeg nastupa u Kolnu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Počet ćemo onako kako priča ide, dakle, prvo Zagrebu srijedu?

- Ja moram biti iskren da sam oduševljen i da mi je jako drago kako Zagreb igra i kako izgleda ove sezone. To je velika stvar za naš rukomet. Gledao sam cijelu utakmicu protiv PSG-a i bilo je fantastično. Igra, puna Arena, atmosfera. Mladi su sazrjeli, iskusni daju ton igri, sve se napokon složilo. Vidi se da rade dobro, da sve štima u momčadi i dobre igre više nisu baš nikakva slučajnost. Osobno sam izuzetno sretan da nam takav Zagreb dolazi u Kiel i veselim se takvoj utakmici.

Vi ste blizu broja 1, ali još ga niste osigurali?

- Da, nama je ta utakmica jako važna, bod nas dijeli od broja 1 u skupini, a biti broj 1 ili broj 2 nikako nije isto za utakmicu u četvrtfinalu. Dakle, stvar je vrlo jednostavna, ako smo broj 1 u četvrtfinalu ćemo izbjeći Barcelonu, Magdeburg ili Veszprem, a tko god nam dođe igrat ćemo uzvrat doma. To je jako bitan detalj. Zato je bitno da barem osvojimo bod, jer Aalborg zadnje kolo igra doma i ako mi izgubimo može nas stići zbog boljeg međusobnog skora. Nama je realan problem da smo izgubili u Kolstadu to što nismo trebali izgubiti, ali takva je sezona, svašta se događa. Zagreb smo recimo na startu dobili na prepad, prvih 10 minuta, a to će se teško ponoviti.

Posebno u Bundesligi?

- Ta Bundesliga je za nas gotova priča ove sezone, jer u situaciji kojoj jesmo mogli bismo se vratiti samo uz pomoć nekog čuda u vrh, gdje se stvari vrte oko Fuchsea, Magdeburga i Flensburga. Makar u Kielu nikad nema biranja natjecanja po važnosti, Liga prvaka nam nudi mogućnosti koje će nam biti teško uloviti kroz Bundesligu. Nažalost, ispali smo i iz Njemačkog kupa doma od Wetzlara, što je bio totalni šok nakon što smo ih par dana ranije lagano dobili kod njih.

Možda ulovite Zagreb u četvrtfinalu ponovo?

- Vrlo lako moguće, jer Zagreb će kako stvari stoje u osmini finala na GOG, a mislim da ove godine GOG protiv Zagreba nikako nije favorit. Odmah bih potpisao dvije utakmice protiv Zagreba u borbi za plasman u Köln.

Preslagujete momčad za novu sezonu?

- Zasad smo doveli Madsena i Zerbea, godinu iza dolazi Perez de Vargas. Pomalo i po mogućnostima.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Niste igrali zadnju utakmicu u Ligi prvaka?

- Nisam, imam manjih problema sa zadnjom ložom, ali mislim da će sve biti u najbolje redu.

Moramo li brinuti za reprezentaciju?

- Ne, vjerujem da će sve biti ok i da ćemo u Hannoveru izboriti nastup na OI u Parizu. Rekao sam da nam je svima razočaranje bio loš plasman na Euru u Njemačkoj, posebno činjenica da nismo dobro izgledali u utakmicama protiv Mađarske i Islanda koje su nam presudile.

Kažu da je puklo između igrača i trenera?

- Ja to ne kažem, jer odnos je bio korektan i uvijek sam pobornik da igrač mora poštovati trenera. Nije bilo ništa ružno, ali rezultat je taj koji sve pokazuje i određuje stvari. Ne možemo reći da je 11. mjesto u Europi uspjeh. I ne smijemo, jer sigurno vrijedimo više. I nakon Španjolske sam rekao da sve neće biti tako, da takvu pobjedu ne treba uzimati zdravo za gotovo. Ali, možemo reći da smo iz Eura dobili neke nove igrače, da je jako važna činjenica da su Mandić, Kuzmanović, Načinović, Srna i Klarica iznijeli jedno veliko natjecanje i to je za njih ogromno iskustvo, a za nas ogroman dobitak.

Ipak nije štimalo na terenu?

- Znate i starijem igraču kada uđe kao novi treba vremena za neke stvari, kao i da se poveže s nekim novim mladim igračima. To je nekad proces, mislim da mi dobro stojimo u tom smislu i gledam na to pozitivno koliko god je bolno iskustvo bilo u Njemačkoj posljednji put. Naravno da neke stvari treba ispravljati, bilo bi loše kada bismo rekli suprotno. No, ja vjerujem da mi to možemo.

Dobili smo novog izbornika?

- Dagur Sigurdsson je trener koji je godinama radio u Njemačkoj, koji je godinama vodio Njemačku, osvojio europsko zlato i olimpijsku broncu s reprezentacijom i kada je postao hrvatski izbornik svi su mi u Kielu rekli, a sa svim sam njegovim nekadašnjim reprezentativcima sam razgovarao da je Hrvatska sada na svakom natjecanju prvi favoriti za zlato. To su mi rekli u Pekeler i Wincek i Weinhold… Bilo mi je drago čuti.

Znate li Dagura Sigurdssona?

- Osobno ne, ali poznam njegov rad, znam što o njemu misle u Berlinu gdje igra Kopljar, u Njemačkoj općenito. Čovjek koji je osvojio njemački Kup, bio drugi u Bundesligi, bio najbolji trener u Njemačkoj, bio pobjednik Super Globea, igrao Final Four Lige prvaka s Berlinom, bio osvajač Europske lige, Europskog prvenstva, olimpijske bronce, ima vrhunske reference. I u svemu što je radio u Japanu ostavio je dubok trag. Puno sam puta igrao protiv njega i ono što znam da su njegove momčadi bile super pripremljene. Jednom smo razgovarali na SP u Egiptu, onako usput i to je bilo to.

image
ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Anke Waelischmiller/sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia

Stranac na čelu Hrvatske?

- Ne vidim tu apsolutno nikakav problem, uostalom zar Njemačku koja je rukometna nacija u pravom smislu riječi isto ne vodi stranac i to isto Islanđanin. Doista, ne bih o tome.

Jeste li razgovarali sa Sigurdssonom?

- Još nisam, ali hoću sljedećih dana.

Uskoro ste na okupu?

- Uvijek se veselim tome. Imamo strašan motiv nakon lošeg Eura i vjerujem da ćemo se plasirati na OI u Parizu. A nakon toga će biti više vremena za promišljanja što i kako dalje. Neće biti lagan turnir, jer su visoke ambicije na Euru pokazali i Njemačka i Austrija, a ne smije se podcijeniti ni Alžir.

Usput, pitanje, kako se Bylik sprema za OI kvalifikacija s Austrijom u Kielu?

- Dobro, zdrav je, igramo dobro u posljednje vrijeme. Mogu reći da je Huteček dobar u Lemgu, da je Živković došao u Flensburg i to samo govori da će Austrija biti vrlo jak protivnik svima, ne samo nama – zaključio je Domagoj Duvnjak.

Linker
27. travanj 2024 07:49